Епилацията за съвременната жена е почти като миенето на зъбите. Премахването на излишните косми по тялото е необходимо да се прави редовно и внимателно. Но немалко дами се сблъскват с проблема на врасналите косми в бикини зоните.

Какво да правим с да правим с тях?

Разбира се, най-добрият способ за справяне с излишните косми е да отидете в салон, където специалист ще ги отстрани с професионална точност, без неприятни последствия.

Но такова посещение струва немалко пари, затова много хора провеждат процедурата самостоятелно у дома.
При това често не се съблюдават необходимите правила, което води до нежелани последствия на кожата:

• Възпаление;
• Напукване;
• Алергии;

Но за съжаление най-неприятният страничен ефект са врасналите косми, особено в бикини зоната.

Защо се появяват враснали косми?

Външните враснали косми представляват възпалени пъпки по кожата, често гнойни. Те имат не само нелицеприятен вид, но и предизвикват много неприятни усещания. В някои случаи дори леко докосване до тях предизвиква остра, пронизваща болка.

Защо се появяват подкожни косъмчета и какво представляват те?

Ако процедурата по епилиране е била проведена неправилно, с нарушение на установената техника, то космите могат да променят ъгъла на своя растеж и започват да нарастват не в естествена посока, а някъде настрани.

Това се случва основно след отстраняване на космите с корена. Но може да възникне и след обикновено бръснене с бръсначка или с помощта на специален крем. „Заблуденият“ косъм продължава да расте.
В някои случаи той най-накрая може да намери изход. Добре е, ако това се случи бързо и без сериозни последствия. Но когато е непланираният процес продължи във времето, започват възпаления и нагнояване.

Ситуацията изисква външна интервенция, особено ако мястото на действието е чувствителната област на бикините. И появата на плажа с пъпки в тази зона е нежелателно както и поради естетични съображения, така и поради проблеми с безопасността.

При кого могат да се появят враснали косми?

Косъмчета под кожата могат да се появят не само при жените, но и при мъжете. Но при силния пол в интимната област космите са много по-твърди и плътни, те лесно пробиват навън.

Най-предразположени към врастване на косми са младите момичета с нежна, тънка, чувствителна кожа.

Също така роля и то немалка играе генетичната предразположеност.

Как се премахват враснали коси в зоната на бикините?

Има 2 начина за отстраняване на врасналия косъм. Първо – обръщате се към специалист в козметичен център. Обикновено в такива случаи се използва лазерно облъчване. Такава процедура не струва евтино. Вторият начин е да решите проблема самостоятелно.

• 1-ва стъпка – седнете или полегнете в гореща вана, по-добре с добавена морска сол. Това ще успокои кожата, ще отвори порите. Желателно също внимателно обработите кожата с ексфолиант, за да отстраните повърхностните мъртви клетки.

• 2-ра стъпка – дезинфекцирайте кожата. Това може да се направи с помощта на спирта. Добрият вариант – спиртната тинктура от невен или евкалипт, тъй като екстракта от тези растения притежава противовъзпалителен и противомикробен ефект.

• 3-та стъпка – пробиване на абсцеса с подкожни косъмчета. Иглата, която ще използвате за тази цел, е необходимо задължително да се обработи със спирт или друг антисептик.

• 4-та стъпка – повдигане на косъмчето с пинсета и извеждането му навън или отстраняването.