Гладуването не е най-подходящият метод за отслабване. Наднорменото тегло наистина си отива, но съвсем скоро обичайният хранителен режим с изобилие от сладко и мазно способства за това килограмите да се върнат.

По-практично и полезно решение – промяна на хранителния режим. Това позволява бързо и без стрес да приведем фигурата в норма след заседналото ежедневие през зимата.

Препоръчително е да преразгледаме хранителния режим и да помислим как да го спазваме. 

Как да се подготвим за плажния сезон

Пренебрегване на засищаща закуска

За да „разбудим” организма от сутринта и да го настроим за позитивна работа през деня, не трябва да пренебрегваме закуската. Храненето бързо и за дълго насища, дава заряд енергия

„Правилната” закуска – това не е сандвич с колбас или сладка бисквита с кафе. Сладките и мазни продукти насищат, но оставят неприятна тежест в стомаха. Освен това съвсем скоро ще пожелаете да ядете.

В идеалния случай – това е пълноценно хранене, богато на всички важни нутриенти. Готови омлети със зеленчуци, варено месо, големи каши. Закуската може да се допълни с порция кисело мляко и извара, подправена с мед и пресни плодове.

Хлябът прави храненето по-калорично. И далеч невинаги има необходимост от това. Например, пилешка супа и без парченце хляб е доста засищаща.

За бързо сваляне на килограмите, трябва да се опитаме да се избавяме от навика да ядем всичко с хляб.

Заменете хлебните изделия с допълнителна порция пресни плодове, богати на фибри. По-малко калории, но е много засищащо.

Това не означава, че е необходимо напълно да се изключи хляба от хранителния режим. Полезните междинни хранения се правят на основата на пълнозърнест хляб.

Захар в кафето и в чая

Колко захар ще добавите в чаша чай или в кафе? Изглежда, че са малко. Но ако се пресметне количеството, изпити горещи напитки за деня, става ясно, че само една рафинирана захар, покрива немалка част от дневната калоричност на менюто.

Пийте чай и кафе без захар. Или поне добавяйте в малко количество от обичайното. Наднорменото тегло без строги диети си отива по-бързо. За да „очистите”  храната от рафинирана захар, е необходимо време.

Но буквално след седмица вкусовите рецептори „ще свикнат” към несладките напитки, и те също ще изглеждат също толкова невкусни.

Ако не можете да пиете несладък чай, добавете в порцията лъжичка мед.

Вкусната храна помага за намаляване на стреса и за повдигане на настроението. Но този вреден навик, който неминуемо води до трупане на излишни килограми.

И ако през зимата е позволено да „изядем” депресията, свързана с недостиг на слънчева светлина, то през пролетта, когато плажният сезон, това е по-добре да не се прави.

Навикът да се изяжда стреса е по-добре да се замени с доста по-полезно занятие – например, фитнес. По 10 клякания или лицеви опори ще повдигнат настроението не по-зле от парченце торта. Дори стандартната разходка в парка зарежда с енергия.

Ядене „в движение”

Яденето в движение, безброй междинни хранения, нарушен хранителен режим „когато ми се прияде” е пътят към наднормените килограми.

Мозъкът не успява правилно да обработва сигналите за глад и насищане при такива хранения. В крайна сметка – преяждането и превишаването на дневната норма на калоричността.

Пропускането на отделните хранения с цел отслабване – също не е решение. Продължителните интервали между закуска и обяд водят до това, че организмът успява да отлага всички постъпващи калории като запас.

Постарайте се да следвате точен режим. Правилното хранене са минимум 4 ядения. Яжте бавно, за да пробвате вкуса на ястието – тогава няма да пропуснете момента, когато ще почувствате насищане от храната. В идеалния случай това са малки порции храна.

Много ядене преди сън

Постарайте се да се избавите от навика да ядете преди лягане. Това са само излишни калории, но и възможни проблеми с храносмилането.

По време на сън всички метаболитни процеси се забавят и съответно храната се смила по-трудно.