Недоимъкът на желязо представлява недостатъчното съдържание на този минерал в организма. При продължителен текущ недоимък се развива желязодефицитна анемия. Както следва и от описанието, железният дефицит съвсем невинаги означава анемия.

Какви са причините?

Причините за железния недоимък могат да бъдат разделени на 3 групи, загуба на желязо /кръвозагуба/, недостатъчно усвояване на този минерал от стомашно-чревния тракт, прекалено малкото постъпване на желязо от храната и други причини.

Причини за загуба на кръв

• Явна кръвозагуба, свързана с травми, хирургични интервенции;
• Загуба на кръв, дължаща се на заболяване – язвена болест на стомаха, на дванадесетопръстника, хемороидални кръвотечения;
• Менструални кръвотечения;
• Донорство;

Причини за недостатъчна абсорбция на желязо

• Атрофичен гастрит;
• Инфекция с бактерията хеликобактер;
• Целиакия;

Причини за недостатъчно постъпване на желязо

• Вегетарианство, веганство;
• Различни небалансирани хранителни режими;
• Влошени социално-икономически условия;

Други причини за железен дефицит

• Вътресъдова хемолиза със загуба на желязо чрез уринарните пътища;
• Хемолиза, свързана с имплантацията на изкуствени сърдечни клапи;
• Нощна пароксизмална хемоглобинурия;
• Хирургични интервенции поради затлъстяване – байпас на стомаха;

Какви са симптомите?

Слабост, световъртеж, лошо понасяне на физическо натоварване, ускорено сърцебиене, болки в езика, сухота в устатата, атрофия на папилите на езика, синкавини по бялото на очите, алопеция.

Нерядко се наблюдава извратен вкус – пакофагия /желание за ядене на лед/, геофагия /нужда от ядене на пръст, глина/, амилофагия /желание да се консумира хартия, целулоза/.

Железният дефицит може да задълбочи протичането на сърдечната недостатъчност, на исхемичната болест на сърцето и на деменцията.

Нерядко се среща синдром на неспокойните крака, състоящ се в дискомфорт в краката в състояние на покой, изразяващ се в движение.
Железният дефицит се асоциира с битурия - почервеняване на урината след употребата на червено цвекло.

Дори в богатите и развитите държави железният дефицит се открива при 20% от населението, в развиващите се държави и в страните с ниска здравна култура реалният проблем с недоимъка на желязо е много по-голям.

За съжаление и в България не се обръща особено внимание на този проблем, дори наскоро бяха публикувани данни, че 29.5% от бременните жени страдат от железен дефицит.

Пациентите с недоимък на този минерал често се лекуват от несъществуващи заболявания като вегетосъдова или невроциркулаторна дистония или приемат препарати с недоказана ефективност.

Диагностика

Преди всичко останало се прави пълна кръвна картина, за откриване на ниско ниво на хемоглобина. За долна граница на нормалното ниво на хемоглобина се приема 120 грама на литър за жени и 130 /140/ грама за литър за мъже.

За съжаление у нас за норма се приема ниво на хемоглобина 110 или дори 100 грама на литър кръв, а подобни нива вече говорят за анемия.

Лечение на дефицит на желязо

След потвърждаване на диагнозата и възможната причина за недоимъка на желязо, се назначава лечение. Принципът му е изключително прост – ликвидация на причините за недостига на минерала.

Важно

Лечението на железният недоимък, макар и да е много просто, е много продължително. Основната грешка, срещаща се в практиката е назначаването на препарати, съдържащи желязо за много кратък срок.

Дори незначителния недостиг на минерала се коригира за период не по-малко от 2 месеца. А при вече изразен железен дефицит лечението може да продължи до 6 и повече месеца. В повечето случаи желязото се назначава на капсули и таблетки.

В някои случаи се налага и интравенозно вливане на препарати, съдържащи желязо, поради влошената абсорбция на минерала от храносмилателната система.