Опашката е една от най-уязвимите и изключително чувствителна част на тялото. Това може да се потвърди от всеки човек, който само веднъж е падал на нея.

Болката може да е толкова силна, че сякаш от очите се появяват искри. Макар и опашката да е рудиментарен орган, тоест загубила значението си, нейната важност не трябва да се подценява.

Предните отдели на опашката участват при фиксирането на мускулния свързващ апарат, което е от значение за функционирането на урогениталната система.

Също в опашката се крепят част от мускулните влакна на големия седалищен мускул. Освен това, служи за основна опора на тялото и участва при равномерно разпределение на натоварването.

Каква може да е причината за болковия синдром в опашната област  – стара травма, възпалителен процес или нещо друго?

Болков синдром в опашната област - какво го провокира

Травми и прекарани операции

Често неприятните усещания възникват в опашната област, вследствие на травматично увреждане, обикновено от директно падане на седалищните части.

В повечето случаи травма на опашката се открива при мъже и жени на средна възраст в есенно-зимния период. Сред най-разпространените увреждания са:

Нараняване на опашната кост

В момента на получаване на травма пострадалият изпитва остра и пареща болка, която отслабва в рамките на 2-6 часа. В продължение на 14 дни са възможни неприятни усещания с притискащ и дърпащ характер, които се разпространяват към перинеума и областта на ректума.

Изкълчване

Болката е с пронизващ характер, впоследствие не е толкова силно изразена. Неприятните усещания почти винаги се усилват при опит за заемане на седнало положение, при изхождане.

Също при преглед е възможно да се установят отоци на меките тъкани и хематоми.

Фрактура на опашната кост

Увреждането е най-тежкото от всички останали травми. Неговата симптоматика като цяло напомня на изкълчване или на нараняване, но симптомите са доста по-ярко изразени. Пациентът не може да седи и да ходи от силната болка, голяма част от времето прекарва в легнало положение.

Болковият синдром може да в резултат от по-рано прекарана оперативна интервенция в областта на опашната кост. Но това може да е и признак на деформация на меките тъкани.

Възпаление като причина за болезнени усещания

Втората най-разпространена причина за поява на болков синдром е възпалението. Възпалителният процес е с предимно инфекциозен характер, може да засегне както самата опашка, така и съседните мекотъканни образувания.

В повечето случаи проникването на микроорганизми може да се осъществи чрез дефекти на кожата – рани, порязвания. Особено значение при този механизъм на разпространение има близостта на половите органи и на ректума.

Сред основните причини за поява на неприятни усещания на фона на възпалението са:

  • Остеомиелит – на фона на открити увреждания на зоната на кръста и на опашката възниква посттравматичен остеомиелит. Това се проявява с нарастване на отока, болката става по-изразена, в областта на увреждането възниква уплътняване.
  • Ретроректален парапроктит – възпалението на тъканта, разположена по задната повърхност на дебелото черво, се среща доста рядко. Болковият синдром в този случай е с дразнещ и пулсиращ характер, усилва се при изхождане и се съпровожда с интоксикация.
  • Нагнояване на вродена фистула – при някои хора съществува т.нар. епителен опашен проход – безсимптомна фистула в мастната тъкан на опашката. При неговото запушване често се развива възпалителен процес, за който е характерна интоксикация, болков синдром с пулсиращ характер. След пробив на гнойника състоянието се подобрява.

Туморни и подобни на тумори образувания – провокатори на болка в опашката

Причина за неприятни усещания в областта на опашката могат да са също доброкачествени или злокачествени образувания. Сред най-разпространените патологии са:

  • Ембрионални тумори /тератоми/;
  • Доброкачествени образувания;
  • Злокачествени новообразувания.

Диагностика – какъв лекар помага за откриване на проблема

Повечето хора при оплаквания в опашната област се обръщат веднага към специалист, прескачайки личния лекар. Но този подход обикновено не е оправдан. Специалистът казва, че проблемът е извън неговата сфера на компетентност.

Затова при подобна симптоматика, първо при личния лекар, който назначава стандартни изследвания, благодарение на които се установява причината за болезнените усещания в опашната област.