Кариесът е инфекциозно заболяване, което води до разрушаване на твърдите тъкани на зъбите. Зъбният кариес е най-честото и широко разпространеното хронично заболяване в световен мащаб.

Основните фактори, определящи развитието на зъбен кариес, са структурата на емайла, микроорганизмите, ферментабилните въглехидрати, честият прием на захари и намаленото склюнкоотделяне. Честотата на захарния прием е много по-рисков фактор от количеството на захарта.

Той засяга около 95 процента от хората. Видовете кариеси са оклузален, проксимален, фациален и лингвален, коренов и други.

Повече от 2,4 милярда души по целия свят имат нелекувани кариеси, показва проучване в списание “ Dental Research”.

Експерти твърдят, че това е тревожно, защото много хора не обръщат внимание на този проблем, въпреки известните начини за лечение и предотвратяване.

Те предупреждават, че кариесите могат да доведат до силна болка, инфекции, излишни почивни дни в работата, както и проблеми с растежа през детството. Анализът показва, че това не е проблем само при децата, а трябва да се разглежда като заболяване и при възрастните.

Професор Марсенес, изследовател, каза: „ Кариесът се получава, когато киселини се разтварят в устата и външните слоеве на зъбите.” Ако това не се лекува, може да се стигне до пародонтоза или абцеси.

Професор Вагнер Мерсенес от „ Queen Mary University” в Лондон, доведе международен екип от учени, който да анализира 378 проучвания, включващи около 4,7 милиарда души между 1990 и 2010 година.

Тяхното глобално проучване сочи, че 2,4 милиарда от тях имат нелекувани кариеси в техните постоянни зъби и 621 милиона деца имат са с кариеси в млечните им зъби.

Според данни на Обединеното кралство, една трета от населението не са лекували техните зъби през 2010 година. В Литва, една от най-засегнатите страни,  68 процента на хората не обръщат внимание на своите зъби.

Прогнозата е случаите да се увеличават с около 190 милиона на година. Това е доста притеснително, предвид проблемите, които кариесите могат да причинят.

Професор Вагнер каза, че основните причини за това са диетата, яденето и пиенето на големи количества храни и напитки с висока захарност. „ Тревожно е, че хората не обръщат внимание на кариесите”, добави той.

„Кариесите са в значителна икономическа тежест. И ако не се лекуват, водят до риска от ниска продуктивност на работното място, поради отсъствията от работното място. Децата могат да пропуснат материал и да изостанат от занятията в училището им.”, заяви той.

Но прегледът показва намаляване на тежестта на кариеса между деца и възрастни. Сегашното схващане, че ниските нива на разпадане на зъбите ще продължат през целия ви живот, е невярно. И все пак по-голямо внимание е обърнато на децата – възрастните са пренебрегнати.

Професор Дейвид Уилямс, експерт по глобалното здраве на устната кухина в Queen Mary University  в Лондон, който е взел участие в изследването, добавя: „ Това, което е напълно ясно е, че това е сериозен проблем за общественото здраве, но за съжаление често пренебрегнат.”

Основният проблем е, че това заболяване, което е широко разпространено и лесно предотвратимо, изисква голям бюджет, за да бъде преодоляно.

Международният екип включва изследователи от университета на Вашингтон, Сиатъл и Куинсланд, Австралия.