Какво е тетанус?

Тетанус представлява инфекциозно заболяване, което се причинява от замърсяване на рани с бактериите Clostridiumtetani или от спорите, които те произвеждат, които се намират в почвата и животинските изпражнения. Бактерията причинител е издръжлив организъм, способен да живее в почвата много години във форма, наречена спори. Тетанус обикновено се развива, когато раната се замърси с бактериалните спори на Clostridiumtetani.

Инфекцията започва, когато спорите се активират и се развият в грам-положителни бактерии, които се размножават и произвеждат много мощен тетанус токсин, който засяга мускулите. Спорите на бактерията причинител се срещат навсякъде в околната среда, обикновено в почвата, прах и животински екскременти. Обичайните места, откъдето спорите навлизат в организма са прободни рани като тези, причинени от ръждясали пирони, дървени трески или дори при ухапване от насекоми.

Какви са симптомите при тетанус?

Най-характерният признак на болестта е мускулната скованост и спазми. Обичайно инкубационният период е 7 дни като може да варира от минимум 4 до максимум 14 дни. Колкото по-кратък е инкубационният период, толкова по-изявени са симптомите.

Първоначалните оплаквания могат да се изразяват в:

 • Раздразнителност, мускулни спазми, болки в мускулите, отпадналост и затруднено преглъщане;
 • Лицевите мускули на първо място се засягат. Тризмус е най-често наблюдаваното състояние, което се характеризира със спазми на дъвкателните мускули и невъзможност засегнатия да си отвори устата. Сардоничната усмивка също е характерно състояние, което е в резултат на спазми на лицевите мускули.
 • Мускулните спазми са прогресивни. И тялото се извива под формата на дъга – състояние описвано като опистотонус. Мускулните спазми могат да са достатъчно силно, че да предизвикат фрактури на костите и дислокация на ставите.
 • В по-тежките случаи може да се стигне до спазми на дихателните мускули и на гласните струни. Ако това се случи, трябва да се потърси незабавно медицинска помощ, защото смъртта е много вероятна.

Лечение на тетанус

 • Всяка рана, която води до разкъсване на кожата трябва да се почиства със сапун и течаща вода.
 • Всички отворени  рани и са с висок риск от развитие на заболяването. Когато раната е причинена от предмет, който е на открито, рискът от тетанус е още по-висок, тъй като е почти сигурно, че в раната има спорите на бактерия причинител.
 • Нанесете чиста и суха кърпа  върху раната, за да спрете или намалите кървенето.
 • След като се измиете ръцете и сложите кърпа върху раната, я притиснете с пръст, за да ограничите загубата на кръв.

Лечението има две цели да се ограничи разможаването на бактерията причинител и след това да се унищожи и по този да се елиминират отделяните токсини. Втората цел е да се неутрализира образувания вече токсин.

Лечението е поетапно и се състои в:

 • Терапия с антибиотици като метронидазол, доксициклин, бензилпеницилин и др, които да унищожат бактерията и антитоксин, наречен тетанус имуноглобулин, който да неутрализира токсина.
 • Промивка на раната, за да се отстранят всички очевидни бактериални абсцеси или чужди тела от нея. Ако пациентът не показва никакви симптоми, свързани с действието на токсина, първо се прилага антитоксинът и няколко часа след това се прави промивка на раната, тъй като промиването на инфектирани рани предизвиква допълнително отделяне на токсини.
 • Болкоуспокояващи, ако е необходимо;
 • Успокоителни като диазепам за овладяването на мускулните спазми;
 • Поставяне на командно дишане в случай на спазми на дихателните мускули или на гласните струни;
 • Интравенозна рехидратация, тъй като поради мускулните спазми нуждата от течности на тялото се увеличава.