Модата всичко да е естествено и натурално стабилно навлезе в индустрията на нокътната естетика.

Наред с постоянните покрития от гел лак започна да се предлага възстановяващ маникюр на ноктите и затова е подходящ за тънки и лесно рушащи се нокти.

Какво е това биокерамичен маникюр и по какво се различава от обикновения

Защо си струва да го пробваме

Една от съвременните тенденции при оформянето на маникюр, това е да бъде натурален, да прави така, че ръцете да изглеждат поддържани, а нокътната пластина да е гладка и блестяща.

Най-популярната разновидност на този маникюр е японският.

Това е техника за грижа за ноктите, която предполага използване само на натурални материали и инструменти, които не травмират пластината – пили от кожа и велур, портокалови дървени пръчици, пудра и паста на основата на пчелен восък.

Пластината се полира, в нея се втрива паста, която е запълва, изравнява, прави я огледално гладка и сияеща. Тази процедура е препоръчана за възстановяване на нокти и запазване на техния естетичен вид за продължително време.

Биокерамичният маникюр е една разновидност на процедурите за грижа за ноктите. Принципът му е внимателна грижа за ноктите, изравняване и блясък на пластината без шлифоване и сушене на ултравиолетова лампа.

Това означава, че процедурата е лишена от всички недостатъци на маникюра с гел лак – постоянното изтъняване на нокътната пластина поради шлифоване, сухота на кожата и кутикулата, поради въздействието на ултравиолетовите лъчи, риск от надраскване или шупли и поява под плътното покритие на плесен.

Този маникюр се прави с помощта на специални лакове и моливи.

Ако сте се сблъскали с негативните последствия от носенето на гел лак, например, изгаряне на нокътната пластина или алергична реакция, то този безопасен маникюр ще стане най-добрият вариант за вас.

Какво се съдържа в биокерамичните лакове

Производителите на биокерамичните лакове ги представят като възстановяващи и укрепващи пластината на продукта, затова ги препоръчват, дори за тънки и чупливи нокти.

Подходящи са за използване и в период на възстановяване на ноктите след продължително носене на постоянно покритие от гел лак.

Ако в състава на гел лаковете присъстват токсични вещества – толуол, формалдехид, дибутилфталат и други, то в състава на биокерамичните лакове влизат биокерамика и хексанал.

Хексаналът е най-разпространеният компонент на продуктите за укрепване на ноктите – лечебни покрития, средства за растеж, продукти за грижа за кутикулата.

Придава на нокътната пластина твърдост, възстановява нейния кератинов слой. Токсичните вещества в лаковете не влизат.

Как може да се направи биокерамичен маникюр

Такъв маникюр можем да направим и сами – лаковете се продават в обикновените магазини за козметика. Могат да се използват за база или за самостоятелно покритие.

Никакви допълнителни инструменти не са нужни. Лакът изсъхва на ноктите за 10-15 минути, няма необходимост да се суши на ултравиолетова лампа.

Покритието с обикновена течност за сваляне на лака. Производителите твърдят, че покритието се задържа до 2 седмици, но не толкова, колкото гел лаковете.

Недостатъци на лака

Биокерамичните лакове са с доста разнообразна цветова палитра, но не толкова, колкото при гел лаковете.

Ограничени са и възможностите на дизайна, тъй като в такъв маникюр не се използват декоративни елементи – звездички, цветчета.

С такъв лак не могат да се постигнат модни ефекти. Обемен дизайн, мраморен маникюр, металик, леден маникюр, огледално покритие и други модерни техники не са достъпни с такъв тип лак.

Накрая, следва да се спомене, че този лак, макар и да се позиционира като укрепващ, не трябва да се използва като укрепващите гелове за много слаби и тънки нокти, на които не може да се прави ноктопластика. В този случай могат да помогнат само твърди гелове.

Биокерамичните лакове не са подходящи за корекция на извити нокти. Всъщност това са обикновени лакове, но с безопасен състав.

Не само биокерамичен лак, но и молив

Биокерамичният маникюр – това не само лакове, но и биокерамични моливи. Такива инструменти за хигиенен маникюр са се появили на корейския козметичен пазар.

Представляват моливи с твърд накрайник със скъсен връх. Накрайникът е изпълнен от порест керамичен материал, който нежно въздейства на кутикулата и кожата около нокътя.

Естественият мек камък се плъзга по нокътната пластика, без да травмира кожата и самия нокът. Накрайникът на молива е с добавено подхранващо масло и кератин, затова е подходящ за ежедневна грижа за кожата.