Диета, включваща храни с много ниско съдържание на калории показала многообещаващи резултати.

Във Великобритания вече започна провеждането на изследване, планирано да продължи 5 години, чиято цел е да се определи, възможно ли е диабет тип 2 да се излекува с помощта на краткотрайно гладуване.

Професор Рой Тейлър от Университета на Нюкасъл, която ръководи група изследователи, планира така да проучи, възможно ли е разработената от нея и екипа учени диета с извънредно ниско съдържание на калории дългосрочно да подобри състоянието на хората, страдащи от диабет тип 2.

Ефективността на този подход за лечение на диабет е била потвърдена при 2 предходни изследвания, проведени от Тейлър.

В първото от тях, през 2011 година, участвали 11 пациенти, на които неотдавна им била поставена диагнозата на превърналото се в епидемия заболяване. В продължение на 2 месеца участниците били диета, от която си набавяли по 800 килокалории дневно – повече от 2 пъти по-малко от нормата.

600 килокалории доброволците си набавяли от течна балансирана питателна смес, а още 200 от зеленчуци, които не съдържат скорбяла, като броколи и спанак. Зеленчуците са необходими на организма, тъй като от тях си набавяме растителни влакна, които спомагат за бързото изхвърляне на чревното съдържимо.

Само след 1 седмица ядрено-магнитния резонанс показал, че обемът на мастната тъкан в черните дроб на участниците в експеримента се е понижил с 30%, а нивата на глюкозата в кръвта са се върнали към нормалните.

Към края на проучването, тоест към 55-тия ден от неговото начало, се понижило също и количеството на мастна тъкан в панкреаса, и тя възстановила своите функции по синтез на инсулин. Всички участници отслабнали средно с по 15 килограма.

3 месеца след приключване на изследването доброволците отново се върнали към нормално хранене и добавили средно около 3 килограма към телесното си тегло.

Същевременно при 3-ма от тях нивата на кръвната захар останали в рамките на нормата, при 4-ма този показател бил на горната граница на нормалното, а при останалите 4-ма – над нормата.

Във второто изследване участвали 29 пациенти, на една част от тях диагнозата била поставена неотдавна, а на другата – преди повече от 8 години.
Лечебният глад избавил от диабет 84% от участниците от първата група и половината от втората.

Тейлър посочва, че нискокалоричната диета, която не осигурява на организма необходимо количество енергия, го принуждава да разходва собствените си запаси от мазнини, натрупани в черния дроб и в панкреаса.

По този начин нормалните функции на тези органи се възстановяват.

Но Тейлър предупреждава пациентите, които са решили да изпробват този метод върху себе си, че този хранителен режим далеч не е подходящ за всички хора – при наличие на съпътстващи заболявания гладуването може единствено да навреди и да доведе до влошаване на състоянието.

Също така е необходимо да се изчакат резултатите от започналото 5-годишно мащабно изследване, получило названието DiRECT, подчертава Тейлър.

Между впрочем, както отбелязва Alasdair Rankin, представител на благотворителна организация Diabetes UK, под чиято егида се провежда изследването, в случай че то се окаже успешно подходът към лечението на диабет 2-ри тип ще се промени коренно в глобален мащаб.

А „превключването“ на основен източник на енергия за организма от въглехидрати на мазнини е в основата на нисковъглехидратните диети, популярни през последните години. Но те са противопоказни при бъбречни заболявания и затова не е препоръчително човек на своя глава и без да си е направил необходимите изследвания да започва да ги спазва.