Към 23 март 2020 г. – 40 000 нови случая за 24 часа

Болните от COVID-19 продължават към 23 март бързо да се увеличават в световен мащаб. Нарастването само за 24 часа е с близо 40 000 нови случаи.

В Италия сякаш има индикации, че пикът вече отминава. Смъртността остава на много високи нива, но все пак починалите са много по-малко, отколкото отчетеният черен рекорд от близо 800 само за 24 часа. Спад на смъртните случаи се отчита и спрямо неделния ден с близо 50 по-малко са починалите.

Мрачната равносметка в Италия е, че от началото на пандемията избухнала в страната през втората половина на февруари, са починали над 6000 души или близо 2 пъти повече, отколкото в Китай.

Има съмнения, че в КНР е възможно да не се изнасят пълните данни за броя на починалите. Но и в двете държави основният проблем с високата смъртност произхожда от това, че болниците се претоварват от прекалено големия брой болни и не могат да окажат помощ на всички, които се нуждаят от такава.

Затова лекарите се изправят пред тежката дилема да изберат на кого да помогнат. Болниците не разполагат с достатъчно машини за апаратна вентилация, както и с друга апаратура.

Освен това ако болният в тежко състояние е много възрастен, самото интубиране може да доведе до допълнителни усложнения и да не може да издържи на процедурата.

Друг сериозен проблем е, че на инфекциозните болници не се обръща достатъчно внимание и не се отделят необходимите обществени средства, тъй като клиничните пътеки не са добре платени.

Здравеопазването у нас се базира на принципа на търговията – колкото повече пациенти и усвоени клинични пътеки, толкова повече пари за лекарите.

Когато няма пандемия, съответните специалисти по инфекциозни болести стоят без работа и получават по 1000 лева заплати, докато техните колеги кардиолози може да стигнат и до 50-60 000 лева месечно.

Резултат е, че са малко специалистите по инфекциозни болести у нас, младите лекари, току що завършващи медицина, няма как да бъдат привлечени от тази специалност.

Още повече, че в такава ситуация, когато липсват облекла, може да се стигне и до заразяване, а това прави професията на инфекциониста особено непривлекателна.

Закупуването на много машини за апаратна вентилация може и да има обратен ефект, тъй като у нас няма истинска оборудвана реанимация.

Повечето болници имат интензивни отделения, но не и истинска реанимация, която трябва да разполага и с достатъчно персонал.

За един пациент в реанимация трябва да има най-малко 2 медицински сестри, които трябва да се редуват на 12 часа и да са постоянно до него.

Последната голяма пандемия е със свински грип през 2009 г., но тогава не се стигна до толкова безпрецедентни мерки, каквито се прилагат сега.

Медиите тогава отново съобщаваха за много починали, но понеже ставаше въпрос за грипен вирус, който върлува всяка година, не беше обърнато толкова голямо внимание.

След като САЩ бързо започнаха да достигат Италия по брой заразени с коронавирус, за изминалото денонощие страната на неограничените възможности отчита близо 9000 нови заразени, което е по-малко от почти 15 000 отчетени ден по-рано.

При сравнение с Италия заразените с коронавирус в САЩ, които са в критично състояние и усложнения, са близо 3 пъти по-малко.

В САЩ 1040 са с усложнения, а в Италия са над 3000, които натоварват толкова болниците в северната част на страната, апаратурата и личните предпазни средства не стигат за всички.

Според информация, разпространена по медиите, в регион Ломбардия има само 800 легла за интензивна терапия, а над 2000 се нуждаят от мероприятия по реанимация, за да оцелеят.

В Европа след Италия най-висока е заболеваемостта в Швейцария, като там само за денонощие са отчетени над 1000 нови заразени, което за 8 милионната държава са много и дори може да се говори за ескалация.

В Германия впечатляващото е, че от 29 000 нови случаи и на 4 000 за ден в критично и в усложнено състояние се докладват само 23 души, а починалите от началото на епидемията в страната са 118 или смъртност под 1%. Съобщено бе, че в критично състояние са по-млади хора, като средната им възраст е 47 години.

За сравнение у нас в усложнено и критично състояние са 8 души от 201 случаи потвърдени.

Към 24 март 2020 г. – положението в Италия става по-критично

Надеждите за преминаване на пика на пандемията в Италия към 24 март, сякаш се изпариха, след като през изминалото денонощие броят на заболелите, продължи да нараства с ускорени темпове.

И след спад до под 5000 нови случаи за денонощие, днес отново се регистрирани над 5200 нови заболели.

Смъртността отново нарасна и само за 24 часа са починали 743 души. Така общият брой на заболелите в Италия от началото на пандемията в страната наближава 70 000, от тях оздравели са около 8300, смъртните случаи най-вероятно наскоро ще надминат 7000 или повече от 2 пъти повече, отколкото в Китай.

Смъртността в Италия от усложненията на COVID-19, според последните данни вече е почти 10%. По-конкретно от 69176 заразени към 24 март, починалите са 6820 или съвсем малко под 10%.

В тежко състояние или със сериозни усложнения в Италия са близо 3400 от заразените, което означава, че натискът върху здравната система на страната се повишава.

В италианските медии бяха изразявани опасения, че е възможно допълнително нарастване на заболеваемостта, тъй като след поставянето под карантина на северната част на страната, много младежи са се прибрали по домовете си на юг.

Това е довело до вторично разпространение на вируса в страната, така че е много вероятно новите заболели да са от южните провинции.

Опасенията са, че смъртността може да се повиши допълнително, тъй като на юг няма толкова добре оборудвани болници, които въпреки високото си ниво, не успяха да се справят с големия брой заболели, които се нуждаят от медицинска помощ.

Появи се информация, че е направен трансфер на заразени от Италия в Южна Германия, където да бъдат лекувани, тези, които не могат да бъдат поети от италианските болници.

Въпреки че във федералната република броят на заразените продължава плашещо да нараства и само за последните 24 часа са регистрирани близо 4000 нови случаи, а общият брой на заболелите от началото на пандемията е почти 33 000, от тях като такива в умерено тежко и тежко състояние се докладват само 23-ма.

Според последните данни починалите в Германия от COVID-19 са общо 159, а за последните 24 часа са 36. По всяка вероятност болниците в южната част на страната биха могли да поемат болни от Северна Италия, тъй като във федералната република са малко болните, които се нуждаят от помощ.

Няма яснота каква част от заразените, както в Италия, така и в Германия, са хоспитализирани.

Утежнява се ситуацията със заболеваемостта в Испания, където се появиха съобщения, че болни от COVID-19 лежат по земята и по седалките на няколко болници в Мадрид, където случаите на коронавирус са най-много.

Испания определено към момента може да се определи като най-тежко засегната от COVID-19, тъй като само за 24 часа, са регистрирани близо 7000 нови случаи, като общият брой на заболелите надхвърли 42 000, смъртността също нараства бързо.

Общият брой на починалите съвсем скоро ще надмине 3000, само за 24 часа те са 680 и може би Испания ще е втората страна, която ще надмине Китай по смъртност от COVID-19.

С усложнения на коронавирусна инфекция и в тежко състояние вече са над 2600 души, а леглата за интензивна терапия в Испания са 4400, което показва, че голяма част може да са заети от болни от COVID-19.

Следващата страна, която може да се затрудни със справянето с голям брой болни от COVID-19, където само за ден се отчитат по над 1000 нови случаи, а общият брой на заболелите наближава 10 000 и най-вероятно утре ще бъде достигнат.

Смъртността в страната обаче е ниска – от началото на епидемията са починали 122 души или малко над 1%, а усложнените и в тежко състояние са 141.

Във Великобритания заболелите бързо нарастват само за ден има регистрирани над 1400 нови случаи, починалите са вече над 400 от началото на епидемията, но са малко тези с усложнения и в критично състояние.

У нас днешният ден премина под знака на зараждащ се конфликт между новосъздадения от премиера Медицински съвет за борба с коронавируса и Националния оперативен щаб.

Още на представянето се тръгна към конфронтация с щаба по отношение на бързите тестове.

По-логично би било подобни конфликти и противоречия да не се огласяват пред широката общественост, а да се разискват между щаба и съвета.

На представянето бе направено ясно разграничение между щаб и съвет, бе заявено, че няма да имат нищо общо. Планира се създаването на портал в социалните мрежи, в които Медицинския съвет ще публикува най-актуалната и точна информация за коронавируса.

Към 25 март 2020 г. – над 5200 нови случая в Италия

Заболелите в най-засегнатата от пандемията от коронавирус Италия към 25 март продължават да се увеличават и за изминалото денонощие са регистрирани над 5200 нови случаи.

Това ясно показва, че е налице стабилизиране на заболеваемостта, макар и на много високи нива. Починалите също за предходните 24 часа са по-малко, отколкото на 24 март.

Общият брой на заболелите най-вероятно утре ще достигне и надхвърли 75 000. Излекуваните от COVID-19 също нарастват, макар и с доста по-скромни темпове, отколкото новите случаи. Към момента те вече са близо 9400, като са около 12-13% от общия брой на заболелите.

Обезпокоителното е, че продължават да нарастват болните, които са с усложнения и с критично състояние и към момента са близо 3500.

Със стабилизирането на новите случаи на по около 5000 дневно Италия почти сигурно ще надмине Китай по брой заболели от COVID-19.

Властите в КНР с наложените строги ограничителни мерки успяха до известна степен да ограничат разпространението на вируса, докато в Италия противоепидемичните мерки бяха въведени, когато броят на заболелите вече бе започнал да нараства като геометрична прогресия.

Изключително тревожна е ситуацията в Испания – страната бързо настига Италия по брой на заболелите, като вече са близо 50 000.

Смъртността също достигна наистина плашещи стойности, като съществува немалка вероятност съвсем скоро да надмине и тази в Италия.

На Апенините за предходните 24 часа отчитат 683 смъртни случая, а в Испания 656. Но в Италия починалите, вследствие на усложнения на COVID-19 са над 2 пъти над тези в Испания.

Голямото натоварване за системата на здравеопазването на Испания и главно на болниците в Мадрид идва от големия брой заразени, които са в усложнено и в тежко състояние.

Нарастват прекалено бързо и вече са приблизително толкова колкото и в Италия, по последни данни близо 3200, което е изключително много, тъй като, както стана ясно, от предходни публикации в страната леглата за интензивна терапия на по-малко, отколкото в Италия.

В Испания единствената положителна тенденция, която се наблюдава, от публикуваните данни, е от увеличаването на броя на оздравелите – за 24 часа те са над 1500. За сравнение в Италия са съвсем малко над 1000.

В Испания за изминалото денонощие са регистрирани близо 7500 нови случаи, това показва, че страната е възможно съвсем скоро да бъде обявена за нов епицентър на пандемията.

Разбира се, има вероятност САЩ да ѝ отнеме мрачната титла, тъй като в страната на неограничените възможности се регистрират под над 10 000 нови случаи на ден и ако продължат да нарастват с тези темпове Италия ще бъде изместена не от Испания, а от САЩ.

Въпреки големият брой на заразени в САЩ, в страната с COVID-19 в тежко и усложнено състояние са с над 50% по-малко, отколкото в Италия и Испания.

В Германия също продължава нарастването на новите случаи и само за ден са потвърдени над 4300. За сравнение за предния ден са били по-малко от 4000. От федералната република изглежда не докладват за заболели в тежко и усложнено състояние и техният брой остава непроменен.

Съществува голяма вероятност данните да не се подават коректно, тъй като за последните 24 часа в Германия починалите са 47, а тези в критично състояние са 23, толкова бяха и вчера, поне сред информацията, която се разпространява в Интернет.

Във Франция заболелите може би са по-малко или поне така изглежда, тъй като там е въведен друг протокол за изследване за коронавирус. Тест се прави само при необходимост от хоспитализация.

У нас за пореден път бе повдигнат въпроса за бързите тестове за коронавирус, тъй като членовете на сформирания Медицински съвет за борба с новия вирус, настояват такива да бъдат закупени и у нас.

Дори бе представен цял план за спасение на икономиката, в който се предлагаше Министерския съвет да закупи 6 милиона бързи теста, които обаче не могат да се определят като достоверни, чиято цена е около 30 лв. за брой.

Това масово тестване на населението би струвало близо 400 млн. лева на бюджета. Направено бе сравнение с Южна Корея, където са осигурили бързи тестове.

Все пак там не са изследвани всички, а само около 400 000 души или по-малко от 1% от над 50 млн. население.

За сравнение у нас общо са изследвани около 3000-4000 души, за да достигнем Южна Корея по масовост на тестването за коронавирус, може би ще трябва да се изследват около 40000 души.

Към 26 март 2020 г. – САЩ вече са новият епицентър на пандемията

През изминалото денонощие САЩ отчете рекорден брой нови заболели – над 17 000. Така Съединените щати към 26 март се превръщат в новият епицентър на световната пандемия.

Надмина не само Италия, но и Китай, към 26 март, броят на заразените с коронавирус надхвърли 85 000 в САЩ. По света само за 2 дни заболелите от 400 000 се увеличиха до над половин милион.

По всяка вероятност през следващото денонощие и Италия ще изпревари Китай по брой на заболели от коронавирус.

През последните 24 часа в Италия се отчитат ново нарастване на заразените до над 6200, в сравнение с 1000 по-малко за предходния ден. Това е поредното доказателство, че в най-засегнатата страна от коровируса, поне до днес, е в т.нар. било на епидемията.

Смъртността също отново нарасна, като само за ден са починали над 700 души, но по този негативен показател Испания изпревари Италия.

Общият брой на заболелите на Пиренеите все пак остава с повече от 20 000 по-малък, отколкото на Апенините.

В САЩ починалите започнаха да се увеличават и са почти 1300, а за ден са над 260. Увеличават се случаите, които са в тежко и усложнено състояние, като към днешния ден са над 2000.

Броят на оздравелите от COVID-19 в Италия расте доста по-бавно, отколкото на новите случаи, с по около 1000 дневно, но вече надхвърли 10 000.

След САЩ, които отчитат абсолютен рекорд по регистрирани само за ден нови случаи, е не Италия, а Испания, където са потвърдени с над 2000 повече заразени днес, отколкото на Ботуша.

Германия също е с повече потвърдени случаи, отколкото Италия – над 6600, а Италия е с 6200. Във Федералната република въпреки големият брой на потвърдените случаи, вече близо 44 000, случаите в тежко състояние остават сравнително малко.

Причина за това се сочат масовите тестове, които са спомогнали да се хване вируса, дори и при хора, при които никой не би могъл и да предположи, че са заразени. В Германия са по-малко хората в напреднала възраст, които са заразени.

Не е ясно какви тестове са правени в Германия, дали са от тези, които се смятат за най-точни с технологията на полимеразна верижна реакция, която се използва за всички вируси, дори и при грип, или серологичните, при които се търсят антитела към вируса.

В Южна Корея също бяха закупени много тестове, които бяха оставяни по обществени места, за да могат да се тестват хората, но има спорове какъв вид са били точно. По всяка вероятност е ставало въпрос за т.нар. бързи, които се оценяват като особено точни.

От оперативния щаб дадоха пример с 2 случая на направени бързи тестове, които са показали отрицателен резултат, а след това се е появила характерната симптоматика за COVID-19.

Най-точни би трябвало да са т.нар. антигенни тестове, които са чувствителни дали в кръвта има или няма коронавирус.

Серологичните биха били полезни за определяне дали болен от COVID-19 е оздравял, по антителата G, които са признак, че тялото вече има изграден имунитет.

Хващат също така и антителата M, които показват, че организмът вече е започнал борбата с вируса, и заразяването е от преди около 7-8 дни.

Това означава, че бързите тестове може да са ефективни за хора, които вече имат характерни симптоми, тъй като инкубационният период при заразяване с коронавирус е около 5 дни.

От друга страна, могат да хванат и безсимптомни носители, които са заразни и съответно следва да бъдат под карантина.

Тревожна е ситуацията в Турция, където доста по-късно от България регистрираха първи случай, а само за днес имат потвърдени близо 1200 нови заразени, общият брой на заболелите вече е над 3600, от тях 136 са в тежко състояние или с усложнения.

Бързо започнаха да се увеличават болните и в Русия, само за ден са регистрирани над 180 нови заразени.

Към 27 март 2020 г. – рекорд от 18 000 нови случая на заболели в САЩ

Към 27 март САЩ отчита рекорден брой нови случаи – над 18 000, докато Италия достигна рекорд по смъртност – над 900 са починалите само за ден.

Нарастват обаче съмненията, че в страната не се води точна статистика за смъртността и лекарите записват всички смъртни случаи в болница като усложнение на коронавирус, което води до значително изкривяване на данните и те не са съвсем реални.

В Италия се отчита лек спад на новите заразени – падна под 6000, което явно показва, че това е горният праг на заболеваемост и няма да се увеличава повече. Разбира се, броят на новите случаи зависи до голяма степен от това колко хора се тестват всеки ден.

Ако са приблизително еднакъв брой – например, около 220 000, колкото се споменава в италиански медии, от тях около 6000 да са положителните, това е около 3-4%.

Оздравелите се увеличават с по-бавни темпове и към момента са близо 11 000, така в Италия общият брой на заразените с коронавирус към момента е над 66 000.

Толкова се получава след приспадане на смъртните случаи, които вече са над 9000 и оздравелите почти 11 000.

Спрямо общият брой на населението най-много са заразените в Швейцария, докато в Италия са 1430 на 1 млн. души, то в Швейцария те са близо 1500 на също толкова население.

Въпреки високата смъртност в Италия, Испания отчита най-голям брой заразени с коронавирус в Европа за ден, близо 8000, разбира се, причина за това е по-масовото тестване, чиято цел е да обхване пълната картина на заболелите.

Испания следва Италия по смъртност като за 24 часа починалите, вследствие на усложнения на коронавирус са 773.

Съществуват обаче опасения, че това масово тестване може да доведе до допълнително разпространение на коронавируса извън населените места, в които има по-малко хора, които са в напреднала възраст.

Това от своя страна би допринесло до нарастване на смъртността, тъй като освен че повечето хора в рисковата възраст, болниците в тези райони не са достатъчно добре оборудвани.

По брой на потвърдените случаи за 24 часа след Испания е Германия, като във федералната република те са близо 7000, починалите са с повече от 10 пъти по-малко, отколкото в Италия 84. От началото на епидемията в страната, първият случай е потвърден на 26 януари, те са 351.

Тази голяма разлика между починалите в Италия и в Германия предизвикваше недоумение доскоро.

Британски медии представиха проучване на рецензираното медицинско издание The Lancet, че в Италия всеки починал с пневмония в болница се записва като коронавирус.

Тази статистика, която се представя към момента от държавите, е предварителна, най-вероятно след като премине пандемията ще се анализира и ще бъдат открити несъответствия.

Дори бяха изразени съмнения, че нарочно може да се регистрира като коронавирус, за да може да се усвояват средства от обществените фондове за здравеопазване в Италия.

У нас все още няма яснота как ще се финансират болниците, които лекуват, заразени с коронавирус.

Управляващите не сметнаха за нужно да актуализират бюджета за здравеопазване и затова към момента се работи в рамките на гласуваните в края на 2019 г. над 5 млрд. лева.

Надзорният съвет създаде клинична пътека за коронавирус, но след бурна обществена реакция, особено в лекарското съсловие, тази идея бе изоставена и дойде предложението да се прехвърлят средства от Програмата за развитие на човешките ресурси за допълнително заплащане от 1000 лева на лекари и медицински сестри, които са на първа линия в борба с вируса.

По какви критерии обаче пак не стана ясно – как ще се преценява кой е на първа линия и кой не.

Най-обезпокоителното за нас е, че в Турция случаите на коронавирус започнаха да се увеличават много бързо, над 2000 са новите и има вероятност югозападната ни съседка да тръгне по спиралата на Испания и Италия.

Все пак Турция е с население приблизително толкова, колкото и на Германия, смъртността е сравнително ниска, но и първият регистриран случай е късно – на 9 март, а у нас 3 дни по-рано – на 6-ти.

Към 28 март 2020 г. – 65 000 нови случая на заболели от COVID-19 само за ден

Болните от COVID-19 продължават да се увеличават с много бързи темпове и по света достигнаха и към 28 март са вече над 660 000, като само за ден новите случаи са над 65 000.

САЩ се превърна в световен епицентър на пандемия, измествайки така Европа, въпреки че Италия продължава, поне според данните, които се представят, да отчита плашещо висока смъртност – близо 900 са починали само за ден, а от началото на епидемията са вече над 10 000.

Ако използваме данните от статистическия институт на Италия – ISTAT, можем да стигнем до извода, че над 50% от смъртните случаи на дневна база в страната са свързани с коронавируса.

През 2019 г. починалите в Италия са около 667 000, което на дневна база, ако разделим на дните в годината, прави около 1850 души.

Дали има рязък скок на смъртността в страната през 2020 г. ще стане ясно едва в началото на 2021 г., когато Италианския статистически институт публикува данните за структурата на смъртността в страната за предходната година.

Новите потвърдени случаи на Апенините са близо 6000, това е приблизително толкова, колкото и вчера, а броят на оздравелите е над 12 000.

Заразените в критично и тежко състояние продължават да се увеличават и според последните данни достигат до почти 3900, което показва, че се достига броят на леглата за интензивна терапия, с които разполага страната, малко над 5000.

Изглежда в Италия никога не са се представяли, че може да имат нужда от повече легла за интензивна терапия и за реанимация, тъй като в спокойни времена, най-вероятно голяма част от тях стоят празни и съответно са допълнителен разход за системата на здравеопазването.

След отшумяването на епидемията ще следва добре да се обмисли дали не трябва да се промени моделът на финансиране на здравеопазването и да се поддържат по-голям брой реанимации, макар и при спокойно време да не се използват напълно.

Начинът на финансиране на здравеопазването към момента е организиран, поне у нас, на база на извършена медицинска дейност, тоест колкото повече пациенти и интервенции, толкова повече пари.

Така специалистите по инфекциозни болести остават с малки заплати, тъй като когато няма пандемия те са без работа и съответно адекватно заплащане. Натоварването им е по-голямо само по време на грипните епидемии.

От друга страна, до преди 15-20 години във всеки по-голям град на страната е имало функционираща Инфекциозна болница, а сега повечето от тях са закрити и сградите са оставени да се саморазрушават.

Системата на здравеопазването е много специфична и невинаги правилата на пазарната икономика – това, което се търси, да се поддържа, водят до добри резултати, както виждаме, не се случва не само у нас, но и в цяла Европа.

В Европа заболелите през изминалото денонощие са най-много в Испания – над 7500, но по-малко от отчетените над 8000 за 27 март. Заболеваемостта от коронавирус в страната надхвърли тази в Италия, като на 1 млн. души заразените са 1566, а в Италия 1529.

Заразените в критично и в тежко състояние в Испания са вече над 4000, докато в Италия са по-малко, както споменахме и по-горе.

Този показател може да използва за прогнозиране на по-висока смъртност през следващите дни и седмици.

Всъщност в Европа най-много заразени в критично състояние и с усложнения има във Франция – над 4200 или над 10% от потвърдените случаи, които към момента са 37 000.

Това може би е свързано с възприетата практика там да се тестват само тези, които постъпват в болница с оплаквания, докато в Италия и в Испания тестовете са по-масови.

Заболелите и във Великобритания започнаха бързо да се увеличават, като само за ден са над 2500, а починалите са 260, докладваните в критично и тежко състояние са малко – едва 163, но и няма съобщени оздравели, за едва 135 е съобщено, докато в Испания вече са над 12 000.

Към 29 март 2020 г. - близо 142 000 заразени в САЩ

Коронавирусът продължава да заразява с бързи темпове и към 29 март вече е в над 199 държави по света. За 24 часа са регистрирани близо 60 000 нови случая, но близо 1/3 от тях са в новия епицентър на пандемията САЩ – над 18 000.

Ако продължи нарастването на заболелите с такава скорост и през следващото денонощие в САЩ броят на случаите ще надхвърли с 2 пъти заразените в Китай. Към момента в САЩ заразените с коронавирус са близо 142 000.

Починалите в страната на неограничените възможности, вследствие на коронавируса, са близо 2500, а за 24 часа те са над 250. Със сериозни усложнения и в тежко състояние са близо 3000.

В Италия броят на заразените се задържа на около 5200 за поредно денонощие, смъртността на дневна база остава много висока – над 750 души.

Не е докладвана промяна в броя на заразените, които са в тежко или в усложнено състояние и те остават на малко над 3900.

Общият брой на заболелите на най-засегнатата страна от пандемията наближава 100 000, най-вероятно утре ще бъде надхвърлен този резултат.

С най-много нови заболели за последното денонощие отново е Испания с близо 7000, но се отчита спад спрямо предходния ден, което може да е признак на достигане на пик на пандемията в страната.

Разбира се, до голяма степен това колко случаи ще се регистрират за 24 часа зависи от броя тестове, които могат да обработят в лабораториите в страната.

В Испания бяха закупени голям брой тестове, за които се оказа, че дават големи отклонения, но все пак се използват за масово тестване на по-рисковите групи.

Предложеното у нас от Медицинския съвет масово тестване на всички 7 млн. българи не е съвсем удачно, тъй като най-малкото не е правено никъде, а и няма кой да произведе толкова много тестове.

В Германия също намаляха новите случаи до 4400 дневно, може би това показва, че във Федералната република е достигнат пик на пандемията.

За момента никой не се наема да дава прогнози докога ще продължи пандемията и най-вече кога ще е удачно да се отворят затворените големи заводи в Германия, които създават най-големи опасения у нас на чисто психологическо ниво.

Франция, макар и да отчита по-малко нови случаи, отколкото в Германия, Франция и Италия, относителният дял на заразените в тежко състояние, е много висок.

На практика е най-високият в света – над 4600 са със сериозни усложнения и съответно с необходимост от апарат за командно дишане.

Това може би показва, че тестването е твърде ограничено по мащаб. Още преди повече от 2 седмици стана ясно, че във Франция е утвърдено като практика да се тестват за коронавирус единствено тези, които се хоспитализират, а не както у нас и контактни лица, завърнали се от чужбина и т.н.

В Швейцария – най-засегнатата държава в света, тъй като заболеваемостта от коронавирус се равнява на тази в Испания като относителен дял на 1 млн. души.

Новите случаи в страната паднаха под 1000 за първи път от повече от 10 дни, но починалите за с 3-ма повече, отколкото през вчерашния ден.

Поглед и към ситуацията в съседните на България в държави – най-много като абсолютен брой заболели има в Турция, където и заразените нарастват с над 1800 за денонощие.

В Гърция, въпреки наложената национална карантина, за резултати от която ще трябва да се почака поне 10 дни, заразените са над 1100.

В Сърбия заразените са с повече от 2 пъти, отколкото в България, като за днешния ден са регистрирани над 80 нови.

В Румъния заболелите са над 1800, а само за 24 часа са отчетени над 360 нови, като относителен дял от населението са повече, отколкото у нас – 94 на 1 млн. срещу 50 на 1 млн. у нас. С тази разлика, че у нас първият случай е регистриран на 6 март, а в Румъния 10 дни по-рано.