През последните години по света възникна нова индустрия, на дълголетието. По най-скромни изчисления към средата на 21-ви век хората над 60 години на планетата е възможно да надминат 2 млрд. души.

Много от най-богатите, които са на първите редове в класацията на списание Форбс, се надяват да доживеят до 90-100 години и щедро инвестират в изследвания, които да им позволят да достигнат до този праг. Ще успее ли науката да излъже природата?

Какво вече е по възможностите на учените

За кого вече са достъпни гените на дълголетието

В експерименти с животни най-големи успехи са постигани с помощта на изменение на генома. Това позволява да се удължи живота на кръгли черви с 6 пъти, а на мишки с 1,7 пъти.

На второ по значимост място е хранителният режим – нискокалоричният хранителен режим удължава живота на мишките с 50%.

Вещества-геропротектори, както и генните терапии, удължават живота на гризачите до 30%. В експерименти с мишки с помощта на специален пептид се постига обръщане на признаците на стареене на бъбреците и на костите, повишава се и гъстотата на козината. Това показва, че има възможност за принципно обръщане на отделни признаци на стареене, тоест да се постигне подмладяване.

Какви са най-перспективните направления с реален ефект в обозримо бъдеще

Това е, например, разработването на ваксина срещу старост, която ще е генно-терапевтична. Те напомнят на принципа на действие на съвременните COVID-19 ваксини и могат да носят гените на дълголетието в определени органи-мишени, например, генът на еластина в стените на аортата.

Съществува възможност в клетките да се доставят матрични РНК или микроРНК, регулиращи гените на дълголетието или на ускореното стареене.

Перспективно е заместването на стари белтъци на кръвната плазма като албумин с нови, или използване на специални рекомбинантни белтъци за активация на устойчивостта на стрес и регенерация на тъканите, за понижаване на системното възпаление.

Антиретровирусната терапия може да потисне т.нар.  вътрегеномни паразити – това е важен механизъм на ускорено възпаление.

Създават се препарати, препятстващи натрупването на специфични сгъвки, които правят органите и тъканите ни твърди и нееластични.

Какви може да са последствията от „сребърно цунами”

Освен учените с удължаването на живота сега се занимават бизнеса и обществеността. И все пак на първо място са фундаменталните изследвания, без тях няма да е възможен научен пробив и ефективни технологии.

За съжаление, подобни разработки не се финансират достатъчно, спонсорите предпочитат приложните изследвания, а не фундаменталните.

Същевременно по света се надига т.нар. „сребърно цунами” – увеличаване на броя на възрастните пациенти с множество заболявания, най-уязвими и изискващи грижа и внимание.

Особено ярко това се проявява на фона на COVID-19 пандемията. Съсредоточаването на борбата със стареенето, включително и на имунната система, това е единствен изход от създалата се трудна ситуация.

В света има няколко компании, занимаващи се с различни аспекти на дълголетието в добро здраве и борба със стареенето.

Капитализацията на най-големите от тях не превишава няколко милиарда долара, като повече от половината се падат на компанията, която е дъщерна на най-голямата търсачка в света. Това е много в сравнение с други отрасли, при които се изискват мащабни научни разработки като медицина и IT.

Какви са реалните рецепти за удължаване на фазата на активния живот

Доказано е, че здравословният начин на живот може да прибави повече от 10 години на живота на човека, особено на мъжете. Принципите са известни – НЕ на цигарите и алкохола, редовна физическа активност, правилен хранителен режим. Най-важното е обаче да се откажем от преработената храна.

Продуктите, които консумираме, трябва да са максимално свежи. Ако ви е трудно да оцените качеството, просто изберете сезонна местна храна, най-вероятно ще е по-свежа.

Не по-малко важна е правилната, индивидуално подбрана, редовна физическа активност, която включва ежедневни кардионатоварвания – качване по стълбите, ходене, бавно бягане, танци, спортни игри на въздух, плуване не по-малко от 30 минути дневно.

Също така и силови упражнения поне 2 пъти седмично за поддържане на силата на мускулите и плътността на костите.