Ранното излагане на двама химикала, които често се откриват в опаковките на храните и фунгицидите могат да развалят детските зъби, който процес не може да се предотврати, показва ново проучване.

Д-р Катя Йедеон, ръководител на изследването, от Френския Национален Институт по здравеопазване и медицински изследвания, и нейните колеги откриха, че излагането на химикалите бисфенол А /ВРА/ и винклозолин могат да възпрепятстват действието на хормоните отговорни за растежа на зъбния емайл.

Тези 2 вещества са идентифицирани като ендокринни нарушители в множество изследвания. Това означава, че могат да попречат на хормоналната функционалност при бозайниците, което повишава риска от репродуктивни проблеми, рак, проблеми при раждането, и редица други състояния.

ВРА се използва при производството на някои пластмаси и смоли, много от които се използват за храни и напитки, докато винклозолинът е фунгицид, употребяван като средство за защита на лозови масиви, овощни градини и голф игрища.

Хипоминерализация на резци и кътници

Д-р Йедеон и нейните колеги отбелязват, че предишните проучвания върху животни показват, че ендокринните нарушители може би са свързани с хипоминерализацията на емайла на кътниците и резците, което състояние се очаква да засегне до 18% от децата на възраст от 6 до 9 години.

Проблемът е, че това необратимо състояние засяга най-често емайла на първите постоянни детски зъби. Този дефект е необратим, тъй като веднъж увреден зъбният емайл не може да се възстанови.

Децата с хипоминерализиран емайл на постоянните зъби обикновено страдат от повишена чувствителност, особено при консумация на студени храни и напитки, и са предразположени към кариес. Зъбите им могат да бъдат кремави, кафяви или жълти на външен вид, и лесно се развалят.

За целите на проучването, д-р Йедеон и колегите ѝ провели 2 експеримента, за да разберат как излагането на ендокринни нарушители може да бъде свързано с хипоминерализация на постоянните резци и кътници.

ВРА и винклозолинът блокират хормоните необходими за образуването на зъбния емайл

Първо, екипът учени изложили плъхове на определено количество ВРА самостоятелно или в комбинация от ВРА и винклозолин за период от 30 дни след раждането.

Дозите били еквивалентни на средните, на които се излага човека.
В края на 30-дневния период, учените взели проби за изследване – клетки от зъбите на плъховете.

Анализирайки клетките, те открили, че излагането на ВРА и на фунгицида – винклозолин, променя генната експресия на 2 гена - KLK4 и SLC5A8, които регулират минерализацията на зъбния емайл.

След това, учените култивирали амелобластни клетки на плъхове, които поставили върху емайла по време на развитието на зъбите.

Те открили, че тези клетки съдържат полови хормони – естроген и тестостерон, които увеличават експресията на гените, които са отговорни за образуването на зъбен емайл.

Най-интересно е, че установява, че тестостеронът увеличава експресията на гените KLK4 и SLC5A8.

Тъй като е известно, че бисфенол А и винклозолинът инхибират действието на мъжките полови хормони, и авторите твърдят, че техните данни показват, че тези 2 съединения могат да доведат до хипоминерализация като блокират действието на хормоните, необходими за развитието на зъбния емайл.

Развитието на зъбния емайл започва в 3-тия триместър на бременността и завършва на 5-годишна възраст, и затова минимизирането на излагането на ендокринни нарушители през този период от живота, може да послужи като профилактична мярка за намаляване на риска от отслабване на емайла.