Ботокс за коса – това не е нова процедура и е позната на много жени. Но са малко тези, които знаят, че съществуват минимум 2 нейни разновидности. И всяка има своите показания и крие съответните рискове.

Кратко за най-важното – ботулинов токсин коса

Коктейлите, които се използват за „запълване” на структурата на увредената коса, всъщност не съдържат ботулинов токсин, макар и да се смятат за Ботокс за коса.

Идеална гладкост на косата се постига чрез други съставки, и то невинаги са безопасни.

Съществува и още една разновидност Ботокс за коса – това е инжектиране в скалпа на истински ботулинов токсин.

За разлика от предходния вариант, тази процедура не оздравява косата, а нейната цел е да се контролира дейността на мастните жлези. Някои експерти да твърдят, че стимулира растежа на косата. Но какво от това е истина.

Метаморфози в салона – шик, блясък и сияние

Много експерти сравняват Ботокса за коса с ламиниране. Наистина те имат нещо общо. И в първия, и във втория случай се използват коктейли витамини, които се нанасят на косата, създават невидим слой, който предпазва от външните негативни фактори и добавя блясък и красота.

В зависимост от производителите на препарата, който се използва за процедурата, съставът на коктейла е различен, и съответно очакваният ефект.

Използват се най-често съставки като хиалуронова киселина – овлажнява, омекотява и заглажда косата, натурални масла, подхранват и придават блясък, аминокиселини – възстановяват структурата на увредените участъци на косъма, растителни екстракти и витамини – овлажняват и подхранват и повишават устойчивостта на външните негативни фактори.

Основното оръжие в арсенала на съвременните марки е иновативно вещество – молекулата Интра-Силан, която помага на активните съставки да проникнат вътре в косъма, което осигурява отличен резултат.

Така обясняват действието на препаратите, които я съдържат, техните производители. Но мнението на независимите експерти е по-различно.

Естетичната процедура Ботокс за коса е ефективна, тъй като в състава ѝ действат съвсем различни препарати – формалдехиди, силикони и полимери. Те наистина преобразяват косата, но не за дълго и невинаги е безопасно.

Инжекции ботокс – отрова за разкрасяване

Съвременната медицина намира начин да използва полезните свойства на отровните вещества. Ботулиновите токсините се използват за заглаждане на бръчки и за справяне с хиперхидроза – обилно изпотяване, и за намаляване на пристъпите на мигрена.

Използването на ботокс в грижата за скалпа е относително ново направление. Но тази процедура не е одобрена от FDA.

Поставянето на инжекциите с ботокс следва да се извършва от специалист от съображения за безопасност с медицинско образование и правоспособност да извършва инвазивни процедури.

Инжекциите с ботокс в скалпа помагат за справяне на повишеното омазняване. След процедурата косата не се замърсява и омазнява толкова бързо и затова може да се мие по-рядко.

Кой се нуждае от Ботокс за коса

Разкрасителната процедура за коса е препоръчителна на първо място за жени с тънка, слаба и увредена коса. Зрително преобразява и придава на косата поддържан вид.

До тази процедура прибягват жени, косите на които лесно се заплитат. Защитният слой, който се образува при процедурата, обвива всеки косъм и го прави по-здрав и силен.

Поради тази причина до Ботокс за коса прибягват жени, чиито коси са увредени от множество агресивни процедури.

Инжекции Ботокс в скалпа се назначават и по други причини. Избират ги жени, скалпът на които се поти силно, заради което кичурите стават твърди, бързо се омазняват и са с неподържан външен вид.

Понякога инжекциите се поставят за удължаване на времето между миенето на косата, за да не е нужно да се прави всекидневно.

Рискове и последствия от процедурата

Макар и Ботоксът за коса да се представя като процедура, която подобрява външния вид и състоянието на кичурите, на практика понякога се случва обратното.

Повечето експерти не препоръчват „преобразяване” с тази процедура повече от 3-4 пъти годишно, в противен случай това ще доведе до изтъняване на косъма и косопад.

Някои вещества, които влизат в състава на коктейлите, които се прилагат на скалпа, притежават изразен канцерогенен ефект. Пример може да са метиленгликол, формалин и биморфил.