Всеки ден жените трябва да свалят от лицето определено количество козметика. Много от тях смятат, че миенето е достатъчно, за да се премахне грима. Но това не е така. Освен почистването на кожата с помощта на специализирани средства, в този ритуал също трябва да е включено тонизиране и овлажняване.

Какви грешки най-често се допускат при премахване на грим

Грешка №1 – неправилно използване на грим

Много често след нанасяне на мляко за сваляне на грим започва усърдно търкане на лицето за по-бързо премахване на козметиката. Но това е неправилно.

За толкова кратко време млякото няма да успее да подейства и по лицето ще започне да се размазва мръсотията.

Повтарянето на такива действия всеки ден може да доведе до непълноценно почистване на кожата и постепенно запушване на порите. Впоследствие това може да стане причина за появата на пъпки, раздразнения.

Как правилно да се използва мляко? За начало е необходимо, в рамките на 1-2 минути, с леки кръгови движения да се нанесе мляко на кожата, като се разпределя равномерно по лицето. След това с гъба внимателно се отстранява грима.

При използване на гел или пяна, е необходимо леко да се разпенят на дланите и едва след това да се нанасят на лицето. След това отмиването следва да е с хладка вода. Така порите се затварят, и намалява образуването на мастен секрет.

За премахване на грим може да се използва и мицеларна вода. Отлично отстранява козметиката и е безвредна за кожата. Това е алтернатива на млякото, пяната или на гел, но не на тоника, както много си мислят.

Ако кожата е мазна, следва да се избира средство с отметка „за мазна кожа”. След използване на обикновено козметично мляко на мазна кожа може да се забележи, че няма усещане за чистота.

Кожата, дори след миене лъска, остава покрита с мазен слой.

Грешка №2 – груби нещадящи движения по кожата

Ако всеки път при премахване на грим интензивно се търка по лицето с гъбата или с хавлия, лицевите мускули започват бързо да губят предишната си еластичност. От активни движения кожата се разтяга, изкривява се овалът на лицето, появяват се типични проблеми.

Правилно е да се сваля грима с памучен тампон по линията на Лангер, като се започне от подбрадичката към възглавничките на ушите. След това от носа към скулите.

В областта на челото движението от горната част на носа и нагоре.

Лицето изобщо не трябва да се търка с хавлия, било то при сваляне на грима или след миене. Това също се отразява неблагоприятно на кожата, по-бързо се разтяга, естественият овал на лицето се изкривява.

По-добре е кожата да се овлажни леко с хартиена салфетка или памучна хавлия. Не се препоръчва ползване на хавлии с по-груби власинки, тъй като е възможно да увредят кожата.

Грешка №3 - премахване на козметиката от лицето и от очите с едно средство

Не е желателно да се сваля грим с едно и също средство, ако то не е предназначено за това. Съществуват специални козметични продукти за премахване на грим около очите.

За свалянето на козметиката в областта на очите може памучен тампон да се раздели на 2 равни части и да се приложат памучните половинки към долните клепачи – под миглите.

Тези своеобразни възглавнички ще предотвратят попадане на козметика на лицето.

След това се вземат 2 памучни тампона, нанася се средство на тях, затварят се очите и се прилагат към клепачите буквално за 2 минути.

Същевременно клепачите следва да се масажират с кръгови движения с показалец и със средния пръст.

Този метод прекрасно, и по-важното безопасно премахва грима от очите. Не трябва да се забравя, че кожата около очите е много тънка и нежна и има друго pH.

Необходимо е да се избягват всякакви движения в тази област. В противен случай с времето неизбежно се появяват гъши лапи, справянето с които е трудно. Затова е по-добре да се придържаме към правилната техника за премахване на грим.