Ако не сте се наспали, то ароматът на мазна, калорична храна се усеща като доста апетитен.

Предходни изследвания показват, че недостатъчно сън променя хранителните ни предпочитания, увеличава се апетита към по-калорична и нездравословна храна – пица, пържени картофи, чипсове, понички и т.н.

Защо мозъкът става по-уязвим при недоспиване

При липса на сън в организма се засилва синтеза на някои ендоканабиноиди, необходими за нормалното функциониране на главния мозък вещества, отговарящи за поведението, свързано с храненето, и за реакцията на мозъка на миризми, включително и хранителни.

Дали измененията в хранителните предпочитания са свързани с това как мозъкът реагира на аромата на храна, и не се ли дължи това на колебания в нивата на канабиноидите? Ако мозъкът реагира по друг начин, то и нашето поведение не е същото, и ядем не това, което преди.

За да отговорят на този въпрос учените правят експеримент с участие на 29 мъже и жени на възраст от 18 до 40 години, които са разделени на 2 групи.

Участниците от първата група 4 седмици си спели нормално, а след това им разрешили да спят само през нощта по 4 часа.

За участниците от втората група било обратното – първо принудително недоспиване, а след това нормален сън.

Какво избираме да ядем, когато не сме се наспали

През деня след всяка нощ, в която участниците се наспивали, а част от тях – НЕ, им предлагат да избират меню за закуска, обяд и вечеря.

Освен това участниците имали и свободен достъп до бюфет с възможност за междинни хранения. Учените наблюдавали какво и в какви количества ядат участниците.

Оказва се, че нощният сън наистина влияе на хранителните предпочитания. След недоспиване участниците избирали храна с по-висока енергийна плътност, тоест с голям обем калории на килограм тегло – понички, бисквити с шоколадова глазура, картофени чипсове и т.н.

Изследователите също измерили нивата на ендоканабиноидите в кръвта на участниците, и установили, че нивата на едно от съединенията, винаги се повишава след недоспиване, и това е свързано с изменения при избор на храна.

И ако не спим достатъчно мозъкът лесно се съблазнява с примамливи хранителни аромати.