Спазването на безглутенова диета от здрави хора е напълно безполезно, показва ново изследване на учени от Университета на Рединг.

Спирането на глутена напълно безполезно

В изследване, публикувано в рецензирано издание за Гастроентерология, участие вземат здрави доброволци, които не страдали от целиакия или от повишена чувствителност към глутен.

2 седмици преди началото на експеримента всички участници спазват безглутенов хранителен режим. След това доброволците били разделени на 2 групи.

В първата участниците продължавали да спазват безглутенов хранителен режим в рамките на още 2 седмици, докато тези от втората се хранели в глутенови храни.

Изследователите направили оценка на проявлението на симптомите от страна на стомашно-чревния тракт – болки в корема, запек, диария и киселини при всички участници преди и след експеримента.

От групата, в която се хранят с глутен, не се съобщават за по-изразени проблеми и странични ефекти в сравнение с контролната.

Кои са най-полезните храни с глутен

Може би глутенът често неоправдано играе роля на лошото момче в хранителния режим.

Съдържащите глутен зърнени храни обаче, особено пълнозърнестите, представляват важни източници на белтъци, фибри и микроелементи.

Резултатите от научния труд показват, че ограничаването на глутеновите храни е безполезно за повечето от хората, които предполагат, че е вреден за стомашно-чревния тракт.

Глутенът не предизвиква проблеми със стомаха при хора, които са с физиологична чувствителност към него.

Изследователите подчертават, че безглутеновата диета е показна при целиакия – болест, предизвикана от непоносимост към глутен, която засяга 1% от населението и при повишена чувствителност към този белтък.

Преди преминаване към ограничителна диета е необходимо да се направи консултация на първо място с личния лекар.

С Новото изследване се прави опит разграничение между тези, за които ограничаването на глутеновите храни е полезно и онези, за които не е.

Медицинските изследвания потвърждават, че храните със съдържание на глутен са подходящи за повечето от нас, но сега се налага мнението, че е точно обратното и те са вредни.

Това е причината много хора, без каквито и да е явни здравословни проблеми да спазват ограничителен хранителен режим, докато останалите правилно смятат, че спирането на глутеновите храни е напълно безсмислено.