Червено вино – напитка любима на много хора, които го пият с удоволствие и даже говорят за неговите полезни свойства, но невинаги могат да си представят в какво точно се състоят те.

Защо виното е с червен цвят? В кожата на плодовете на лозата – гроздето, се съдържат невероятно полезните вещества – антоцианини, които могат да предпазят човека от много опасни болести.

Днес по света се срещат много разновидности на червеното вино – над 4500, а сортовете червено и черно грозде, от които се произвежда виното също са доста на брой.

Винопроизводителите от различните държави се стремят да предложат виното от своите сортове гроздове и поради тази напитката се различава в различните региони на света – и по вкус, и по аромат и по цвят, и дори полезните ѝ свойства са различни.

Въпреки това за полезно за здравето може да се смята червеното вино като цяло, разбира се, то трябва да се консумира умерено или най-добре в малки количества.

Състав

Червеното вино, без значение от какъв сорт грозде е произведено, съдържа биоактивни вещества, витамини и микроелементи, но съставът при различните сортове се различава. За сладките червени вина е присъщо наличието на по-големи количества естествени захари – фруктоза и глюкоза, а в сухите разновидности захари почти няма.

Гроздовата напитка съдържа алкохол, мазнини и белтъчини, пектини, дъбилни вещества, полифеноли, танини, флавоноиди, но за основно се смята веществото ресвератрол – натурално фенолно съединение, притежаващо свойството да предотвратява появата на тумори и развитието на всякакви злокачествени процеси, а също така е установено, че удължава живота.

И затова в страните, където е популярно червеното вино дълголетниците винаги са повече.

Вкусът на червеното вино винаги е по-наситен от този на бялото с мек и леко тръпчив нюанс, а съдържанието на микроелементи в него зависи от това регионът, в който е отгледано гроздето, използвано за производството му /на виното/.

Повечето сортове червено и бяло грозде са богати на витамин Р, който ни е необходим за поддържане на здравето на кръвоносните съдове и капилярите и позволяващ на човешките клетки да натрупват витамин С – известно е, че този витамин се разрушава изключително бързо и е много важно да се приема чрез храната всеки ден.

Червено вино - полезни свойства

Луи Пастьор нарекъл червенето вино „напитка на здравето“, но днес малко хора са запознати с неговите тонизиращи свойства, като повечето го смятат за просто вкусна и освежаваща напитка.

Доброто червено вино може да осигури на организма енергия за много време – един литър сухо червено вино се съдържат около 700 килокалории.

Здравите хора, които не страдат от хепатит, заболявания на бъбреците и от хронични нервни и психически заболявания, а също и от алергии към гроздови продукти, могат ежедневно да изпиват до 150 мл червено вино и това ще се отрази единствено благоприятно на тяхното здравословно състояние.

Настинките, грипа и заболявания на белия дроб се излекуват по-бързо, ако загрято червеното вино се използва като средство за инхалация.

Чаша топло червено вино с малко количество млян червен пипер е отличен начин за бързото преодоляване на простудните заболявания и ангини.

Червеното вино не трябва да се пие просто така с всякакви храни и ястия.

Не са подходящи за консумация едновременно с гроздовата напитка шоколадът, портокалите и други цитруси, както и консервираната и мазната риба – вкусът на виното в комбинация с тези храни неизбежно ще бъде развален.