Проф. д-р Тодор Кантарджиев определи ситуацията с COVID-19 като неконтролируема, коментарът му е повод отчетения от информационната система нов пик на заразените за 24 часа.

35 щама на COVID-19 циркулират у нас, но не са причина са пика

Също така разкри, че според проведените от оглавявания от него Национален център за заразни и паразитни болести проучвания у нас циркулират близо 35 щама на коронавируса.

Повечето от тях са доста силно заразни и дори при по-ниска концентрация успяват да проникнат в клетките и да започнат да се размножават, което води и до съответен положителен тест.

От други фактори зависи дали ще се стигне до развитие на симптоматика и засягане на белите дробове или други органи.

Контролирали сме сравнително добре коронавируса сравнително добре през месец май, но с разхлабването на мерките и най-вече, заради празниците, ситуацията е излязла извън контрол.

Анализ на данните от Европа също показва, че страната ни вече доста назад в класацията на държавите, които най-добре се справят с инфекцията.

Според д-р Кантарджиев обаче резкият скок на заразените не се дължи толкова на увеличаване на заразността на вируса, а по-скоро на прекалено разпуснатите мерки и най-вече на липсата на самосъзнание у хората.

Българите слушат повече самозванците и не спазват препоръките, които им дават специалистите. Заразата у нас е изпусната, поради религиозни и спортни причини.

Д-р Кантарджиев заяви, че не е привърженик нито на разрешаването на футболните срещи и спортните мероприятия пред публика, нито на разрешаването на дискотеките на закрито.

Кметът на Велико Търново под карантина заради COVID-19

През последните 2 дни информационната система значително нарастване на заразените в област Велико Търново, като в четвъртък бяха 15, а в петък са установени още 10 случая.

Така общият брой на потвърдените се увеличава до 68.

Появи се информация, че кметът на Велико Търново е бил в контакт със заразен и затова е поставен под 14-дневна карантина.

Областният управител на Велико Търново заяви пред медиите, че кметът е отговорна личност, затова сам се е изолирал, за да не застрашава здравето на служителите в Общинска администрация – Велико Търново, както и на гражданите.

Според разпространената информация за кръга на заразените се касае за положителни проби при директор на училище, абитуриенти, както и персонал на нощно заведение.

Заразяването е станало на абитуриентския бал на 27 юни, но всички те са с лека симптоматика, не се налага болнично лечение, поне засега, като състоянието им се следи от личните лекари.

3 положителни проби са установени сред футболисти, част от ФК в Горна Оряховица, като и тримата заразени са поставени с предписание на задължителна домашна карантина.

Директорът на РЗИ Търново съобщи, че разпространението в областта вече е дифузно, тоест почти навсякъде, и не е свързано с конкретно огнище.

Нови случаи се регистрират в почти всички общини на област Велико Търново, сред тях Свищов, Павликени, Горна Оряховица, Лясковец, Стражица и други.

Според информация на РЗИ Търново поставените под карантина са 379, като от началото на епидемията са общо над 5000, тъй като на 4975 предписанието на задължителна изолация е изтекло.

В Пловдив коронавирусът влезе и в Общинския съвет

Областният управител даде подробна информация за новите 22-ма заразени в Пловдивска област, които отчете информационната система, като стана ясно, че сред положителните е и общински съветник от Общински съвет – Пловдив.

За щастие, при повечето от новите заразени инфекцията минава леко, и от 22-мата, само 2-ма са на болнично лечение.

Сред обявените случаи на летален изход, за съжаление, има и от Пловдивско, като се касае за жена на 59 години от Перущица, в чиято анамнеза е хронично белодробно заболяване – бронхиална астма.

9 от новите заразени са от територията на Община Пловдив, а по повод положителната проба на общинския съветник предстои тестване на всички 51, което ще следва да се извърши след приключване на епидемиологичното проучване от РЗИ.

Още вчера стана ясно, че сред заразените от Пловдив има и служител на нощно заведение, което е затворено за 14 дни, заради наложена карантина. Освен служител има и посетител на нощното заведение, който е заразен, като вече трябва да му е връчено предписание.

Военното поделение в Асеновград продължава да бълва нови заразени, този път са 3-ма. Установено е, че двамата са от града, а един от Пловдив. Обсъжда се вариант да се затвори цялото поделение за 14 дни.