Болките в коленете са сред най-разпространените оплаквания и с възрастта засягат почти всички хора. При част от тях това са проявления на артроза на коленете – дегенеративно заболяване, свързано с износване на хрущяла от наднормено тегло и процеси на стареене.

Болезнените усещания могат да са предизвикани от стари травми или от едно от проявленията на ревматоиден артрит – автоимунно възпаление, свързано с нарушения на имунната система.

Повечето хора за облекчаване на болките се нуждаят само от почивка или коленна мобилизация на ставата, други се нуждаят от лекарства или операция, до пълна замяна на ставата. Но винаги е важно да се обясни причината за болката.

Болка в коленете – от стари травми и от възрастта

Макар и да се смята, че болката в коленете рано или късно възниква при повечето хора, познаването на причините, които я предизвикват и на нарушенията на подвижността са от съществено значение за правилната тактика на лечение и подбор на по-подходящи средства.

Някои видове болки в коленете се понасят и лекуват по-трудно, отколкото други. В част от случаите болката е точно локализирана, в други се разпространява изцяло по ставите.

Разграничават се няколко десетки болести или патологични състояния, които могат да предизвикат остра или дърпаща, тъпа болка.

Винаги е важно да се определи колко силно са увредени тъканите на ставата, от какво е предизвикано възпалението или увреждането, какво са усложненията от него.

Много болезнени състояния в областта на коленете минават от само себе си след минимални интервенции и домашно лечение, прием на обезболяващи, но в някои случаи се налагат радикални интервенции.

Важно е да се знае, че следва да се обърне внимание, ако болката, която изпитва човек, не се отстранява.

Артроза на коленете – възрастови изменения на ставите

Една от най-разпространените причини за болки, особено в напреднала възраст. Болката при артроза на коляното може да се разпространи по цялата става, първоначално възниква от вътрешната страна.

Остеоартроза се смята за дегенеративно заболяване – това означава, че с времето може да се разруши хрущяла, което води до триене на костните повърхности една в друга.

Ако болката се усилва през деня, заради налягането при ходене, качване по стълбите или от седене на стол, това са признаци, които сигнализират за артроза на коляното. При подобно състояние консултацията с личния лекар е повече от задължителна.

Макар и към настоящия момент да няма лекарства, които напълно да възстановяват хрущяла, има много варианти на лечение, които могат да помогнат за поддържане на нормален и активен начин на живот и управление на симптомите.

Травми на ставите

Сред другите възможни причини за болки в коленете е ревматоиден артрит – автоимунно възпаление на ставните тъкани, травма с разкъсване или увреждане на връзките.

Също е възможно увреждане на менискуса или бурсит – възпаление на ставната торбичка.

Когато изглежда, че болката в коляното предимно се локализира от неговата външна страна, това може да е травма илеотибиолния тракт. Това е проблем, който обикновено възниква при хора, които карат много колело или тичат.

Илеотибиалният тракт – това е връзката, която преминава покрай външната част на бедрата. Когато се свива или дразни от силата травмата, нейният край може да се търка в бедрената кост и да причини болка между бедрото и коляното.

Тази болка често се усилва при повишена физическа активност. Лечението на илеотибиалния синдром изисква от лекаря откриването на предшестващи травмата и определяне на тежестта на увреждането.

Обикновено тази терапия се лекува с назначаване на физиотерапия, а в някои случаи с инжекции стероиди, които могат да осигурят временно облекчение

Коляното на бегача – възпаление на коленната чашка

Болка също може да възникне в предната или в задната част на коленете. Когато се усеща предимно в неговата предна част, около коленната чашка, това може да е признак на състояние, известно като коляно на бегача. Макар и поради названието, много от нас да  смятат, че това състояние се среща само при бегачите и хронично възпаление на тъканите на околната коленна чашка, то е възможно при всеки човек.

Прием на лекарства, лечение

Ако човек страда от болков синдром и нарушение на подвижността, което пречи на нормалния му живот, то трябва да се обърне към личния си лекар на първо място. Подбрани упражнения и свалянето на килограми помагат за подобряване на състоянието.