Бял ореол около бенка често се появява, защото клетките на епидермиса, които образуват пигментното вещество – меланин, започват по-слабо да функционират.

Подобни петна могат да имат различна форма и големина. Често тези образувания са просто подвид на обикновените невуси. Появяват на кожата около бенки, а по-късно изчезват, без да оказват никакво влияние.

Причини за бял ореол около бенка

Различават се 2 основни причини:
• Безопасна, при която ореолът не е признак на злокачествено израждане, а точно обратното – симптом е на това, че пигментното петно започва да изчезва от кожата. С времето то се разсейва, вследствие което възниква този светъл участък.

• Опасна, при която изменението може да е признак, че образуванието се трансформира в злокачествен тумор. В някои случаи изменението на цвета на бенката, а също и появата на петна около него е признак, че на мястото на невуса започва да се развива базалноклетъчен рак на кожата или меланом.

Патогенеза

Процесът на депигментация е свързан с това, че в меланоцитите се понижава нивото на меланина, вследствие на което изчезва от епидермиса.

Този генетичен дефект може да бъде свързан с патология – при някои пациенти може да се съчетава с витилиго.

Симптоми на бял ореол около бенка

Понякога се нарича галоневус или невус на Сетон. Когато започва процес на развитие на това образувание, на кожата възниква пигментна бенка, а по-късно около нея започва да се образува светъл ореол, лишена от пигмента кожа.

Понякога преди депигментацията кожата може незначително да почервенее.

Самата бенка изглежда като възелче, който леко се повдига над кожата – може да има кафяв, светлокафяв или червеникав цвят. Тази бенка има ясно очертан размер и форма.

Бялото петно често е 2-3 пъти по-голямо, отколкото невусът, който се разполага в самия негов център.

Най-често галоневусите възникват на ръцете или по задните части, рядко се появяват на лицето. Обикновено такива се отличават с множественост – единични са много рядко.

Това образувание се отнася към доброкачествените, при което няма опасност да се изроди в меланома. Но понякога появата на такъв невус може да бъде симптом на развитие на злокачествени образувания във вътрешните органи, като неврофиброматоза.

Основният симптом на галоневуса е, че се развива поетапно – първоначално възниква пигментно новообразувание, а известно време след това около новата бенка се появява бяло петно обезцветена кожа.

След като в продължение на няколко години се наблюдава намаляване на пигментната част на бенката и след това започва постепенно възвръщане на депигментирания участък на кожата към нормален цвят.

Усложнения и последствия

Галоневусите сами по себе си се смятат за доброкачествени, но същевременно изобщо не трябва да се изключва риска, че могат да се преобразуват в злокачествени тумори – меланоми.

Ако бенката е започнала да се преражда в меланома, е необходимо колкото се може по-скоро да започне лечение, в противен случай могат да възникнат сериозни последствия, включително и смъртоносни, тъй като меланомата в късните стадии на развитие има неблагоприятен изход.

Лечение на бял ореол около бенка

Премахването на бял ореол около бенка е необходимо само ако има подозрение, че характерът на образуванието е злокачествен.

Симптоми за тази опасност могат да бъдат промените в цвета на невуса, размери, а също и нарушаване на целостта на неговата повърхност.