Хемороидите са една от най-разпространените заболявания на хората в зряла възраст. Основните причини за хемороидите са известни – неправилното хранене и запекът, заседналият начин на живот, вдигането на тежести. Но не е изненадващо, когато казват, че всички болести са от нерви. И хемороидите не са изключение.

Болест от стрес

Малцина от нас могат да се похвалят с това, че не попадат в стресови ситуации в ежедневието си. Повечето се изправяме пред колосални физически и психически натоварвания на работа и у дома. Причина за стреса могат да бъдат малките и големите неприятности в живота.

Напрежението потиска жизнените сили, принуждава човек да се чувства разбит и го прави уязвим за различни заболявания. Днес е модерно да се изучават психологическите причини за патологичните отклонения. И в съвременната медицина се намират все повече потвърждения, че всички болести са от нерви.

Макар и непряко, а косвено стресът може да стане причина за хемороиди. Тъй като това състояние се отразява на начина на живот и на поведението на човека. Повечето от нас или „изяждат стреса“ или напротив хранят се недостатъчно на нервна почва.

И останалите, които изобщо не обръщат внимание на това с какво се хранят. Нарушението на нормалното хранене и недостатъчния прием на вода се превръщат в основна причина за хемороидите.

От друга страна, повечето хора в стресова ситуация предпочитат да си лягат на дивана. Нямат желание да се движат, а още по-малко да спортуват. Това води до развитието на застойни явления в областта на малкия таз, което на свой ред е причина за образуване на хемороиди.

Важно!

Ако пациента има само вътрешни хемороидални възли, които не изпадат от аналния канал, то може и да не се бърза с операцията и да се направи опит за консервативно лечение.

Психологически причини за хемороидите

Много психолози смятат, че нашите болежки са резултат от менталното ни възприятие за околния свят. Ако вие не знаете как да се избавите от хемороидите, опитайте се да установите своето реално духовно състояние.

За да установите какви са психологическите причини за образуването на хемороиди ще ви помогнат изследванията на американския психолог Луиз Хей и канадският – Лиз Бурбо. Те обясняват психосоматиката на това заболяване със следните фактори:

• Злоба към миналото;
• Страх да бъде дадена воля на чувствата;
• Тягостни чувства;
• Страх от раздяла, нежелание да се пусне някой, който трябва да си отиде;
• Лакомия;

Психолозите обясняват, че негативните мисли равни или късно преминават в осезаемо физическо състояние. Хемороидите са резултат от проявлението на гнева и страха от мислите във физическото тяло.

С други думи хемороидите са проявление на емоционално напрежение и страх, които човек не желае да показва. Според психолози не е изненадващо, че хемороидите възникват в правото черво – крайния участък на дебелото черво.

Това е знак, че човек желае по-бързо да приключи с негативните емоции, затова се напряга да ги изгони от себе си.

Психологическата настройка като лекарство срещу хемороидите

Традиционните лекарства срещу това заболяване са насочени към подобряване на кръвообращението в правото черво и към предотвратяването на тромбоза на кръвоносните съдове.

Те спомагат за отпускането на сфинктера и за подобряване на чревна перисталтика. Но ако всички болести са от нерви, то тогава и нашите мисли могат да се превърнат в лекарство срещу хемороидите.