Климаксът е естествен период в живота на всяка жена, когато могат да се появят редица неприятни симптоми. Неприятните усещания в гърдите могат да възникнат и при менструация, но и климаксът не е изключение.

Какво да правим, ако се е появила болка? Повод ли е това за паника и консултация с лекар е необходимо да се осъществява незабавно? Или това е вариант на нормата и може да се обясни с намаляване образуването на хормони?

Болки в гърдите при климакс - кога е нормално

Причини за болки в гърдите по време на климакс

Климакс – период на угасване на функциите на половата система – хормоните продължават да се образуват, но в по-ниски концентрации. Да се говори за настъпването на климакса е възможно само при липса на менструация 12 месеца подред.

Обикновено това се предшества от период на нередовни менструации – те могат да липсват няколко месеца, а след това отново се завръщат. Този период се нарича от пременопауза.

С това може да се обяснят и характерните симптоми:

  • Сухота на лигавиците;
  • Парене и болка във влагалището по време на интимна връзка;
  • Чувствителност и дори болка в гърдите;
  • Приливи;
  • Промени в настроението;

Роля на хормоните

Болки в гърдите се нарича масталгия, и този симптом често се съпровожда с начало на менструация. Това може да се обясни с хормонални изменения – в резултат на натрупване на течности в тъканите на гърдите протича раздразнение на чувствителните нервни влакна, и възникват неприятни усещания.

В период на предменопауза колебанията на хормоните са най-изразени, някои жени отбелязват, че гърдите могат да станат по-големи или по-малки, да се променя формата, но все пак оплакванията се свеждат до неприятни усещания и болки.

Характеристиките на болката могат да варират – тъпа, слабо изразена или пареща, пулсираща.

Тези неприятни усещания се преустановяват, веднага щом климаксът настъпва, но заместителната хормонална терапия може да способства за увеличаване на продължителността на болка в гърдите.

От една страна, болката в гърдите е обяснима с хормонални изменения, колебанията в техните нива, това може да бъде симптом на сериозни заболявания.

За тревожни симптоми може да се смята усилване на болката, нейното запазване след климакс.

Жените, на които им предстоят хормонални изменения, трябва с повишено внимание да се отнасят към своето здраве, да не забравят за профилактичните прегледи при различни специалисти.

Появата на неприятни симптоми и болки в гърдите са повод за направление за мамолог, който ще назначи необходимите изследвания за изключване на рак на гърдите и на други изменения, рискът от които значително се увеличава с възрастта.

Как да се справим с болката в домашни условия

Болките в гърдите минават от само себе си веднага щом настъпи климакса. Нивата на хормоните се понижават, намаляват техните колебания, което способства за нормализиране на състоянието и за изчезване на някои симптоми.

Възможно е да се формират и да се повишат рисковете от определени заболявания и състояния.

В период на предменопауза болката и чувствителността в гърдите могат да бъдат доста изразени, и в някои случаи може да е необходим прием на някои лекарствени препарати.

Лекарствата не са единствената препоръка. За стабилизирането на състоянието помага начинът на живот и хранене, смяна на бельото.

Обикновено се препоръчва ограничаване на солта, строго спазване на питеен режим. Проблемът е, че дори лекото обезводняване може да способства за натрупване на течности в организма, което само усилва болката и другите неприятни усещания.

Някои жени отбелязват, че спирането на кафето може да помогне за намаляване на чувствителността в гърдите. Спазването на диета с по-малко мазнини може да облекчи болката в гърдите и други неприятни усещания. Това влияние може да се обясни с нивата на естрогените.

Болките в гърдите са разпространен симптом при менопауза, но най-често не са повод за паника. Но жените от рисковата група е препоръчително да минават редовни профилактични прегледи, необходими са изследвания.

Не трябва да се забравя и за възникване на тревожни симптоми, сред които основни са формите и размера на гърдите определено време.