Проблемът е в долното бельо - какво погубва сперматозоидите
За мъжа

Видът на мъжкото долно бельо влияе на качеството на спермата, установиха американски учени. Колкото по-тясно е, толкова по-ниска е концентрацията на сперматозоиди в спермата и толкова по-малко са сред тях подвижните.

Изследователи обясняват този ефект с прегряване на тестисите и призовават мъжете по-внимателно да се отнасят към избора на долното бельо.

Оптимален вариант за мъжко долно бельо са боксерките и тези с широки крачоли. При мъжете, които ги носят концентрацията на сперматозоиди в семенната течност е по-висока, отколкото при тези, които предпочитат по-стягащо бельо.

За да се обновяват сперматозоидите редовно, в тестисите трябва да се поддържа определена температура. Обикновено винаги е с 2 градуса по-ниска от тази на тялото.

Само при такива условия е възможна нормална сперматогенеза

Кремастерният мускул при стягане и разтягане вдигане тестисите при необходимост към горната част на скротума. Когато е необходимо ги пуска обратно, на своето обичайно място. Това се случва и при колебания на околната температура.

Изследователи събрали данни за 656 мъже между 18 и 56 години, в периода 2000-2017 г. обърнали се към болница в Масачузетс за лечение на безплодие.

Всеки от тях предоставил проби от сперма и кръв, а също и съобщил какво бельо носил през последните 3 месеца. А също отговорили на няколко въпроса за начина на живот.

53% от мъжете носели боксерки

Това се оказали по-млади и по-стройни участници, които по-често си правели горещи вани или се глезели в джакузи.

В сравнение с тези, които предпочитали шорти или бельо с друга стягаща кройка, при концентрацията на сперматозоидите била с 25% по-висока. А подвижните сперматозоиди били с 33% повече.

Освен това, при тях нивото на фоликулостимулиращия хормон бил с 14% по-нисък. Този хормон се образува от хипофизата и е необходим за синтез на сперматозоиди.

Повишаването на този хормон в кръвните проби на участниците, носещи тясно бельо, е признак, че организмът се опитва да компенсира вредата, която нанася на тестисите плътно прилепналото бельо.

Резултатите се запазили, дори при корекция на възрастта на мъжете, начинът на живот, предпочитанието на горещи вани и други фактори. Най-големи различия се наблюдавали между мъжете, предпочитащи широки боксери и тези, които носели тесни.

Разлики в останалите хормони, които влияят на мъжкото репродуктивното здраве, не се наблюдавали

Нямало и значими различия и в увреждането на ДНК на сперматозоидите.

Важността на това изследване е установената потенциалната взаимовръзка между типа на носеното долно бельо и показателите на функциите на тестисите.

Това са такива като ниво на репродуктивните хормони и увреждане на ДНК на сперматозоидите, които не са отчитани в предходните научни трудове.

Също успели да открият компенсационния механизъм, при който намаляване на количеството сперма, свързано с типа на долното бельо, сигнализира хипоталамуса за повишаване секрецията на гонадотропин.

Това е хормон, който действа на семенниците и който води до повишаване на ФСХ в опит за увеличаване на образуването на сперма. Тази хипотеза изисква потвърждение от по-нататъшни изследвания.

Изследователите отбелязват, че не трябва да се обобщават резултатите от изследванията за всички мъже, тъй като техният труд е съсредоточен върху тези, които имат проблеми с фертилността.

Още повече, че мъжете, участвали в изследването, според стандартите на СЗО спермата била с добро качество. Също заключенията не дават основание да се смята, че типът бельо пряко влияе на състоянието на сперматозоидите. Само се подчертава съществуващата корелация.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.49 91

Malchugani.com banner

Редактор