Бялото вино е алкохолна напитка, която се произвежда от бели, розови и червени сортове вино. Необходимото условие за продукцията на тази напитка е ферментацията на гроздето при отсъствие на кожата на неговите зърна.

Светлият оттенък на бялото вино се обуславя именно от отсъствието на кожата на гроздето, тъй като сокът от месестата част на зърната на повечето сортове грозде е практически безцветен.

Натуралното бяло вино притежава многостранен мек вкус, изискан аромат и има приятен златист оттенък. В зависимост от сортовете грозде използвани при производството, вкусът на напитката може да се различава, но винаги тя запазва своя изискан аромат.

Поради голямото разнообразие от сортове грозде и рецепти за приготвянето на тази напитка,на българския пазар се предлагат множество марки бели вина.

Хранителна стойност

На въпроса колко калории съдържа тази напитка няма еднозначен отговор, но са по-малко, отколкото в червеното вино.
По отношение на сухото бяло вино, то може да бъде съотнесено към категорията диетични вина.

Този вид бяло вино се включва в диетичния хранителен режим. Неговата калоричност за 100 грама е 68 килокалории, а тази на полусухото бяло вино е 78 килокалории.

Полезни свойства

Научно е доказано, че употребата на тази алкохолна напитка в разумни количества е полезно за здравето.
Ползата от бялото вино е обусловена от високото съдържание в него на полезни минерални микроелементи и соли, които лесно се абсорбират в кръвта.

Например, ако се съчетае храна, богата на желязо с тази напитка, то този минерал, съдържащ се в храната, се усвоява много по-добре.

В натуралното бяло вино се съдържат голямо количество макро и микроелементи като калций, манган, йод, титан, фосфор, кобалт, магнезий, калий и др.

Тази гроздова алкохолна напика е богата на етерични масла, органични киселини и витамини /от група В и С/, които способстват за понижаване на кръвното налягане и действат на организма тонизиращо.

Към оздравителните свойства на напитката бяло вино могат да бъдат отнесени:

• Засилването на апетита;

• Способства за поддържането на нормалната киселинност на стомаха и увеличава секрецията на стомашни сокове;

• Разширява кръвоносните съдове;

• Възстановява обмяната на веществата в организма;

• Укрепва функцията на сърдечния мускул;

• Усилва секрецията на ендокринните жлези;

• Унищожава микробите в червата и стомаха;

• Подобрява функцията на белите дробове;

• Много е полезно при анемия;

Въпреки че нe само в тази напитка се съдържат антиоксиданти, те по-лесно се усвояват от организма в сравнение с тези в червеното вино, тъй като самите антиоксидантни съединения са с по-малки размери.

В разреден вид бялото вино притежава силни антибактериални свойства. Например, ако то се разреди с обикновена вода, то след около час водата може да се смята за обеззаразена.

В тази алкохолна напитка се съдържа кофеинова киселина, която улеснява отделянето на слузни секрети от дихателните пътища. Поради това е препоръчително използването на бяло вино от хора, страдащи от заболявания на белите дробове и бронхите.

Освен това тази алкохолна напитка има превантивен ефект по отношение на заболяването, характерно за хората в напреднала възраст като катаракта.

Тази напитка оказва на мозъчните съдове благотворно въздействие, като намалява вероятността от развитие на болестта на Алцхаймер, която през последните десетилетия придобива все по-голямо социално значение.