Не трябва да се опитваме напълно да спираме захарта.

Диетолозите по света са на мнение, че добавените захари в големи количества е вредно. Бонбони, шоколади и сладка вода внасят в менюто „празни” калории увеличават риска от затлъстяване и захарен диабет, водят до хипертония и други сърдечно-съдови заболявания.

И това, което е най-важното, захарта е истински наркотик. Предизвиква в мозъка същата реакция, каквато и алкохолът и забранените вещества, а именно стимулира обработка на допамин, веществата, които отговарят за удоволствието.

И в крайна сметка искаме да ядем сладко отново и отново. Но с всяка нова порция синтезът на допамин се понижава – и се налага да увеличаваме дозата, за да получим наградата.

Сякаш захарта е толкова вредна и предизвиква зависимост, че ни е трудно да се спрем с един бонбон вместо с 5 или може би трябва да се откажем напълно от нея. Не всичко е толкова просто – науката има няколко аргумента, в полза на които сладкото понякога е необходимо.

Когато отлагаме

Стоите си на работа и за пореден път обновявате новинарската лента в социалната мрежа вместо да довършите спешен проект.

Нямате сили и ръката отново се протяга за шоколадовия бонбон, който ви стои като запас в чекмеджето на бюрото. И отново обвинявате себе си, че сте се провалили и сте похапнали сладко.

Мислите си, че така сте поощрили липсата си на воля? Ако ли не – сякаш сте помогнали на организма да попълни запасите от силна воля, за да се справим с работната задача.

Всъщност мозъкът остро се нуждае от глюкоза, за да работи над проблеми, които изискват съсредоточаване и голямо умствено натоварване.

Учените са проверили това върху хора, които са правили на пръв поглед, лесно упражнение – последователно се отброявали през 7 до 100. Но простотата на тази задача на измамна – само малко повече от 40% от добре образованите хора могат да се справят без нито една грешка.

Така че тестът със 7-ците е напълно подходящ, за да провери способността на хората да се концентрират върху способността и да включват мозъка.

Този случай изследователите сравнявали как участниците са се справили с отброяването през 7 в зависимост от това дали са им давали преди началото на упражнението сладка вода или не.

Както предполагат учените, дозата е спомогнала за подобряване на резултатите. След завършване на теста за нивата на глюкоза в кръвта на участниците рязко се е понижила. Това потвърждава, че напрегнатата работа изисква много енергия.

Постоянно да се подкрепяме с газирано и с шоколадови бонбони, за да работим нормално, не е най-добрата практика. По-добре да се храним редовно и балансирано, да не пропускаме закуска и да не забравяме за други хранителни вещества – белтъчини и мазнини.

Но ако трябва да свършите спешно някоя работа, а в главата ви е мъгла, доза сладко може да ви помогне да се окопитите.

Когато сме болни

Забелязали ли сте, че по време на простуда и грип на практика апетитът изчезва? И с всичко, което можем да се подкрепим това са някакви сокове, чаша какао или нещо вредно от fast food?

Има напълно логично обяснение. Организмът, заразен с вирус, остро се нуждае от порция глюкоза за борба с патогена. Засега не е в състояние да смила тежка храна, затова най-подходящи са източниците на бързи въглехидрати.