Видът на мъжкото долно бельо влияе на качеството на спермата, установиха американски учени. Колкото по-тясно е, толкова по-ниска е концентрацията на сперматозоиди в спермата и толкова по-малко са сред тях подвижните.

Изследователи обясняват този ефект с прегряване на тестисите и призовават мъжете по-внимателно да се отнасят към избора на долното бельо.

Оптимален вариант за мъжко долно бельо са боксерките и тези с широки крачоли. При мъжете, които ги носят концентрацията на сперматозоиди в семенната течност е по-висока, отколкото при тези, които предпочитат по-стягащо бельо.

За да се обновяват сперматозоидите редовно, в тестисите трябва да се поддържа определена температура. Обикновено винаги е с 2 градуса по-ниска от тази на тялото.

Само при такива условия е възможна нормална сперматогенеза

Кремастерният мускул при стягане и разтягане вдигане тестисите при необходимост към горната част на скротума. Когато е необходимо ги пуска обратно, на своето обичайно място. Това се случва и при колебания на околната температура.

Изследователи събрали данни за 656 мъже между 18 и 56 години, в периода 2000-2017 г. обърнали се към болница в Масачузетс за лечение на безплодие.

Всеки от тях предоставил проби от сперма и кръв, а също и съобщил какво бельо носил през последните 3 месеца. А също отговорили на няколко въпроса за начина на живот.

53% от мъжете носели боксерки

Това се оказали по-млади и по-стройни участници, които по-често си правели горещи вани или се глезели в джакузи.

В сравнение с тези, които предпочитали шорти или бельо с друга стягаща кройка, при концентрацията на сперматозоидите била с 25% по-висока. А подвижните сперматозоиди били с 33% повече.

Освен това, при тях нивото на фоликулостимулиращия хормон бил с 14% по-нисък. Този хормон се образува от хипофизата и е необходим за синтез на сперматозоиди.

Повишаването на този хормон в кръвните проби на участниците, носещи тясно бельо, е признак, че организмът се опитва да компенсира вредата, която нанася на тестисите плътно прилепналото бельо.

Резултатите се запазили, дори при корекция на възрастта на мъжете, начинът на живот, предпочитанието на горещи вани и други фактори. Най-големи различия се наблюдавали между мъжете, предпочитащи широки боксери и тези, които носели тесни.

Разлики в останалите хормони, които влияят на мъжкото репродуктивното здраве, не се наблюдавали

Нямало и значими различия и в увреждането на ДНК на сперматозоидите.

Важността на това изследване е установената потенциалната взаимовръзка между типа на носеното долно бельо и показателите на функциите на тестисите.

Това са такива като ниво на репродуктивните хормони и увреждане на ДНК на сперматозоидите, които не са отчитани в предходните научни трудове.

Също успели да открият компенсационния механизъм, при който намаляване на количеството сперма, свързано с типа на долното бельо, сигнализира хипоталамуса за повишаване секрецията на гонадотропин.

Това е хормон, който действа на семенниците и който води до повишаване на ФСХ в опит за увеличаване на образуването на сперма. Тази хипотеза изисква потвърждение от по-нататъшни изследвания.

Изследователите отбелязват, че не трябва да се обобщават резултатите от изследванията за всички мъже, тъй като техният труд е съсредоточен върху тези, които имат проблеми с фертилността.

Още повече, че мъжете, участвали в изследването, според стандартите на СЗО спермата била с добро качество. Също заключенията не дават основание да се смята, че типът бельо пряко влияе на състоянието на сперматозоидите. Само се подчертава съществуващата корелация.