Тетрата е билка, която е широкоизвестна на нашия народ от хилядолетия насам. Билката има славата на природния антибиотик. Тя може да се прилага по различни начини и да лекува много здравословни проблеми.

В днешната статия ще ви запознаем с ползите от това невероятно растение.

Повече за тетрата

Тетрата, известна още като смрадлика, е дърво, което се среща в Европа, Азия и Северна Америка. Листата са с яйцевидна форма, тъмнозелени и имат характерна миризма. Среща се по много места, тъй като не е взискателни към почвените условия.

За какво помага смрадликата

  • При рани – Тетрата има свойствата за възстановява целостта на тъканите. Веществата, които се намират в растението, могат да успокоят възпаленията по кожата. При прилагането на компреси с тетра, раните заздравяват по-бързо и се предотвратява инфектирането на раните.
  • При варицела – Компресите успокояват обривите по кожата и облекчават сърбежа на пъпките. Благодарение на компресите с тетра, се намалява риска от белези, след преминаване на болестта.
  • За лечение на акне – Както вече споменахме, тетрата има противовъзпалителни свойства и успокоява възпалените участъци по кожата.
  • Срещу хемороидите – Баните със смрадлика са добре познато средство при лечението на хемороидите. Тетрата има бързо действие срещу неприятните хемороиди, като благодарение на кръвоспиращото си действие може да облекчи дори и кървящите кръвоизливи. Освен това, компресите и баните с тетра намаляват болката и дискомфорта в деликатната област.
  • При гъбички – Смята се, че смрадликата потушава бързо гъбичните инфекции, а също така може да се използва и като профилактика срещу гъбички, особено след престой в басейни, спа центрове и използване на чужди хавлии.
  • Срещу бяло течение – Смрадликата се е препоръчвала на дамите още от миналото. Промивките със билката, мигновено облекчават усещането за дискомфорт и вагиналните течения, като притежават и антимикробно действие.
  • Облекчава цистита – Баните с тетра повлияват благоприятно болезния цистит и ускоряват излекуването.

Как се прилага тетрата

  • За промивки – Сложете 2 супени лъжици сушена смрадлика в 1 L вряла вода. Оставете да престои за 30 минути. След като изстине, може да използвате, като препоръчваме да използвате само за външно приложение.
  • „Парна баня“ за лице – Сложете 1 супена лъжица сушени листа от смрадлика и 1 супена лъжица сушена лайка в 1 L вряща вода. Оставете да се запари със затворен капак за около 7-10 минути, след което сложете хавлиена кърпа върху главата си и постойте върху тенджерата, докато издържите. Ще почувствате лицето си освежено и почистено.
  • Баня с тетра при хемороиди – Добавете 3 супени лъжици смрадлика в 2 L вряла вода. Оставете да ври за около 20 минути. След това оставете да изстине. Правете си баня с тетра 1-2 пъти дневно.