Описание

Булимия или също наричана булимия нервоза представлява хранително разстройство, характеризиращо се със склонност към преяждане и след това умишлено предизвикване на повръщане /прочистване/.

Склонността към преяждане се свързва с консумацията на големи количества храна за кратък период от време.

Прочистването на тялото от поетата храна най-често се състои в принудително повръщане или злоупотреба с лаксативи, хапчета за отслабване, диуретици – лекарства, контролиращи кръвното налягане чрез изхвърлянето на течности от организма посредством уриниране, или други медикаменти, поради страх от наддаване на тегло.

Възможно е засегнатият да се опитва да се предпази от надебеляване поради преяжданията като прекалява с физическото натоварване, спазва много строги диетие или гладува продължително време.

В България не се води официално статистика, но в САЩ според някои проучвания от заболяването страда около 1% от населението в определен момент от живота си.

Други статистически данни посочват, че жените са по-предразположени към хранителното разстройство и случаите са се удвоили от 1960г. досега.

Рисковете фактори са много. Хората с това или други хранителни разстройства често страдат от разстройство на личността, злоупотребяват със забранени субстанции или имат проблеми с настроението като депресия или тревожност.

Какви са причините?

Въпреки че точната причина за заболяването да не е известна, редица рискови фактори, изглежда могат да окажат влияние при неговата поява и впоследствие развитие.

• Изследвания са установили, че хранителните разстройства изобщо засягат по-често хора, чиито роднини също са страдали от такива. Тази повишена честота на засяга е възможно да е свързана с гените, но не трябва да се пренебрегва и самата обстановка в семейството, която може да бъде предразполагаща.

• Учените са открили, че изменените нива на серотонина в мозъка е възможно да са свързани с развитието на клиничната депресия.

• Експертите са на мнение, че културните модели са особено предразполагащи за повечето хранителни разстройства. В много държави се поставя акцент върху тънкото изваяно без мазнини тяло като показател за отлично здраве.

Тези културни модели могат да окажат силно влияние особено на момичетата в пубертета в опита им да получат одобрението на останалите и най-вече на мъжете да ги подтикнат към булимия.

• Откриват се все повече доказателства в подкрепа на мнението, че хората, които са склонни да размишляват , което означава, че фокусират върху усещането си за затруднено положение и върху възможните причини от него , без да търсят активно начин да решават проблемите си, са изложени на по-голям риск от развитие на хранителни разстройства, включително и на булимия.

Какви са симптомите?

Най-ранният предупредителен признак на заболяването е прекаленото обръщане на внимание на теглото и формата тяло, което погледнато отстрани, изглежда като вманиаченост и се различава от нормалното здравословна суета, която кара всеки човек да прави всичко по силите да изглежда добре, но без да се самонаказва.

Характерното за хранителното разстройство е, че засегнатите се опитват всячески да укрият проблема си и държат никой да не присъства, когато индуцират повръщане или злоупотребяват с лаксативи ил други диуретици.

Това укриване често затруднява забелязването на проблема от околните, докато не настъпят сериозни усложнения от самонаказването.

Лечение на булимия

В повечето случаи лечението протича в домашна обстановка, без да е необходима хоспитализация, с помощта на лекари и психолози, освен ако сериозно физиологично усложнение не наложи хоспитализация.

Ранното откриване на разстройството и започването на лечение е важно, тъй като с течение на времето този модел на поведение все повече се вклинява и е много по-трудно засегнатият да се повлияе от поведенческата терапия.

Освен това е важна и подкрепата на най-близките хора, които ще насърчават болния да се храни нормални и ще го подкрепят в лечението.