Кокцидиоидомикоза, позната и с названието болест на Вернике, представлява инфекциозно заболяване, което се предизвиква от гъбичката Coccidioides immitis и характеризиращо се обикновено със засягане на белите дробове.

Болестта на Вернике се проявява или като заболяване на белите дробове, което отзвучава без лечение /остра първична форма/ или като тежка прогресираща инфекция, разпространяваща се из целия организъм и често води до смърт /прогресираща форма/. Развитието на тежката форма често сочи за компрометиране на имунната система, обикновено поради наличие на СПИН.

При хората, които се заразят по време на пътешествие, симптомите на заболяването могат да се развият при връщане у дома.

Какви са симптомите?

Обикновено острата първична форма на заболяването протича безсимптомно. Ако симптоми все пак се развива, те се появяват 1-3 седмици след инфектирането.

Заболяването обикновено протича леко и се съпровожда с повишаване на телесната температура, болки в гърдите, втрисане, възможна е появата на влажна кашлица, понякога примесена с кръв.

При някои хора се възпаляват лигавиците на очите /конюнктивит/, ставите /артрит/, по кожата се формират възли – еритема нодозум.
Прогресиращата форма на заболяването се срещат рядко и могат да се проявят след няколко дни, месеци или дори години след острата първична инфекция.

В този случай симптомите включват леко повишаване на телесната температура, загуба на апетит, понижаване на теглото и на мускулния тонус. Прогресирането на инфекцията в белите дробове се съпровожда с нарастването на диспнеята.

Инфекцията също може да се разпространи от белите дробове на костите, ставите, черния дроб, бъбреците и главния мозък и неговите мембрани.
Какви са причините?
Спорите на този вид гъбички се срещат естествено в почвата. Фермерите и другите хора, боравещи с почвата, най-често се инфектират.

Диагностика

Лекарят може да заподозре болест на Вернике, ако посочените по-горе симптоми могат да се развият при човека, който живее или неотдавна е пътувал в области, където е разпространена тази инфекция.

При подозрения за такава гъбична инфекция проби от секрети от дихателните пътища или гнои и се изпращат за лабораторни изследвания. В кръвта понякога антитела се появяват в началото, но при острата първична форма на заболяването изчезват, при прогресиращата форма антителата остават.

Лечение на кокцидиоидомикоза

Острата форма на заболяването, обикновено, без лечение завършва с пълно оздравяване. Болните с прогресиращата форма на болестта на Вернике се лекуват с перорално приложение на амфотерицин В или се назначава флуконазол.

В други случаи заболяването се лекува с итраконазол или кетоконазол. При ограничено засягане, например при лезии на кожата, костите или ставите, лекарствената терапия може да бъде ефективна , но след прекратяването на лечението често възникват рецидиви.

Най-тежките случаи на прогресираща разпространена болест на Вернике често завършва с летален изход, особено ако човек развие менингит – инфекция на мембраните на главния и гръбначния мозък.

В такива случаи се назначава флуконазол, понякога в цереброспиналната течност се въвежда амфотерицин В. Лечението е необходимо да продължи много дълго време, често до края на живота. Без лечение такъв тип, тоест гъбичен менингит води до смърт.

Кога да се потърси лекарска помощ?

• При повишена телесна температура, кашлица, общо неразположение, болки в гърдите, задух.
• При развитие на конюнктивит, болки в ставите и еритема нодозум, тоест възловиден еритем.