Какво представлява безпокойството?

Безпокойство или тревожност представлява усещане за изнервеност, страх, неясни опасения или притеснение. При определени ситуации страховете и притесненията са оправдани например, когато се тревожим за любим човек или в очакване на състезания, резултати от изпити и др.

Проблемът се появява, когато това усещане за изнервеност и безпокойство нарушава нормалния сън на човека или по-друг начин се отразява негативно на личността му.

Необходими е да се отбележи, че юношите са особено податливи на раздразнителност, която представлява симптом на редица емоционални проблеми включително и на тревожност.

Възможно е да се появи и без причина или да възникне от реална ситуация, но може да не бъде пропорционална на сериозността на това, което се случило и каквато реакция би следвало да се очаква при подобен случай. Силната тревожност може да има сериозно отражение върху всекидневния живот.

Тревожността може да бъде придружена от различни физиологични изяви. Те най-често са свързани със сърцето, белите дробове, нервната и храносмилателната система.

Възможно е стомахът ви да бъде разстроен, да имате диария, да дишате трудно или да чувствате, че всеки момент можете да припаднете или сякаш скоро можете да получите сърдечен удар.

Какви са симптомите при безпокойство?

  • Паническо разстройство – повтарящи се пристъпи на паника, които представляват отделни периоди от време, през което засегнатите изпитват силен страх или чувство за обреченост и обикновено се развиват и продължават в рамките на около 10 минути и са свързани с най-малко 4 от посочените по-долу симптоми:

- Сърцебиене;

- Изпотяване;

- Треперене;

- Недостиг на въздух;

- Усещане за задавяне;

- Болки в гърдите;

- Гадене или друго стомашно разстройство;

- Усещане за откъсване от света – дереализация;

- Ирационален страх от смърт;

- Скованост или изтръпване – най-често на крайниците;

- Втрисане или горещи вълни;

- Замайване;

- Засегнатите са в състояние, че умът му се намира в празно пространство;

  • Генерализирано тревожно разстройство –състояние на прекомерно и нереалистично притеснение, което е трудно да се контролира за период от най-малко 6 месеца. Тази тревожност се свързва с най-малко 3 от следните признака:

- Безпокойство;

- Лесна уморяемост;

- Проблеми с концетрацията;

- Раздразнителност;

- Напрежение в мускулите;

- Проблеми със съня;

  • Фобийни разстройства – интензивен, устойчив и повтарящ се страх от определени предмети като змии, паяци или кръв или ситуации като височини, говорене пред група хора или на обществени места. В тези случаи при излагане на предметите или обстоятелствата тригери се отключва пристъп на паника.
  • Стресови разстройства, известни също като посттравматични стресови разстройства – безпокойството се причинява от излагане на смърт или попадане на обстоятелства, при които съществува непосредствена опасност за живота като пожари, наводнения, земетресения, престрелки, автомобилни катастрофи или войни. Други травматични събития, при които не съществува непосредствена или бъдеща опасност за живота, но са довели до сериозни вреди или заплаха от такива. Примери за такива травми са превръщането на засегнатия в жертва на сексуално или физическо насилие, засегнатият е бил свидетел на злоупотреба с друг човек или прекомерно излагане на въздействието на неподходящи материали като показването на дете на порнографски изображения или актове. Травматичното събитие постоянно или през по-голямата част от времето присъства в мислите и въображението на засегнатия и това резултира и в промяната на неговото поведение. Най-честите промени в поведението при такива случаи се състоят най-често в следното:

- Отново преживяване на събитията, които са причина за емоционалната травма като това може да се случва в будно състояние – ретроспекции или при сън – кошмари;

- Избягване на дейности, места или хора, свързани със случилата се травма;

- Затруднена концентрация;

- Проблеми със съня;

- Хипервигилитет – постоянно внимателно наблюдаване на околната среда за признаци за евентуално повтаряне на събития, довели до емоционалната травма;

- В най-общ план засегнатите са депресирани, раздразнителни, гибел и мрак е обхванал душата им и не изпитват и избягват да демонстрират чувства като любов или стремежите си за бъдещето;

Симптоми като болка в гърдите, задух, сърцебиене, виене на свят, прилошаване, слабост по принцип не трябва да приписват на безпокойството и е необходима консултация с лекар за тях.

Как да се справим с безпокойството?

Безпокойството е общо явление, което може да засегне всеки от нас в една или друга степен. Независимо дали е във връзка с работата, отношенията, финансите или здравето, безпокойството може да ни направи уязвими и да намали качеството на живота ни.

Важно е да разберем, че това е нормална част от човешкия опит и че можем да научим как да се справим с него ефективно.

Една от ключовите стратегии за борба с безпокойството е осъзнаването на нашите емоции и източниците им.

Приемането на безпокойството като част от живота ни може да помогне за разбиране на това какво го предизвиква и как да се справим с него. Това включва и установяване на здравословни граници и приоритети, като се отделя време за самозабавление и отдих.

Практиките за управление на стреса и безпокойството, като медитацията, дълбокото дишане и йогата, също могат да имат положителен ефект върху нашето благополучие. Тези техники помагат да се успокоим и да се концентрираме върху нашите умове, което намалява нивата на стрес и безпокойство.

Съществува и възможност за търсене на помощ от професионалисти като психотерапевти или консултанти, които могат да предоставят подходящи стратегии за справяне със стреса и безпокойството.

Това включва работа върху техниките за управление на емоциите, като когнитивно-поведенческа терапия или техники за пренасочване на мислите.

Значително е също така да отделим време за физическа активност и здравословен начин на хранене. Този подход може да помогне за балансиране на хормоните в тялото и може да намали нивата на стрес.

Най-важното е да запомним, че справянето с безпокойството е процес. Няма универсално решение, което да работи за всеки. Важно е да изследваме и да намерим това, което най-добре подхожда на нашите индивидуални нужди.

Със съчетаването на различни техники и подходи можем да намалим влиянието на безпокойството върху нашия ежедневен живот и да постигнем по-голямо чувство на увереност и удовлетворение.