За съпрузите, които по определение на СЗО, „не са способни да си заченат бебе”, диагнозата „безплодие” дълго време е звучала като присъда. Особено остро стоял въпроса за зачеването, износването и раждането на дете, ако ставало въпрос за продължаване на династията.

На съвременните родители на помощ идва епруветката, а в миналото безплодието се е лекувало по съвсем различни, понякога екзотични методи.

Какви средства са използвали родителите носители на короната, за да продължат монархическия род, и каква съдба очаквала безплодния цар?

Безплодие – изпитание за издръжливост и сила

Безплодието е тема едновременно популярна и понякога доста болезнена. Опитите на много жени да забременеят продължават с години. На ход са пари, време, сили и рисковани експерименти.

Към всичко това се добавят страданията на мъжете и сълзите на жените, които се надяват, че някога ще могат вземат на ръце собствено дете.

Изненадващо е, но лекарство срещу безплодие може да е увереността в собствените сили. Често е необходимо просто да се разбере, дали съществува изобщо причина за безплодие и до колко е сериозна.

В противен случай скъпоценните години могат да бъдат загубени за лечение на заболяване, което не съществува.

Бременност като гаранция за безопасност

Съвременните жени лесно могат да се обърнат към лекар и да се опитат да установят причината за безплодието. Ако зачеването на детето не се получава естествено, то проблемът може да се реши с най-новите методи на лечение или да се прибегне до инвитро.

Във всеки случай, за жените има надежда, че детето ще се роди и нямат притеснения, че могат да си платят със собствения си живот за това, че не могат да забременеят.

Историята познава случаи, когато бременността на практика е спасявала живота на жените.

Например, английският крал Хенри VIII, който имал нужда от наследник за продължаване на рода, решавал проблема с безплодието с радикално.

Кралят имал 6 жени, но само една от тях – Джен Сеймур успява да му роди наследник. 2 жени владетелят изпраща на бесилото. С останалите Хенри се развел и изгонил от двореца.

Дългоочакваният наследник и единствен син на Хенри VIII принц Едуард получава корона и става крал на Англия и Ирландия.

Манастир и бесило като средство срещу безплодие

Естественото желание за раждане на дете, за жените от управляващите династии било важен държавен въпрос. Наследникът е не просто дете, а и гаранция за запазване на династията, стабилност на държавата и въпрос на безопасност.

Основната задача на жените на царя била да заченат, износят и родят здраво дете.

Царство България

По царско време към избора на невеста за царя са се отнасяли сериозно. Бъдещата царица била придирчиво оглеждана, проверявано било до колко е подходяща за ролята на майка на наследника на престола.

Безплодието се превръщало в истинска трагедия за жената, затова средства срещу това заболяване, винаги са били търсени.

Сред популярните знахарски лекове са отвари от билки, магически ритуали. Особена надежда възлагали бездетните жени на молитвите и на преклонение пред различни икони на Св. Богородица из българските манастири.

Франция

Известната Екатерина Медичи не можела дълго време да зачене дете. За първите 10 години от брака ѝ се наложило да търпи клюки и поява на по-плодовити фаворитки за принц Хенри.

Дълги години Екатерина търпяла и се обръщала за помощ към знахари и лечители, включително и към фармацевт Нострадамус.

Средствата, с които жената се опитвала да забременее, били доста необичайни – урина на бременни животни, които трябвало да пие, частици от кравешки тор и еленски рога, които трябвало да слага на корема.

Династията се нуждаела от наследник, зачеването на който не се получавало.

За разрешаването на проблема помогнал лекар. Изписал на жената прием на таблетки от билката смирна, а принцът бил посъветван да промени позите си при полов акт.

Лекарят при преглед установил, че кралицата е с анормална структура на половия орган.

Съветите на доктор Жан Фернел се оказват ефективни. Екатерина Медичи успява да забременее и ражда 10 деца. Трима от синовете ѝ управляват Франция.

Съвременната  медицина може да помогне на жените, без да се прибягва до шамански методи, а с помощта на спомагателни репродуктивни технологии. Най-важното е навреме да се потърси лекарска помощ.