Китайската медицина се базира на идеята, че в човешкото тяло всичко е взаимно свързано, а заболяванията са пряко свързани с емоционалното състояние.

Например, емоцията страх съпровожда заболявания на бъбреците. Вярно е и обратното твърдение – ако са болни бъбреците, човек може да изпитва постоянен страх. За справянето с проблема помага упражнение, което трябва да се изпълнява ежедневно.

Разбирането, че емоцията на страха е свързана със състоянието на бъбреците, вече може да помогне. Когато се разболяваме, това предизвиква различни опасения.

Но ако болестта е засегнала бъбреците, то състоянието на уплаха може да прогресира, дори при обикновен цистит. Колкото по-ярко изживяваме негативната емоция, толкова по-силно влияе на здравето ни.

Получава се затворен кръг – боледуваме, това предизвиква страх, който усложнява и отлага процеса на оздравяване. Просто трябва да сме наясно, че се страхуваме, защото емоцията се генерира от бъбреците.

Тази идея сама по себе си ще действа като успокоително. И тази мисъл би трябвало да се сподели с близките, за да престанат те да ни плашат със своите лични пиелонефрити, а просто да почувстват кога това е необходимо.

Вярна е и обратната закономерност – ако страхът става редовен гост и дори приятелите са започнали да ни намекват, че се опасяваме от несъществуващи неща, имаме основание да се обърнем не само към психолог, но и да проверим физическото си здраве.

Трябва си направи изследване на урина, за да се уверим в липсата на урологически диагнози.

Канали за оздравяване

Всички заболявания на бъбреците и на пикочните пътища трябва да се лекуват под контрол на специалист. Но освен това можем да се научим на най-елементарните техники на акупунктура, които активизират протичането на енергия по бъбречните канали.

Какво означава това? Нищо мистично – в китайската традиционна медицина има понятие на енергията „ци” – житейска сила.

В трактатите пишат, че ци циркулира по тялото по специални канали. В тялото те са няколко – например, бъбречните канали започват от центъра на стъпалата и се издигат нагоре до областта на бъбреците.

По този канал има активни точки, които помагат на енергията по-активно да циркулира и да храни бъбреците:

  •  Геометричен център на стъпалото – за да намерите тази точка, се движете от пространството между втория и третия пръст на стъпалото надолу.Натискайте известно време около предполагаемия център на стъпалото, докато не откриете особено чувствителна точка, всъщност е това.
  • Център на подбедрицата – от петата нагоре покрай центъра на прасеца, внимателно натискайте точка след точка, докато приблизително в центъра не откриете значително по-чувствителна зона. Това е, което ви е нужно.

Правете масаж на тези точки и на двата крака, като внимателно ги притискате с въртеливи движения – 6 пъти силно, 6 пъти с по-малко натискане.

Повторете циклите на натискане 4-5 пъти за един сеанс.

Упражнение за бъбреците

Това упражнение е от курса цигун за гръбнака. Направете упражнението и ще оцените до колко то влияе на емоционалния фон.

Колкото повече се концентрирате върху всяко движение, толкова по-отпуснато то се получава и толкова по-тихо и спокойно ви става отвътре.

  • Застанете на равна повърхност, ръцете свити в лактите, дланите гледат нагоре;
  • Повдигнете левия крак – трябва да е свит в коленете така, че бедрото да е разположено паралелно на пода, подбедрицата под ъгъл 90 градуса, въртете стъпалото навън;
  • Кракът се спуска надолу;

Обърнете внимание, че въртенето трябва да е с лекота, в рамките на естествените за нас движения.