Какво представлява целулитът?

Наименованието „целулит“ звучи по-скоро като сериозно заболяване, но не е нищо повече от нормално съдържание на мазнини под кожата. При целулит подкожните мазнини избутват съединителната тъкан и това кара кожата над нея да се набере.

Целулитът не е вреден, но много хора биха искали да се избавят от него, защото не им харесва начинът по който изглежда.

От какво се причинява целулит?

Въпреки че наднорменото тегло може да увеличи риска от целулит, то не е единственият фактор, който го предизвиква.

В допълнение към теглото, има няколко други фактори, които могат да допринесат за появата и видимостта на целулита.

Неправилното хранене е един от важните фактори, свързани с целулита. Диетата, богата на наситени мазнини, захари и преработени храни, може да допринесе за натрупването на телесни мазнини и подобряването на възпалителните процеси в организма. Това може да увеличи видимостта на целулита.

Забавеният метаболизъм също може да бъде фактор, който влияе на появата на целулита.

Когато метаболизмът е бавен, организмът по-трудно разгражда мазнините и излишъкът им може да се натрупа и да създаде условия за развитието на целулит.

Липсата на физическа активност може да допринесе за появата на целулита. Редовното упражнение и трениране на мускулите може да помогне за подобряване на кръвообращението и тонуса на кожата, което може да намали видимостта на целулита.

Хормоналните промени могат също да играят роля в появата на целулита. Някои хормонални дисбаланси, като например промените, които настъпват по време на бременност или в периода на прехода, могат да допринесат за увеличаване на видимостта на целулита.

Дехидратацията е фактор, който също може да увеличи риска от целулит. Липсата на достатъчно хидратация може да повлияе на здравето на кожата, като я прави по-малко еластична и уязвима.

Повишеното ниво на телесни мазнини може да предизвика по-голяма видимост на целулита. Когато процентът на телесни мазнини е висок, мазнинните клетки могат да натиснат подкожните тъкани и да създадат по-изразен ефект на "портокалова кора".

Симптоми на целулит

Един от основните симптоми на целулита може да бъде чувство на тежест и неприятност в засегнатата област на кожата.

Освен това, болката може да се усеща при докосване на кожата или при движение. Това може да се дължи на възпалението и отоци, които се случват в резултат на инфекцията.

Друг важен симптом е повишената температура на кожата в засегнатата област. Това се дължи на възпалението и промените в кръвообращението в засегнатата област.

Заради разширяването на кръвоносните съдове, кожата може да изглежда по-червена или да има наличие на топли петна. Това състояние може да бъде придружено от треска, особено при сериозни случаи на целулит.

Освен зачервяването и подуването, в някои случаи на целулит могат да се появят и други промени на кожата. Малки червени петна могат да се разпространяват от зачервената област и да образуват различни маркировки.

В редки случаи може да се появят малки мехурчета, които обикновено се изчезват самостоятелно след известно време.

Въпреки че тези случаи са рядки, винаги е добре да потърсите медицинска помощ, ако забележите такива промени в кожата.

Целулитът може да се развие във всяка част на тялото, но най-често засяга крайниците, като краката и ръцете. Често причината за целулита е бактериална инфекция, като Staphylococcus aureus е често засичаният патоген.

Инфекцията може да възникне чрез микротравми или рани на кожата, които стават възпалени и се инфектира

Лечение на целулит

За щастие има и естествени начини за намаляване на целулита и един от тези начини са няколко упражнения, чрез които се раздвижват зоните на бедрата и ханша, по които обикновено се появява целулит.

Ако правите тези упражнения три пъти седмично, те ще тонизират тялото ви за много кратко време.

Правенето на всякакви упражнения, при които натоварването се съсредоточава върху рисковите целулитни зони – бедра и ханш, ще укрепи мускулите в зоните, в които кожата ви е отпусната.

Намерете си някаква стабилна опора – може да е някаква по-висока маса или шкаф, чиято височина да е на нивото на пъпа ви, застанете така че краката ви раздалечени на малко по-малко разстояние от ширината на раменете.

Трябва да застанете на такова разстояние от опората, че когато изпънете ръцете си максимално напред и се наведете да можете да се опрете стабилно на опората с ръце.

Когато заемете това положение започнете бавно да изнасяте единия си крак назад, след като го изпънете максимално, след това бавно го върнете в началното му положение, така направете 10-15 повторения като когато изнасяте крака ви максимално назад го задръжте в това положение – издигнато, около 10-15 секунди. Тогава вие ще почувствате, че целулитът ви изгаря – наистина ще усетите парене.

Друго упражнение, което ще тонизира и укрепи седалищните мускули и мускулите на бедрата и ще ви помогне да се избавите от целулита е: легнете върху твърда повърхност, може и на пода, ако го правите у дома, като е добре да сложите някаква постелка отдолу да не лягате направо на земята.

фКраката ви трябва да са разстояние един от друг, колкото е ширината на раменете. Краката ви трябва да бъдат свити при ъгъл около 45 градуса.

След това от това положение вдигате бавно таза максимално нагоре като задържате около 10-15 секунди в най-високото положение. След това бавно спускате, докато се върнете в изходно положение и така трябва да направите 10-15 повторения.