Какво представлява менингитът?

Менингит представлява възпаление на обвивката на главния и гръбначния мозък. Той се причинява от инфекция.

Инфекцията се проявява най-често при деца, юноши и млади хора. Също така на риск са изложени и по-възрастни хора, както и такива с хронични заболявания или отслабена имунна система.

Менингитът може да бъде разделен на няколко разновидности в зависимост от причинителя:

 1. Вирусен менингит: Този вид менингит е по-честен и обикновено протича по-леко от бактериалния менингит. Симптомите могат да включват главоболие, висока температура, сърбеж по кожата, умора и други.

 2. Бактериален менингит: Този вид менингит е по-сериозен и изисква незабавно лечение с антибиотици. Симптомите могат да включват главоболие, силни мускулни болки, висока температура, нарушения в съзнанието и дори може да доведе до смърт, ако не се лекува навреме.

Какви са причините за менингит?

Менингитът е сериозно заболяване, което може да се причини от различни фактори и може да има сериозни последици за здравето на засегнатите лица.

 1. Вируси: Вирусният менингит е един от най-честите видове менингит. Този вид менингит се причинява от различни вируси, като например вирусите на грипа, варицела-зостер, ентеровирусите и др. Вирусите се предават чрез капки от секретите на носа и гърлото, като често се разпространяват при кашляне и кихане.

 2. Бактерии: Бактериалният менингит е по-рядък, но обикновено по-сериозен и опасен от вирусния. Той може да бъде причинен от бактерии като Neisseria meningitidis (менингококи), Streptococcus pneumoniae (пневмококи), и Haemophilus influenzae type b (Хемофилус инфлуенца тип б). Тези бактерии се разпространяват чрез контакт с инфекциозни секрети или капки от кихане и кашляне на заразени хора.

 3. Други организми: Менингитът може рядко да се причини и от други организми, като например гъби или протозои. Тези случаи са много по-редки и обикновено се срещат при лица със значително ослабена имунна система.

 4. Лекарства: Някои лекарства, включително определени антибиотици и незаконни наркотици, могат да предизвикат менингит като страничен ефект. Тези случаи обаче са изключително редки и обикновено се наблюдават при индивиди със специфични чувствителности към съответните субстанции.

Менингитът е заразно заболяване и се предава от човек на човек чрез капки от секретите на носа и гърлото, които се разнасят при кашляне, кихане или близък контакт с инфектирана особа.

Това прави важно да се спазват хигиенните мерки като измиване на ръцете, избягване на близък контакт с инфектирани хора и ваксиниране, където е възможно, за предпазване от различни видове менингит.

Какви са симптомите?

Най-характерните симптоми при юноши и млади хора са:

 • Схващане на врата и силна болка при опит да докоснете брадичката към гърдите.
 • Треска;
 • Главоболие;
 • Повръщане;
 • Гърчове;
 • Безсъние.

При децата, възрастни и хора с други заболявания симптомите на менингит са по-различни:

 • Бебетата могат да отказват да се хранят. Могат да получат и обрив и започват да плачат, когато например майката ги повдигне.
 • Малките деца проявяват симптомите като при грип. Кашлят или имат проблеми с дишането.
 • По-възрастните хора и тези с хронични заболявания са с повишена телесна температура и имат главоболие.

Много е важно при наличие на тези симптоми да отидете веднага на лекар. Само лекар може да установи дали менингит е вирусен или бактериален. Бактериалният менингит може да бъде смъртоносен, ако не се лекува веднага.

Лечение на менингит

Бактериалният менингит се лекува в болница с антибиотици. Също така в болницата може да ви инжектират дексаметазон – вид стероиден медикамент.

Но вирусният менингит се среща по-често и обикновено повечето хора с тази форма на болестта  се подобряват след около 2 седмици. При по-леките случаи лекарите предписват на пациентите си лечение при домашен режим.

За да ускорите оздравяването си в домашни условия при вирусен менингит можете да вземете следните мерки:

 • Дайте си почивка, така ще облекчите някои симптоми като главоболието например.
 • Наблюдавайте за признаци на усложнения. Най-честите усложнения са: треска, продължаваща повече от очакваното и припадъци.
 • За намаляването на треската – студени компреси на челото, хладни бани и лекарства като парацетамол и ибупрофен могат да се използват за сваляне на температурата, ако е необходимо.
 • За предотвратяване на хидратацията – пийте допълнително течности – вода, сокове, чайове и други рехидратиращи напитки.

Как да се предпазим?

Консултирайте се с вашия лекар дали вие или детето ви се нуждае от менингококова ваксина, която се прилага за предотвратяване на бактериален менингит.

Такава ваксина се препоръчва за:

 • Юноши на възраст 11 или 12 години. Необходима е и реваксинация на 16-годишна възраст;
 • Младите хора на 21-годишна възраст и по-младите, които не са били ваксинирани все още.
 • Хората, които планират да пътуват в страни, които има известни огнища на менингит като например държавите в Африка на юг от пустинята Сахара.
 • Хората, които нямат далак.
 • И болните от Синдром на придобитата имунна недостатъчност или СПИН.

Повечето хора се нуждаят от реваксинация на всеки 5 години. За да предотвратите развитието на менингит и за да защитите себе си и своята общност, е важно да бъдете информирани за причините, начините на предаване и как да се предпазите от този сериозен заболяване.