Някои вредни навици се оказват полезни за здравето. Основавайки се на проведените от тях изследвания, учените доказват, че нецензурните изрази, неоправеното легло и изпускането на газове носят на човека само полза.

1. Използване на мръсни думи и изрази

Според изследователи ругаенето на майка и нецензурните думи са не само отлично средство за психологическо натоварване, но също и естествено обезболяващо средство.

До това заключение достигнали експерти от Университета Кил. Те установили, че които често ругаят на майка, могат да издържат на болка с 50% по-дълго от тези, които предпочитат да се изразяват културно.

Според теорията на учените, ругаенето на майка активира стресовите реакции в организма на човека, което води до освобождаването на естествено обезболяващо – хормонът ендорфин.

2. Неоправеното легло

Смята се, че навикът на човек да оставя леглото си неоправено, е вреден. Но това изобщо не е така, предполагат изследователи от университета Кингстън.

Според тях навикът сутрин леглото да се оставя неоправено помага на човек да се предпази от алергии.

Съгласно статистиката обикновено спалното бельо и матракът средно съдържат до 1.5 милиона домашни кърлежи – акари, които предизвикват възникване на астма и други различни алергични реакции.

Възглавниците, матраците и одеялата се превръщат в своеобразни резервоари за мъртви клетки от човешката кожа, което води до увеличаване на количеството на живеещите в тях домашни кърлежи.

Те предпочитат да обитават топла и влажна заобикаляща ги среда. Но ако леглото остане неоправено, нивото на влажността в него значително се понижава, което води до смъртта на много вредоносни организми.

3. Прах у дома

Резултатите от много изследвания вече нееднократно доказват верността на теорията, че колкото по-често децата контактуват с прах и мръсотия, толкова по-силен става имунитетът им.

Най-полезни такива контакти са в най-ранна възраст, когато организмът на бебето едва се формира.

4. Изпускане на газове

В много световни култури, включително и у нас, навикът да се изпускат газове сред хора или на оживено място като нещо абсолютно недопустимо, неприлично и дори оскърбително.

Въпреки това, ако човек усети, че миризмата на чревните му газове наподобява на тази на развалени яйца, то това показва, че рискът от развитие на рак в неговия организъм, е понижен.

Това съобщават американски изследователи. Специфичната миризма се дължи на образуването на сероводород при разграждането на храната в червата.

Също следва да се има предвид, че сероводородът предпазва митохондриите, които управляват всяка клетка на човешкия организъм, подобно на малки електроцентрали.

Всъщност сероводородът много ефективно предпазва здравето, а в бъдеще ще се използва и за лечение на множество заболявания.

Също така преди около година и половина стана известно, че консумацията на пържени храни по никакъв начин не оказва влияние върху развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Макар и навикът да се употребяват храни в този им вид все още да може да се определи като полезен.

Откритието на испанските учени поставя много въпроси, дали и в бъдеще препоръките за хранене на населението в САЩ няма да претърпят коренни изменения и да обърнат представите за това коя храна въздейства положително и коя отрицателно върху човешкия организъм.

Пържените храни също са обвинявани и за развитието на невродегенеративни заболявания като старческо слабоумие, но връзката между патологията и консумацията на подобни храни не е потвърдена с надеждни доказателства.