Бойните изкуства не са просто спорт.

Това е начин да възпитаме у детето нови, и най-важното много важни качества, от които може да има нужда в живота.

Става въпрос за издръжливост, внимание, бърза реакция, силна воля, умение за отстояване на себе си и отпор на противника, когато възрастните ги няма наблизо.

Абсолютно всички системи на бойните изкуства предполагат спортни упражнения, които едновременно усъвършенстват тялото и съзнанието.

Тяхната разлика е само в съотношението на тренировките на физическо и духовно ниво, а също и на степен на развитие на едни или други навици на детето.

Какво да имаме предвид при избор на вид бойно изкуство за своето дете?

На какви аспекти, освен противопоказания към занятията трябва да обърнем специално внимание?

Самбо – смелост и свобода на движенията

Самбото се смята за един от най-популярните видове бойни изкуства и ефективна система за самозащита, която е с комплексен характер.

Много хора погрешно причисляват самбото към източните бойни изкуства.

Основната цел на тактика на самбото е максимално развитие на физическа сила, да се научим да реагираме бързо на действията на противника и да оказваме съпротива без оръжие.

И да използваме огромен арсенал от хватки за защита и нападение.

Последните наброяват над 5000

Някои от тях са сходни с други не толкова популярни видове бойни изкуства като джудото.

Самбото е най-подходящо за деца, които са склонни да се подчиняват и са стеснителни.

Отличен вариант е за деца, които не са развитие особено добре физически, но нямат проблеми със сърдечно-съдовата система и с опорно-двигателния апарат.

Самбото дарява на момичетата и момчетата възможност да почувстват своето тяло, обучава ги на свобода на движение и правилност на използване на собствената физическа сила.

Важно!

Подходът да не се шляе детето по улиците след училище е напълно неверен, особено ако става въпрос за избор на бойни изкуства.

Родителите трябва максимално добре трябва да проучат темата, да отчетат физическото и психическото здраве на детето, неговата склонност и характер, а също и да определят целта на занятието.

Ако на детето не му достига смелост, физическа сила, тогава са му достатъчни уроци по основи на самоотбрана, затова разгледайте самбо, карате или айкидо.

Изброените видове бойни изкуства обучават да се оказва на противника отпор, възпитават у детето голям брой положителни качества на характера.

Ако детето има стабилно физическо и психическо здраве, то желае да завоюва първите места и е готово да се изявява пред публика, запишете детето на таекуондо или джудо.

Карате – ловкост и душевно благосъстояние

Японско бойно изкуство, което също предполага хватки за защита и нападение без използване на каквото и да било оръжие.

В основите му се крият оригинални, прости и сложни традиции на ръкопашен бой, които са се създавали от опитни японски майстори и техните ученици в продължение на няколко стотици години.

За разлика от другите видове японски бойни изкуства, например джу-джутцу, каратето не предполага продължителен директен контакт на участниците в боя.

Основната цел е да поразим противника посредством нанасяне на точни удари с ръце и крака.

Кога да се започне?

Абсолютно всички видове бойни изкуства, дори и да определени сходства, изискват определена физическа и психическа подготовка.

Това означава възраст, когато детето може да започне пълноценно да тренира.