Положителните емоции ние обикновено изразяваме с усмивка, смях, поглед. И се оказва, че щастието има неповторима миризма.

Щастието мирише на пот

По данни на българските социологически агенции, на 50% от българите, за да щастливи не им стига пари, 12,5% искат да бъдат по-успешни в работата, на 11,1% им е необходима любов, 6.4% се оплакват от недостиг на време, 2.5% - от недостиг на развлечение, а за напълно щастливи се смятат само 3% от българите.

Това се дължи най-вероятно на суровата българска душа – просто емоционално състояние като грип, който се предава по въздуха. Нещастните разпространяват своите преживявания, заразявайки околните.

До това заключение стигнали екип от европейски изследователи. Получените резултати, публикувани в списание Psychological Science. Установило се, че щастието и специфичните емоции.

„Когато човек щастлив, неговата пот придобива особена миризма. Когато някой вдишва тази миризма, това предизвиква състояние на щастие. “ – коментира Ган Симин, професор от катедрата по психология в университета Кос в Истанбул.

Покрай щастието, отрицателните емоции също могат да се предават чрез миризмите на потта. Учените провели експеримент, по време на който на 12 доброволци било предложено да гледат няколко различни клипа с различно съдържание.

Към подмишниците на участниците прикрепили попиващи възглавнички. След това поканили 36 жени и ги помолили да преценят настроенията, които изпитват. Изследователите заключили, че положителните емоции притежават специфична миризма, която се предава на околните.

Изследователите нарекли този феномен поведенческа синхронизация. Ган Симин обаче забелязал, че той е неговия екип не успели да проучат природата на химичните съединения, съдържащи се в потта.

„Интересно е, че положителните емоции могат да се предават на разстояние. Но според мен е много по-важно, за да можем да предаваме и разпознаваме негативните емоции такива като гняв и страх.

Това е необходимо условие за човешката еволюция, - убедена е Памела Далтон, учен от Monell Chemical Senses Center във Филаделфия, САЩ. Предаването на положителни емоции не е толкова силен механизъм, отколкото предаването на отрицателните“.

Андреас Келер, научен сътрудник от Рокфелерския университет в Ню Йорк, посочва, че получените резултати са стъпка в изучаването на мистичната материя, каквато е интуицията.

„Когато слушаме и виждаме щастливи хора – това несъмнено ни прави по-щастливи. И това, че щастливите хора миришат особено, навярно вече не е толкова изненадващо “ – смята той.

Сега е се смята за напълно нормално в метрото в час пик да има толкова намръщени хора – при тесен контакт с негативните емоции се заразява целият вагон.

На какво миришат влюбените хора?

Британските изследователи не успели да се разминат с тази тема. Те установили, че миризмата на пот може да каже за човека много повече, отколкото само за неговите навици и лична хигиена.

Психологът Крейк Робъртс от университета на Стирлинг и неговите колеги стигнали до заключението, че жените избират симпатичен мъж по миризмата и техните предпочитания с течение на времето няма да се променят.

Изследователите помолили 6-ма мъже за 2 дни да спят с една фланелка, да не се мият, да не пушат и да не използват дезодоранти и парфюми. След експеримента поканили 63 жени на възраст от 18 до 32-годишна възраст.

Те трябвало да миришат тениските и да ги оценяват по скала от 1 до 7, като 1 е много неприятно, а 7 много хубаво. Също така участничките трябвало да отговарят на въпроса дали това е миризмата, на която желаят да им мирише постоянния партньор.