Рядко се случва бъдещите майки през 9-месечния период на бременността нито веднъж да не ги е болял кръста.

Едновременно с нарастването на корема се повишава натоварването на гръбначния стълб.

Но и други причини за болки в областта на кръста могат да се проявят по време на бременност. Във всеки случай бъдещата майка е необходимо да сподели тази информация с наблюдаващия бременността ѝ акушер-гинеколог.

• По време на бременността болките в областта на пояса могат да се появят по различни причини – те могат да се дължат на приспособяване на костите и сухожилията към предстоящото раждане или на опасно бъбречно възпаление. Да се ориентира в тази ситуация е по силите само на лекар.

• При заболявания на гръбначния стълб – остеохондроза или сколиоза, се прилагат специална гимнастика и други нелекарствени методи. Препаратите, които обикновено облекчават обострянето на остеохондрозата, по време на бременност са противопоказни.

• При много жени болките в кръста отслабват, ако започнат да носят бандаж, но тази стъпка е необходимо да се обсъди с лекуващия лекар.

Защо се появяват болките в кръста по време на бременността?

Практически от първите дни след зачеването сухожилията на скелета и вътрешните органи започват да се „приготвят“ за раждане.

В яйчниците и плацентата се образува хормонът релаксин, под действието на който съединителната тъкан става по-гъвкава и еластична.

Това е необходимо, за да се гарантира, че по време на раждането костите на таза ще са по-подвижни и раздалечени, осигурявайки възможност на детето да се роди. Такива изменения в скелета могат да предизвикат болки в областта на кръста.

Освен това, те могат да бъдат предизвикани от покачването на теглото на бъдещата майка. В тази ситуация гръбнакът просто не се справя с натоварването, особено ако до настъпването на бременността жената е страдала от заболявания на опорно-двигателната система – изкривяване на гръбнака, остеохондроза.

Болезнените усещания в областта на пояса могат да бъдат предизвикани и от пиелонефрит – възпаление на бъбреците.

В този случай те се съпровождат с треска, отоци, главоболие, повишено артериално налягане и често уриниране.

Във всеки случай, ако болките в кръста са съчетани с висока температура, спешно потърсете лекар. Точно по същия начин следва да постъпите, ако освен неприятните усещания, се появят и съдържащи кръв вагинални секрети.

Какво ще предприеме лекарят за отстраняване на болките?

На първо място, той ще изключи опасните причини за болките и ако се наложи ще назначи лечение. При пиелонефрит се използват антибиотици, безопасни за бременни жени.

Ако причина за болките са натоварвания на мускулите и сухожилията, на бъдещата майка ще ѝ помогне специална гимнастика за укрепване на мускулатурата и за намаляване на напрежението. Занятията по тези програми е най-добре да започнат още в началните етапи на бременността.

На много жени им помага носенето на бандаж, който позволява да се преразпредели натоварването по мускулите на гръбнака по естествен начин.

Но бъдещата майка, както бе посочено по-горе, следва да се консултира с лекар, преди да започне да използва това приспособление.

Ако причина за болките е остеохондроза– понижаване на еластичността на дисковете между прешлените, е важно да се помни, че противовъзпалителните и обезболяващите препарати са противопоказни за бъдещите майки.

А специалистите отказват да провеждат мануална терапия, опасявайки се от това, че могат да предизвикат преждевременно раждане.