А какво, ако тайната на секса, който става все по-добър и същевременно страстта не се губи е в бавността? В това е убедена сексоложката Диана Ричардсън, посветила на бавния секс своята последна книга.

Забавянето помага за откриването на нови усещания, оставайки в досег със своите емоции. Сексологът Диана Ричардсън преподава slow sex повече от 20 години и е убедена, че всеки от нас да достави това удоволствие на тялото си.

„Опитайте да забавите и напълно да присъствате във всеки един миг на сексуалния акт, вместо да се ориентирате към оргазма, лишавайки себе си от възможност да почувствате фините нюанси по време на цялото интимно общуване“. Такова разбиране за секса не е характерно за нашата култура, където желанието и удоволствието се асоциират с импулси и възбужда.

„Сексуалната мудност ви позволява отново да пробудите всички свои чувства - предполага Ричардсън, - тя открива вратите за емоциите и елиминира необходимостта да се покаже резултат, което е особено важно за мъжете“.

До този извод е достигнал и сексологът Ален Ерил, като това се отнася и за проблемите с преждевременната еякулация и възвръщането на сексуалното привличане в двойката със стаж:

„Неслучайно пионерите на съвременната сексология Уилям Мастърс и Вирджиния Джонсън са разработили методът фокус на усещанията /sensate focus/- способ за бавно и съзнателно изследване на тялото, превръщащ го в сензорна лаборатория. “

1. Смяна на ролите

Едно твърдение в подкрепа на бавната интимна наслада е недостатъчно, за да я превърнем в реалност без усилия. В нашата култура, а поради това и в нашето съзнание времето трябва да носи резултат, включително и времето, разходвано за секс.

Оттам и необходимостта да се върви направо към собствената цел, тоест към оргазъм. Бавният секс – това е нещо противоположно – удоволствието от самия път, когато ласките и емоциите предизвикват съпътстващи усещания и емоции.

Главата и тялото стават единно цяло. Експерти по сексология отбелязват, че такава промяна на темповете позволява да се предостави на партньора роля на пълноправен участник в процеса, а само на инструмент за постигане на наслада.

Важно е да се има предвид, че много мъже са убедени, че отговарят за насладата на своя партньорка. Предлаганото преразпределение на ролите позволява на всеки да дава и получава и съответно така да се намали опасността от разочарования.

2. Осъзнаване на себе си

Забавянето позволява по-добре да опознаете себе си и партньора си, но също и себе си през погледа на партньора. Това не е толкова просто, особено за тези, които страдат от комплекси.

За справянето с напрежението помага стриптийзът, при който си представяме, че с всеки предмет на дрехата ние снемаме от себе си някакъв комплекс или тревога.

Събличайки се напълно ние се оказваме напълно освободени и достъпни. Тези, които прилагат тази техника напълно променят своя живот, защото са готови да следват тялото си. Елиминират се блокажите и срамът от тялото, отиват и нереалните очаквания.

Важно е да се има предвид, че когато се съсредоточаваме върху усещанията и изследваме новите впечатления, ние отново откриваме себе си, а също и осъзнаваме, че сами ограничаваме своята сексуалност и чувственост.

На тялото по време на секс му е необходимо само едно да изключим главата и да го оставим то само да направлява ситуацията.