Физическата активност е много за целия организъм. Но спортът не помага на отслабването, ако не промените и други аспекти на живота си.

В настоящата публикация са събрани изследванията по темата за взаимовръзката на спорта и отслабването, а също и мнението на водещите учени в областта на физическите упражнения, храненето и наднорменото тегло.

Фитнес-инструктурите повтарят същото, което и ние слушаме много дълги години, че можем да изкупим греховните изкушения на бягащата пътека.

И това послание се разпространява от гуруто на фитнеса, звездите, компаниите, които произвеждат и най-вече предлагат хранителни продукти и напитки, служители от областта на здравеопазването и лекарите.

Благодарение на това разпространено заблуждение, че спортът помага за отслабване, успешно се продават абонаменти за фитнес зали, фитнес трекери, спортни напитки и видеоклипове с тренировки.

Но какъв е проблемът – това увереност се основава на лъжливите представи и ни въвежда в заблуждение в борбата ни с наднорменото тегло.

Как тялото ни изгаря калории – има ли разлика между офис служителите и жителите на дивото племе?

Антропологът Герман Понтцер от Хантерския колеж в Ню Йорк отишъл в Танзания, за да проучи племето хадза – едно от малкото останали племена на ловци и събирачи.

Той очаквал да види в тези хора машини за изгаряне калории, тъй като физическата им активност е много повече, отколкото хората, които живеят в западните държави.

Голяма част от времето си мъжете от племето хадза прекарват в преследване и убиване на животните, а също и в катерене по дърветата в търсене на мед от диви пчели. Жените събират корени и плодове.

Изучавайки образа на живота на Хадза, Понтцер бил убеден, че да се намери доказателство на общоприетото мнение – затлъстяването се е превърнало в световен проблем, поради силното намаляване на физическото активност.

Понтцер бил сигурен, че хадза изгарят много повече калории на ден, отколкото средностатистическия жител на Земята.

През 2009-та и 2010-та изследователите пътешествали из саваната, натъпкали своя джип с компютри, течен азот, за да замразят пробите от урината, и респирометри за измерване разходите на енергия на жителите на племената.

Учените регистрирали физическата активност и количество на загубената енергия при 13 мъже и 17 жени на възраст от 18 до 75 години, използвайки на трасирането на атомите – най-известният способ за измерване на количеството въглероден диоксид, който отделяме като разходваме енергия.

Резултатите се оказали поразителни – разходът на енергия у представителите на това племе били не повече от на европейците или американците.

Ловците и събирачите били с по-голяма физическа активност и по-кльощави, но на ден изгаряли толкова калории, колко разходваме средностатистическия жител на западните държави.

Изследването на Понтцер било незавършено и повърхностно – в него взели участие 30 души от малка общност. Но това повдигнало сериозния въпрос – защо племето хадза, които са в постоянно движение изгарят същото количество калории, колкото и ленивите европейци?

Енергията се разходва не само за движение, но и за поддържане на жизнената дейност. Изследователите отдавна знаят за това, но не са го пресметнали целия факт в контекста на глобалната епидемия на затлъстяването.

Понтцер предположил, че хадза разходват същото количество енергия, защото техния организъм икономисва от изпълнението на други задачи. Или, може би, хадза повече почиват след физически труд, което позволява понижаването на общия разход на енергия.