Урината на французойка, хоспитализирана с инсулт, придобива виолетов цвят на десетия ден от болничния престой. Причината за такова изменение на цвета на урината може да е необичайна химична реакция.

Урината може да стане и лилава – ето как

Странното явление, описано в доклад, се среща доста рядко. Синдром на виолетовата уринаторна торба за първи път е описан в медицинската литература през 1978 г. и е неизвестно до колко е разпространен.

През 2018 г. бе съобщено, че този синдром обикновено се проявява като страничен ефект от продължителното използване на уринарен катетър.

Причината е разграждането на продуктите от обмена на триптофан от определени бактерии. Триптофанът, който се съдържа в много белтъчни храни, постъпва от червата в черния дроб, където се разпада до индоксилсулфат.

В урината бактериите превръщат това вещество в оцветителите индиго и индирубин – със син и с червен цвят съответно.

Виновниците за поява на виолетова урина са ешерихия коли, псевдономас аерогиноза, клебсиели, ентерококи и стрептококи от група В.

В новия описан случай в урината на жената се установява бактерията Клебсиела пнеумонае, която най-често се среща в червата, а също може да бъде причина за тежки пневмонии.

При постъпване в болница поставят уринарен катетър на пациентката, тъй като вследствие на инсулт жената не може да ходи до тоалетна.

Триптофанът в храните виновен за виолетовия цвят

Известно е също, че преди появата на виолетова урина французойката с инсулт е яла много храна, богата на триптофан.

Обикновено виолетовата урина сигнализира за възможна инфекция на пикочните пътища. Но в този случай не се съобщава за такава. След няколко дни венозна хидратация урината възвръща нормалния си цвят.

Изглежда са няколко факторите, които допринасят за поява на виолетова урина. От една страна поставянето на катетър, при здрав човек, който уринира нормално, не е възможно да придобие такъв необичаен цвят.

Яденето на храни, богати на триптофан, също се определя като възможен провокиращ фактор, предполага се и инфекция. Но самият факт, че не се налага изписването на антибиотици, а цветът на урината става нормален, означава, че не е имало инфекция.