Месечен цикъл при мъжете – такова словосъчетания вероятно на повечето от нас ни се струва измислица на човек с болна фантазия. И въпреки че тази фраза не следва да се разбира буквално, с това какво представлява това състояние е необходимо всеки да се запознае.

Възможно ли е мъжка менструация да съществува в действителност? Или това е само мит, който е измислен от жени, за да установи равноправие и равновесие между половете? За да се ориентираме в това ще ни помогнат някои разяснения и аргументи.

Физиологична обосновка на въпроса

Няма смисъл да навлизаме в дълги разсъждения, тъй като и без тях е понятно, че менструация мъжете нямат и не могат и да имат.

Те не са, образно казано, способни на това, макар и само от физиологична гледна точка, тъй като представителите на силния пол нямат матка, през която да има кръвотечения в период на мензиса.

Също така при мъжете нямат фоликули, които да се пукат и да излиза яйцеклетка, която да се разрушава, тъй като не е използвана за зачеване. Накратко, анатомията на мъжкото тяло не предразполага към това да започне и да се осъществи менструация.

Мъжете нямат и менструален цикъл, тъй като именно той завършва с кръвотечение при жените в продължение на няколко дни. Женският организъм живее и действа според дадения цикъл, той напълно от него зависи.

При мъжете всичко е повече или по-малко стабилно и неизменно, за разлика от жените.

Тогава откъде произхожда този мит за мъжкия цикъл? Кой и защо го е измислил? Такова словосъчетание като „мъжки цикъл“ все пак е възможно по някакъв начин да бъде обяснено.

И това разяснение ще има не физиологично обяснение, а психологически и емоционални аргументи. Следва да се отбележи, че те са доста забавни. Ето какво представлява мъжката менструация:

Психологическо обяснение на понятието

Месечния цикъл при силния пол – не възприемайте тази фраза буквално, изобщо не е свързан с кръвотечение. Ако трябва да бъдем по-точни, това по-скоро не е цикъл, а следва да се подразбира като предменструален синдром – ПМС.

Да, силният пол също страда от такова състояние. Мъжете също преживяват и климакс. Но тези състояния при силния пол имат само и единствено психологическа природа.

Приблизително веднъж месечно или по-рядко всеки мъж забелязва, че той става по-раздразнителен и нервен.

Обичайните за него задачи и грижи му стават много по-трудни и мъчителни. Може да се наблюдава слабост, отпадналост, лесна уморяемост. Понякога всички това се съчетава с агресивно поведение, с което мъжът вбесява буквално всички около себе си.

Главоболие, напрежение в мускулите и дори леки простудни заболявания – всичко това може да се наблюдава при мъжете, които са в период на психологическа менструация.

Обикновено, това състояние продължава приблизително 2-3 дни, но е възможно да с малко по-голяма продължителност.

Също при мъжете по време на „менталната менструация“ може да се наблюдава промяна в сексуалното поведение. Така например в такъв период един мъж може да не желае да бъде интимен с партньорката си, сексуалното му желание временно отслабва.

Някои мъже в такива моменти започват да бият тревога, въпреки че е необходимо само и единствено да се изчака.

В мъжкия психологически менструален цикъл няма нищо опасно. Това е нормално явление, тъй като за всеки жив организъм, за всяко биологично създание е присъща определена цикличност.