Тези звуци успокояват бебетата за 5 минути, но имат и странични ефекти.

Какво е това е бял шум и защо успокоява новородените

Бял шум – това е равномерен фонов звук, който съдържа в себе си честота на звуковия диапазон, от 20 до 20 000 херца. Названието на това явление е получено по аналогия с белия цвят, обединяващ всички съществуващи цветове, разбира се, касае се за електромагнитни вълни от всички честоти на видимия спектър.

Хубавото на белия шум е в това, че не носи никаква информация, мозъкът много бързо спира да го забелязва. Така не реагираме на звуците на пералнята, или на обичайните шумове от натоварената улица навън, или на шумът на листата.

Как работи белият шум

Заглушава страничните звуци, за да си го представим, да предположим, че някъде недалеч от нас разговарят двама души. Докато те са толкова отчетливо чуваме гласът на всеки един от тях, но в разговора се включва и трети. Все още можем да различим тона, но се бъркаме кой точно произнася тези думи.

Ако разговарят хиляда души, мозъкът няма да успее да разграничи конкретен глас, всички те се сливат в един неразличим и неинформативен бял шум.

На мозъка много му харесва това състояние, тъй като му изглежда безопасно, затова и много хора толкова обичат как шуми дъжда.

С какво белият шум помага на новородените

Белият шум се използва, за да помогне на най-малките да заспят, и наистина помага. В ограничено по мащаб изследване с участие на 40 бебета учените ги разделят на 2 групи.

На първата група пускат бял шум, втората опитват да приспят с традиционни методи – дундуркане на ръце или оставяне в креватче.

16 бебета от първата група заспиват 5 минути, след като им пускат бял шум. Във втората група за същото време заспиват само 5.

Предполага се, че за този сънотворен ефект причините са две.

Белият шум маскира страничните звуци

Това е важно за чувствителните бебета или за тези, които живеят в семейства с две или повече деца. За такива бебета заспиването е трудно, заради макар и несилните, но все пак отделящи се на общия фон звуци – случайно хлопване или скърцане на врата, сигнал на преминаващ покрай дома автомобил за спешна помощ, гласове на братя или на сестри.

Белият шум заглушава, прави неразличими за мозъка тези странични звуци, а това означава, че детето заспива и спи по-спокойно.

Белият шум успокоява

Монотонното глухо боботене напомня на бебето звуците, които е слушало, когато се е намирало в майчината утроба, както и всичко от това щастливо време – например, люлеенето, приглушената светлина, белият шум успокоява децата в първите месеци.

За кого е подходящ белият шум

Веднага следва да се отбележи, че не всички, повечето деца, както и възрастните, обичат неинформативното глухо боботене. Има и такива, на които е неприятен този звук.

Ако бебето лесно заспива в количката на шумна улица или при звука на работещ телевизор, вентилатор, пералня машина, течаща вода, най-вероятно белият шум като сънотворно ще е подходящ за него. Точно да се изясни как детето реагира на мултичестотните звуци, е възможно само експериментално.

Кога белият шум може да е вреден

Изглежда приятен и безопасен, но все пак учените съветват да сме внимателни и предупреждават за възможните странични ефекти.

Възможни са нарушения на слуха, забавяне на говорното развитие и привикване. Децата, които спят на фона на бял шум, наистина спят по-добре, но свикват и на звуковата подкрепа, затова ако по някаква причина, трябва да заспят на пълна тишина, то може да им е доста трудно.

Откъде да вземем бял шум за новородени

Създайте го сами

Пуснете вентилатор, климатик, овлажнител за въздух по време на предполагаемия сън – тези устройства произвеждат звуци много подобни на белия шум.

Купете играчка с вграден генератор на бял шум

Тези играчки произвеждат звуци, които са много подходящи за детския сън. Напомнят на майчиното сърцебиене, шум на дъжд, на водопад, вятър.

Пуснете бял шум онлайн

В мрежата има много приложения, които могат да се свалят или направо онлайн да се слуша бял шум.