Силният пол много по-рядко обръща внимание на здравето си, отколкото нежният. Повечето жени сравнително редовно ходят на лекар, повечето от тях са хипохондрички, и понякога прекаляват с манията по здравословното си състояние. 

С мъжете е много по-трудно, те могат да си запишат час при лекар, когато счупят ръка или крак, и дори до отидат направо в болницата. Но това съвсем не е достатъчно.

Какви са болестите, които най-често застигат мъжете след 35

Повечето от тях протичат безсимптомно първоначално, а също така тяхното развитие се предизвиква от нездравословния начин на живот, което ги прави още по-опасно.

Сърдечно-съдово заболяване

Това е основната причина за смъртност в света – и за мъжете, и за жените. Всичко често започва с повишаване нивата на лошия холестерол, след това вътре в кръвоносните съдове се формират плаки, кръвоносните съдове се запушват, оттам съвсем не са далеч тромбозите, които са предпоставка за остро нарушение на мозъчното кръвообращение.

От болестите на сърцето и на кръвоносните съдове умират около 20% от хората, но за мъжете тези заболявания са много по-опасни. Първо, средната продължителност на живота за силния пол около 71 години у нас, а за нежния достига 78 години.

Второ, при жените нивата на добрия холестерол изначално са по-високи, което отчасти неутрализира действието на лошия.

Не трябва да се подценява и влиянието на външните фактори, сред които алкохол и другите вредни навици.

Рак на белите дробове

Много коварен вид онкологично заболяване – развива се бързо, почти винаги е с метастази и успява да формира вторични огнища, преди да бъде открит. Повече от половината от мъжете с тази болест живеят по-малко от година, лечението е много трудно.

Основен рисков фактор е тютюнопушенето, а пушачите сред мъжете са повече, отколкото сред жените. Заедно и с другите фактори пушенето води до това, че мъжете с 2,5 пъти по-често от жените, умират от рак на белите дробове.

Тумор на простатата

Този вид рак при всеки 6-ти мъж, по-често се открива само на рак на кожата. За щастие, смъртността от тази болест не е особено висока – много от видовете се характеризират с бавен растеж на образуванието и ниска способност за образуване на метастази.

Съществуват и агресивни подвидове, и основният проблем е да се отличат едни от други.

Кожен рак

До 50 години този вид рак при жените се среща по-често, но след това шансовете за разболяване при представителите на различните полове за първи път се изравнява, а след това се измества в посока силния пол, и то много силно.

Към 65 години те се разболяват двойно по-често от жените, а до 80 години почти тройно.

Възможно е това да се дължи на факта, че обикновено жените по-добре се грижат за кожата, а това означава, че е и в по-добро състояние, и измененията се забелязват по-бързо. А може би мъжката кожа става по-чувствителна към слънцето с напредване на възрастта.

Диабет

Също се определя като тихият убиец, тъй като симптомите не се проявяват много дълго. Смята се, че в днешната ситуация с всеобща любов към сладкото, всяко трето момче, родено след 2000-та година, ще страда от диабет.

Мъжете по-рядко от мъжете обръщат внимание на това с какво се хранят, не спортуват, а всичко това са допълнителни фактори за развитие на болестта.

Наднормени килограми, затлъстяване предизвикват поява на диабет, а веднага щом възникне, излишната глюкоза започва да отравя организма, като води до нарушено функциониране на множество органи.

Депресия и психични заболявания

Това е доста сложна тема, която едва сега излиза от сянката, или поне така е у нас. Депресията не е просто меланхолия или лошо настроение, това са реално съществуващи проблеми в организма, които не се лекуват с помощта на мантри.

Ако химическите процеси в мозъка протичат неправилно, те стават причина и за други проблеми. Доколкото в обществото е силно убеждението, че мъжете не плачат, те изразяват своите проблеми по друг начин – например, с агресия.

Жените по-често правят опити за самоубийство, но при мъжете повечето от тези опити завършват с успех, ако може да се нарече така.