Шведски учени установиха, че бебетата най-много харесват тези възрастни, които имитират тяхното поведение.

В изследването участват 5 момиченца и 11 момченца, средната възраст на които е 6,5 месеца. Всички мъници били тествани в домашни условия, докато седели на коленете на своите майки.

Игра на огледало – как да превърнем бебе във верен приятел

Експериментаторите се държали с децата по един от 4 различни начина: изследователят имитирал всички действия на мъника, тоест повтарял всичко онова, което правил, играел на обратно огледало, тоест правел всичко точно обратното на бебето, копирал само движенията на тялото на мъника, реагирал само когато малкият правел нещо.

Последният вариант се нарича „условно реагиране” и е характерно за поведението на повечето родители. Те обръщат внимание на детето, когато то нещо прави или активно иска внимание.

Оказва се, че най-популярно поведение на възрастния е пълната имитация, копиране на действията на детето, тоест първият вариант от изброените.

При огледално поведение на възрастен мъниците по-често се усмихвали и активно се протягали и опитвали да стигнат до такъв възрастен.

Изследователите също отбелязват, че децата често изпитват възрастните. Така, ако детето удари по масата, а изследователят копира неговото поведение, то най-вероятно мъникът ще повтори процедурата, като внимателно наблюдава реакцията на своя събеседник.

Как това може да ни помогне в ежедневието

Това поведение се запазвало, дори в ситуации, когато изследователят не използвал мимики, а копирал само жестовете.

Така 6-месечните деца вече разпознават, че човекът срещу тях подражава на техните действия, и активно подкрепят този процес, като започват да си взаимодействат с него.

Ако желаете малко дете да се превърне във ваш най-добър приятел, тогава ето го решението, започнете да го имитирате.

Не е задължително това да се прави постоянно, достатъчно е, когато го видите и то ще ви почувства като негов близък и ще ви се радва.

Този трик може да е в помощ при раздяла на родителите на детето и поява на нова половинка в живота обикновено на майката или ако детето е при бащата – на нова жена. Така още от съвсем малко ще можете да спечелите доверието му и впоследствие отношенията ви ще бъдат доста хармонични.