Остеомиелит представлява инфекция на костите, която може да достигне до тях чрез кръвния поток или от близка възпалена тъкан.

Заболяването може също така да възникне и в самата кост, ако например травма я е изложила на действието на микроби.

При децата инфекцията най-често засяга дългите кости на краката и горната част на ръката, докато зрелите хора са предразположени към развитие на инфекция на костите, съставляващи гръбнака /прешлени/.

Диабетиците могат да развият заболяването, ако имат рани по краката.

Заболяването е лечимо днес. При повечето от засегнатите се налага операция за отстраняване на части от костта, които са некрозирали, като след това се прилагат венозно силни антибиотици.

Лекарствената терапия обикновено се назначава за най-малко 6 седмици.

Какви са симптомите?

• Треска или втрисане;
• Раздразнителност или липса на енергия при малките деца;
• Болки на мястото на инфекцията;
• Подуване, повишена температура и зачервяване на кожата над инфектираната кост;

Понякога заболяването не предизвиква появата на признаци или има изяви, но те са трудно различими от тези на други клинични състояния.

Какви са причините?

Повечето случаи на инфекцията са причинени от стафилококови бактерии, които се срещат във вид на капсули по кожата и в носа на здрави хора.

Микробите могат да навлязат в костта по най-различни начин като например чрез:

кръвния поток – микробите в други части на тялото – например при пневмония или инфекция на пикочните пътища, могат през кръвния поток да достигнат до отслабено място в костите. При деца инфекцията на костите най-често се развива в по-меките тъкани, наречени хрущялни плочки или епифизи от двата на края на дългите кости на ръцете и краката.

Възпалена тъкан близо до костта – дълбоките прободни рани могат да станат причина за проникване на бактерии много дълбоко в тялото. Ако такава травма се инфектира, микробите могат да засегнат и близката кост.

Директно замърсяване – това може да се случи, когато фрактурата на костта е толкова тежка, че част от нея е нарушила повърхността на кожата.

Също така директно замърсяване може да се случи и по време на операции за подмяна на стави или корекция на големи фрактури.

Лечение на остеомиелит

Най-често се прилага терапия с антибиотици или хирургично лечение за отстраняване на части от кости, които са инфектирани или некрозирали. В повечето случаи се налага хоспитализация.

Лекарства

Извършва се костна биопсия, за да установи каква бактерия предизвиква инфекцията, така лекуващият лекар ще прецени към кой антибиотик е най-чувствителен инфекциозния организъм.

Антибиотиците обикновено се прилагат през вена на ръката за период най-малко 4-6 седмици. Страничните ефекти най-често са гадене, повръщане и диария.

Възможно да се наложи назначаването на допълнителен курс с перорални антибиотици, ако инфекцията се окаже по-сериозна.

Хирургия

В зависимост от обхвата на инфекцията могат да се приложат някои от следните хирургични процедури:

Дрениране на инфектираната зона – отварянето на областта около заразената кост, осигурява изцеждането на всякаква гной или течност, която се натрупала в резултат на инфекцията;

Отстраняване на засегнатата кост и тъкан – при процедура, наречена дебридман или почистване, хирургът премахва цялата болна част от костта и отстранява малка част и от здравата, за да се гарантира, че цялата инфектирана зона е премахната.

Околните тъкани, които на вид изглеждат заразени с бактерии, също по преценка на хирурга се отстраняват.

Хипербарна кислородна терапия

При хората с много труден за лечение остеомиелит, се назначава хипербарна кислородна терапия, за да се осигурят по-големи количества кислород към мозъка и костите, което допринася за ускоряване на излекуването.