Какво представлява целулитът?

Наименованието „целулит“ звучи по-скоро като сериозно заболяване, но не е нищо повече от нормално съдържание на мазнини под кожата. При целулит подкожните мазнини избутват съединителната тъкан и това кара кожата над нея да се набере.

Целулитът  не е вреден, но много хора биха искали да се избавят от него, защото не им харесва начинът по който изглежда.

От какво се причинява целулит?

Целутитът не се появява само при хора с наднормено тегло, може да се появи и при нормално тегло. Ако сте с наднормено тегло обаче свалянето на килограми може да намали целулита.

Целулитът е много по-разпространен сред жените, отколкото при мъжете. Ако някоя от жените в семейството ви е имала целулит, е много вероятно и при вас да се появи.

Други фактори, които могат да повлияят на това колко целулит имате и как изглежда той са:

 • Неправилно хранене;
 • Забавен метаболизъм;
 • Липса на физическа активност;
 • Хормонални промени;
 • Дехидратация;
 • Повишено ниво на телесни мазнини;
 • Дебелина и цвят на кожата Ви.

Симптоми на целулит

 • Зачервяване;
 • Подуване;
 • Болка;
 • По-висока температура на кожата в засегнатите области на кожата;
 • Треска;
 • Силна чувствителност на кожата в зоните, където ще се появи целулит.

Промените в кожата могат да бъдат съпроводени с треска. С течение на времето областта, където първоначално се е появило зачервяването се уголемява. Малки червени петна могат да се появят в началото върху зачервената кожата и по-рядко малки мехурчета, които след известно време се спускат от само себе си, но това е изключително рядко.

Лечение на целулит

За щастие има и естествени начини за намаляване на целулита и един от тези начини са няколко упражнения, чрез които се раздвижват зоните на бедрата и ханша, по които обикновено се появява целулит. Ако правите тези упражнения три пъти седмично, те ще тонизират тялото ви за много кратко време. Правенето на всякакви упражнения, при които натоварването се съсредоточава върху рисковите целулитни зони – бедра и ханш, ще укрепи мускулите в зоните, в които кожата ви е отпусната.

Намерете си някаква стабилна опора – може да е някаква по-висока маса или шкаф, чиято височина да е на нивото на пъпа ви, застанете така че краката ви раздалечени на малко по-малко разстояние от ширината на раменете. Трябва да застанете на такова разстояние от опората, че когато изпънете ръцете си максимално напред и се наведете да можете да се опрете стабилно на опората с ръце.

Когато заемете това положение започнете бавно да изнасяте единия си крак назад, след като го изпънете максимално, след това бавно го върнете в началното му положение, така направете 10-15 повторения като когато изнасяте крака ви максимално назад го задръжте в това положение – издигнато, около 10-15 секунди. Тогава вие ще почувствате, че целулитът ви изгаря – наистина ще усетите парене.

Друго упражнение, което ще тонизира и укрепи седалищните мускули и мускулите на бедрата и ще ви помогне да се избавите от целулита е: легнете върху твърда повърхност, може и на пода, ако го правите у дома, като е добре да сложите някаква постелка отдолу да не лягате направо на земята.

фКраката ви трябва да са разстояние един от друг, колкото е ширината на раменете. Краката ви трябва да бъдат свити при ъгъл около 45 градуса. След това от това положение вдигате бавно таза максимално нагоре като задържате около 10-15 секунди в най-високото положение. След това бавно спускате, докато се върнете в изходно положение и така трябва да направите 10-15 повторения.