Какво е тетанус?

Тетанус представлява инфекциозно заболяване, което се причинява от замърсяване на рани с бактериите Clostridiumtetani или от спорите, които те произвеждат, които се намират в почвата и животинските изпражнения.

Бактерията причинител е издръжлив организъм, способен да живее в почвата много години във форма, наречена спори. Тетанус обикновено се развива, когато раната се замърси с бактериалните спори на Clostridiumtetani.

Инфекцията започва, когато спорите се активират и се развият в грам-положителни бактерии, които се размножават и произвеждат много мощен тетанус токсин, който засяга мускулите.

Спорите на бактерията причинител се срещат навсякъде в околната среда, обикновено в почвата, прах и животински екскременти.

Обичайните места, откъдето спорите навлизат в организма са прободни рани като тези, причинени от ръждясали пирони, дървени трески или дори при ухапване от насекоми.

Какви са симптомите при тетанус?

Най-характерният признак на болестта е мускулната скованост и спазми. Обичайно инкубационният период е 7 дни като може да варира от минимум 4 до максимум 14 дни. Колкото по-кратък е инкубационният период, толкова по-изявени са симптомите.

Първите симптоми на тетанус са често незабележими и могат да включват:

 • Раздразнителност: Засегнатите лица могат да станат раздразнителни и неудобни, поради влиянието на токсините върху нервната система.
 • Мускулни спазми: Мускулните спазми се развиват и могат да се проявят като напрежение и болка в мускулите. Те се задълбочават с времето и стават все по-интензивни.
 • Болки в мускулите: Засегнатите мускули се стягат непрекъснато, като причиняват интензивни болки.
 • Отпадналост: Тетанусът може да доведе до големи нива на изтощение и умора, тъй като мускулните спазми изискват значителни енергийни ресурси.
 • Затруднено преглъщане: Заради спазмите на мускулите на гърлото и глотката, пациентите могат да изпитват затруднения при глътене на твърди и течни храни.

Състоянието на тетанус се задълбочава с времето и мускулните спазми могат да станат наистина сериозни.

Първите мускулни проблеми засягат често лицевите мускули, като резултатът може да бъде тризмус, което е състояние, при което спазмите на мускулите на челюстта затварят устата на засегнатия и му предотвратяват да я отвори.

Сардоничната усмивка е също типичен симптом, като засегнатите могат да изглеждат, че се усмихват непроизволно поради спазмите на лицевите мускули.

Спазмите на мускулите стават по-силни с времето и могат дори да предизвикат фрактури на костите и дислокации на ставите поради интензивната сила, която те оказват върху скелетната система на тялото.

В по-тежките случаи, спазмите могат да засегнат дихателните мускули и гласните струни, което може да доведе до нарушаване на дихателната функция и изгубване на гласа.

В такива случаи е неотложно да се потърси медицинска помощ, тъй като тетанусът може да бъде фатален.

Лечение на тетанус

 • Всяка рана, която води до разкъсване на кожата трябва да се почиства със сапун и течаща вода.
 • Всички отворени рани и са с висок риск от развитие на заболяването. Когато раната е причинена от предмет, който е на открито, рискът от тетанус е още по-висок, тъй като е почти сигурно, че в раната има спорите на бактерия причинител.
 • Нанесете чиста и суха кърпа върху раната, за да спрете или намалите кървенето.
 • След като се измиете ръцете и сложите кърпа върху раната, я притиснете с пръст, за да ограничите загубата на кръв.

Лечението има две цели да се ограничи разможаването на бактерията причинител и след това да се унищожи и по този да се елиминират отделяните токсини. Втората цел е да се неутрализира образувания вече токсин.

Лечението е поетапно и се състои в:

 • Терапия с антибиотици като метронидазол, доксициклин, бензилпеницилин и др, които да унищожат бактерията и антитоксин, наречен тетанус имуноглобулин, който да неутрализира токсина.
 • Промивка на раната, за да се отстранят всички очевидни бактериални абсцеси или чужди тела от нея. Ако пациентът не показва никакви симптоми, свързани с действието на токсина, първо се прилага антитоксинът и няколко часа след това се прави промивка на раната, тъй като промиването на инфектирани рани предизвиква допълнително отделяне на токсини.
 • Болкоуспокояващи, ако е необходимо;
 • Успокоителни като диазепам за овладяването на мускулните спазми;
 • Поставяне на командно дишане в случай на спазми на дихателните мускули или на гласните струни;
 • Интравенозна рехидратация, тъй като поради мускулните спазми нуждата от течности на тялото се увеличава.

Как да се предпазим?

Предпазването от тетанус е от съществено значение, тъй като тази инфекциозна болест може да бъде сериозна и дори фатална.

 • Ваксинация: Най-ефективният начин за предпазване от тетанус е да се ваксинирате. Тетанусната ваксина се предоставя чрез серия от инжекции и трябва да се подновява периодично, обикновено на всеки 10 години. Ако сте наранени и не сте актуализирали ваксинацията си, е важно да я обновите възможно най-скоро след инцидента.
 • Грижа при рани: При всяко нараняване или порязване на кожата е важно да почистите раната с топла сапунена вода и след това да я обработите с антисептик. Поддържайте раните чисти и сухи и следете за признаци на инфекция.
 • Специална внимателност при наранявания в природата: Ако сте на открито и се нараните в земята или се ухапете от животно, трябва особено внимателно да измийте и обработите раната, тъй като бактерията Clostridium tetani, предизвикваща тетанус, се намира в почвата и изпражненията на животни.