В човешкия организъм роля на биологичен филтър изпълняват органите на лимфната система – лимфните възли.

Тези малки образувания с размери на фасул или грах съдържат бели кръвни клетки, които предпазват от бактерии и вируси. Ако ви болят лимфните възли на шията – това е признак, че близо до тях се намира огнище на инфекция, тъй като неприятните усещания най-често възникват по време на възпалителен процес.

Защо болят лимфните възли на шията?

Лимфаденит или възпаление на шийните лимфни възли не е самостоятелно заболяване, а симптом на повечето инфекциозни и ред други патологични състояния. Всякакви болезнени усещания в лимфните възли са признак за това, че в организма има някакви нарушения.

Освен бели кръвни телца, в лимфните възли се съдържа прозрачна, леко жълтеникава течност – лимфа.

Нейната функция е да промива клетките на органите и тъканите, а след това се събира в лимфните съдове. С оттичането на лимфата патогенните микроорганизми попадат в лимфните възли, които задържат инфекцията, като не ѝ позволяват да се разпространи по цялото тяло. Впоследствие патогенните бактерии и вируси биват унищожени, а също и преродените ракови клетки.

Когато тялото вече не е в състояние да се справя с чуждите клетки, лимфоцитите започват активно да се размножават, за да се справят с инфекцията.

В резултат на това се увеличават лимфните възли на шията и започват да болят, а симптомите за наличие на възпаление са – обща слабост, покачване на телесната температура, главоболие, втрисане, болезненост при докосване.

Ако освен гореизброените симптоми в зоната на лимфния възел кожата се зачерви, появи се силна болка, това означава, че е започнал гноен процес.

Понякога незначително увеличаване на размера на лимфния възел свидетелства за това, че той функционира по-активно, отколкото другите. Това най-вероятно е предизвикано от започнало заболяване.

Основни причини за образуване на шиен лимфаденит:

• Инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища или устната кухина – ангина, ОРВИ, грип, паротит, рубеола, дифтерия, често предизвикват възпалителни процеси.

• Лимфните възли болят също при механична травма или тумори, когато се наблюдава раково израждане на клетките на лимфната тъкан.

• Общото отслабване на имунитета често води до увеличаване на възлите, които са органи на имунната система. В някои случаи това състояние придобива хроничен характер.

Например при често боледуващите деца се наблюдава подчелюстно увеличаване на лимфните възли. Отслабването на имунитета основно се предизвиква от анемия, преохлаждане, авитаминоза, силно нервно пренапрежение или продължителен стрес.

Понякога системното увеличаване на лифните възли свидетелства за наличието на имунодефицитни състояния, наблюдаващи се при СПИН.

• В редки случаи заболяванията на щитовидната жлеза, съединителната тъкан, нарушаването на обмяната на веществата, алергични реакции, хроничен алкохолизъм са причина за поява на болезнени усещания в областта на лимфните възли на шията.

Лечение на болки в лимфните възли

Определянето на причината за заболяването и огнището на инфекцията се явяват 1-вият етап при отстраняването на възпалението на лимфните възли. Обикновено лечението се състои в борба с основното заболяване и повишаване на имунитета.

Ако болят лимфните възли на шията, а също и се е влошило общото състояние на пациента, се препоръчва прекратяването в този период на каквито и да е натоварвания на организма и да се съблюдава постелен режим.

Медикаментозното лечение позволява да се отстрани възпалителния процес, който най-често става причина за болки в лимфните възли.