Срещата с приятели за по бира е обичаен начин за прекарване на свободното време на много мъже. Хората пият бира ежедневно, дори без да подозират, че постепенно стават зависими от нея.

Особено опасна е напитката за тийнейджърите, тъй като при тях алкохолната зависимост се развива значително по-бързо.

Признаци на зависимост от бира

• Потребност от изпиване ежедневно на по литър бира – някои посочват и количество от 0.5 литра;
• Раздразнителност и агресивност при липса на достъп до бира;
• Употреба на бира сутрин и вечер, подпухналост, торбички под очите;
• Бирено коремче, абдоминално затлъстяване, гинекомастия, разширени вени;

Неблагоприятно последствие, което е отдалечено във времето, от бирения алкохолизъм е т.нар. „бирено сърце“, „баварско сърце“. За първи път то е било описано от немски лекар, който проучвал трупове на работещи в пивоварен завод.

Характерна особеност на сърцето на любителя на бира със стаж са разширените камери и удебеляване на стените.

Въпреки увеличените размери, често до 2 пъти, такова сърце не е възможно да функционира ефективно, тъй като миоцитите са лишени от голяма част от своите електроцентрали – митохондрии. Поради тази причина човек с бирено сърце се чувства слаб и често усеща задуха.

Стил на живот на успешните хора

Производството и продажбата на бира е много доходоносен бизнес, който се основава на агресивна реклама, която е основно насочена към млади хора и тийнейджъри.

Тъй като именно за младежите са в сила принципите на максимализма и откритостта и поради тази причина са най-възприемчиви към пропагандата на създавания от тази реклама успешен начин на живот.

Рекламата показва красиви, външно здрави, щастливи хора, които общуват, усмихват и се пият бира от големи чаши за бира. Ако на празник няма бира – то на всички им е тъжно и няма за какво да си говорят, а когато се появи – всички моментално стават щастливи. Привлекателният алфа-мъжкар се вози на красива яхта и отпива глътка от любимата си бира.

Така бирата се приравнява към приятелството, финансовите успехи, любовта, патриотичните чувства. Обикновено рекламите на бира се правят точно по този сценарий и затова изглеждат красиво и действително е приятно да се гледат.

Зрителите, дори не осъзнават, че основният приход от реализацията на бирата на пазара отива в чужбина, а красивият и успешен човек никога не били спечелил собствен капитал, ако пиеше бира всеки ден.

Получавайки стабилни зависими купувачи компаниите за производство на бира си осигуряват поток от свръхпечалби за дълги години. Поради тази причина да се рекламира бира на мъж в зряла възраст вече не е необходимо.

Метаболизъм и биохимия

Системното въздействие на алкохола в малки дози води до формирането на постоянна потребност от това вещество, без да се предизвикват ярки негативни реакции.

При норма минимална част от алкохола се образува в червата от микрофлората, но при редовно въвеждане отвън този процес се нарушава и алкохолът прониква в метаболизма.

Така се формира физиологична зависимост, която се подкрепя от психологическата – формиране на зависимо от алкохола поведение.

Поради тази причина зависимостта от бирата се формира бързо и е практически незабележима. Хората с този проблем остават дълго време социално активни и трудоспособни, интелектуално състоятелни.

Продуктите от преработката на хмела, които присъстват в бирата влияят на образуването и разпада на половите хормони. Така за разлика от чистия алкохол, бирата им оказва двойно въздействие.