Болки в шията в една или друга степен поне веднъж в живота са изпитвали повече от половината от трудоспособното население.

Често хората се отнасят към неприятните усещания във врата доста лекомислено, като ги приемат за последствия от неправилното положение по време на нощен сън.

Но симптомите на цервикалгия, така се нарича болката в шията, в някои случаи се свързват със съвсем небезобидни ревматични, неврологични, терапевтични и прочие заболявания.

Особено опасна е травмата на шийния отдел на гръбнака. Какви са причините за възникване на болезнени усещания в шията, за нейното лечение и профилактика?

Причини за поява на болки в шията и профилактика

От всички отдели на гръбнака този на шията е най-подвижен и уязвим. Всички негови 8 прешлена са подложени на постоянно натоварване, а слабите мускули могат само да влошат ситуацията.

Между впрочем, преминаващото през шийния отдел кръвообращение осигурява кръвоснабдяването на главния мозък. Затова всякакви нарушения в гръбначно-шийния отдел могат да доведат до сериозни усложнения.

Съществуват няколко причини за поява на болка в шийната област:

  • Всички видове травми – междупрешленни стави и дискове, мускули, връзки, изкълчвания и фрактури на прешлените;
  • Дисфункция на фасетъчните стави;
  • Миофасциален синдром – рефлекторен спазъм на мускулите на тялото и/или на крайниците;
  • Хернии и протрузии – издуване на междупрешленните дискове;
  • Инфекциозни заболявания – туберкулоза, остеомиелит, лимфаденит, менингит, тетанус, малария, абсцес на гърлото;
  • Ревматични заболявания – артрит, спондилоартрит, полимиалгия, фибромиалгия и прочие;
  • Ендокринни заболявания – остър тиреоидит, болест на Педжет;
  • Новообразувания и прочие;

Болката в шията се определя също по локализация и разпространение към други части на тялото, например, към главата, гърба или към ръката.

Херния на междупрешленните дискове

Увреждане на дегенеративен характер се обединяват в един комплекс, наричан шийна спондилолистеза. В рамките на това заболяване се разглеждат в частност хернии на протрузия, намаляване на височината на междупрешленните дискове, артроза на фасетъчните стави.

Болката при спондилолистеза се характеризира с остро начало в резултат на преохлаждане, рязко завъртане или неправилно движение с главата, лека травма.

Пациентът изпитва достатъчно дълго време болезнени усещания, които се усилват при сгъване/разгъване на шията или навеждане на главата. Ако в заболяването се въвлечени ставите на долната част на шията, то болката ирадира в горната част на гърба, в средната част на шията.

Хернията на междупрешленните дискове до определено време не се открива по никакъв начин. Едва когато започне да притиска кръвоносните съдове и нервните окончания, тогава се появява остра болка.

До този момент пациентът може да изпитва болезнени усещания с малка интензивност с незначително ограничение на двигателната функция. С възрастта съществено се обостря артрозата на фасетъчните стави, които имат принос в болковия синдром.

За намаляване на риска от старчески изменения, е необходима профилактика на дегенеративни състояния на ставите.

Травма на шийния отдел на гръбнака

Травмата на шийния-гръбначен отдел може да доведе до инвалидност на пациента и дори до летален изход. За това способства относителната слабост на свързващия апарат на органа и неговата подвижност, разположение на ставните израстъци.

От цялото количество травми на гръбнака на шийните се падат около 20%.

Лечение и профилактика на болки в шията

За назначаване на терапия заболяването трябва да бъде правилно диагностицирано. Лечението при остра неспецифична болка в шията се провежда с отчитане на индивидуалните данни и степен на изразеност на симптоматиката.

Пред лекарите стои двойна задача, да облекчат болката и да върнат болния към активен начин на живот.