В наскоро излязлата от печат книга „Китайско изследване“ са изложени доста интересни данни за взаимовръзката между начинът на живот и на хранене и рискът от развитие на едно или друго заболяване.

Колин Кемпбъл, доктор на науките, запален изследовател, блестящ учен и велик хуманист, провел уникално по рода си глобално изследване за взаимовръзката между здравето и храненето. Основните факти и заключения за взаимовръзката между заболяванията и животинските белтъчини в книгата „Китайско изследване“.

Доскоро повечето учени смятаха, че изследване с такива мащаби е невъзможно да бъде проведено. То е било грандиозно, както по отношение на поставените цели, така и на качество и уникалност.

В различни медии „Китайското изследване“ беше определяно като знаково. От Saturday Evening Post заявиха, че този проект трябва да „стъписа учените от целия свят, които са ангажирани с изследването на въпросите на медицината и храненето. Според New York Times, изследването съвсем основателно може да бъде окачествено като „Гранд При в областта на епидемиологията“ .

Колин Кемпбъл и неговият екип направили детайлна и пълна „моментна снимка“ на спецификите на храненето и начина на живот на хората.За провеждането на изследването били избрани 66 окръга в 24 провинции и те били разположени из цял Китай, до най-отдалечените краища на страната.

При приключване на най-мащабното проучване били установени повече от 8000 статистически значими взаимовръзки между различните показатели за начин на живот, хранене и заболявания.

Болестите на бедните и на богатите

По време на изследването всички заболявания били разделени на 2 групи. Болести на богатите – такива, които се срещат по-често в икономически развитите райони и такива на бедните, възникващи предимно в по-изостаналите главно селскостопански региони на страната.

Да се спрем по-подробно на болестите, от които страдат най-често заможните хора. Към тях се отнасят рак, захарен диабет и исхемична болест на сърцето.

Нива на холестерола в кръвта

Учените установили, че една от основните причини за болестите на богатите са високите нива на холестерола.
3,3 ммол/литър – средното ниво на холестерола в кръвта на китайците към момента на изследването. В някои окръзи този показател бил едва 2,1 ммол/ л.

Ако вие знаете какви са вашите нива на холестерола, вероятно разбирате колко са ниски тези показатели. Но за няколко години кръвните на холестерола сред селското население в Китай нараснали. Едновременно с това се увеличила и честотата на възникване на заболяванията на богатите.

И в тази връзка следва да се отбележи, че в Китай средният показател за кръвните нива на холестерола е много по-нисък в сравнение със западните държави. Това са на практика всички развити държави, включително и България.

Под заплаха не е само сърцето

Малко хора са наясно, че при високи нива на холестерола в кръвта следва да се опасяваме не само от сърдечно-съдови заболявания, но и от рак.

Установена е пряка статистическа зависимост между честотата на възникване на онкологични патологии на черния дроб, на белия дроб, на червата, на млечната жлеза, на мозъка, на стомаха и на хранопровода от високите нива на холестерола.

Колкото са по-ниски показателите на липопротеините, толкова са по-редки случаите на възникване на тези заболявания.

Сега е необходимо да се отговори на основния въпрос – какво влияние оказва храненето върху нивата на холестерола в кръвта. Според последните изследвания то е пренебрежимо малко.