Целите на ваксинопрофилактиката на етапа на планиране на бременност и по време на самия период на износване на детето са:

• Осигуряване на защита на бъдещите майки от опасни инфекции;

• Понижаване на риска от спонтанен аборт;

• Намаляване на вероятността от развитие на вътреутробни аномалии;

• Създаване на пасивен имунитет на бъдещото дете;

По този начин ваксинациите, направени на етапа на планиране и по време на бременността, не само предпазват бъдещите майки от опасни инфекции, но и се явяват профилактика срещу развитието на вътреутробни аномалии на плода и същевременно осигуряват на бъдещото дете пасивен имунитет.

Бременност и ваксинация срещу морбили, паротит и рубеола

Ако бременна жена се зарази по време на бременност, може да доведе до спонтанен аборт и преждевременно раждане. Такъв риск е максимален при заболяване в първия триместър на бременността.

Връзката между морбилите с аномалии във вътреутробното развитие не са открити.

Заушка, прекарана през първия триместър на бременността, може да доведе до вътреутробна смърт на плода. В някои изследвания е открита взаимовръзка между паротитът при бременни жени и проблеми със сърцето при детето.

Рубеолата по време на бременността е свързана с повишен риск от спонтанен аборт и вътрематочна смърт на плода.

Максималният риск от подобни неблагоприятни събития се наблюдават при разболяване от рубеола в първия месец на бременността, когато повечето жени дори не подозират, че чакат дете.

Вродената рубеола при децата, развиваща се при заболяване на майката при по-напреднала бременност е възможно да доведе до глухота, проблеми със зрението, сърдечни пороци, аномалии на костно-мускулната система и нарушения на интелектуалното развитие.

Ваксината срещу морбили, паротит и рубеола е жива и отслабена, поради това е противопоказна по време на бременност. Имунизация следва да се направи минимум месец преди предполагаемото зачеване.

Също така обикновено личните лекари препоръчват да се направи пълна кръвна картина, за да се увери в това, че у бъдещата майка присъстват антитела срещу тези заболявания, дори ако тя е ваксинирана по националния имунизационен календар.

Следва да се отбележи, че при жените, ваксинирани непосредствено преди зачеването или вече по време на бременност, не е бил наблюдаван повишен риск от посочените по-горе заболявания и усложнения.

Но въпреки тези резултати ваксинацията срещу морбили, паротит и рубеола се препоръчва да се извърши не по-малко от 3 месеца преди планираната бременност, но, както бе посочено по-горе, минимум 1 месец преди зачеването.

Бременност и варицела

Едрата шарка при бременните жени, развиваща се през първите 20 седмици от бременността, в 2% от случаите предизвиква сериозни проблеми при плода:

• Хипоплазия на крайниците;
• Микроцефалия;
• Деформация на кожата, като по нея се установяват белези;
• Аномалии на очната ябълка;

9 случая на развитие на подобни дефекти са описани и при заболявания след 20-та седмица на бременността. Разболяването от едра шарка по всяко време на бременността се асоциира с развитието на херпес зостер при новороденото или в много ранна детска възраст.

Както и ваксината срещу морбили, паротит и рубеола, ваксината срещу варицела е необходимо да бъде поставена поне месец преди предполагаемото зачеване. А производителите препоръчват имунизацията да се осъществява 3 месеца преди планирането на бременността.

Грип и бременност

Грипът по време на бременността може да доведе, както до спонтанен аборт, така и до възникването на такива пороци на плода като:

• Сърдечни пороци;
• Цепка на небцето – заешка устна;
• Аномалии в развитието на нервната система;