Много се говори и ще продължава да се говори за този изключително дълбоко навлязъл в ежедневието ни проблем.

Преяждането продължава да е жалка картинка от живота ни, независимо дали се случва при нас редовно или го виждаме непрекъснато у хората, с които сме заобиколени.

Всеки познава онзи момент, когато му е толкова вкусна някоя храна, че не може да спре да я яде, дори след като вече се чувства напълно сит.

При по-тежки случаи, дори когато чувства, че всеки момент ще се пръсне. И все пак продължава да тъпче и тъпче, докато накрая не се облегне виновно назад и обходи празната маса с отчаян поглед, обвинявайки слабата си воля и набиващ в главата си негативните мисли, че никога няма да отслабне.

Всъщност се оказва, че причините за така честото преяждане съвсем не се спират до липсата на самоконтрол, въпреки че и това е фактор, на който трябва да се обърне специално внимание.

Все пак, установено е, че далеч по-сложни процеси отговарят главно за неконтролируемите импулси у човека.

В наши дни за нас е трудно да си набавим много от полезните вещества, които би трябвало всеки ден да приемаме, за да сме в перфектно здраве.

Повечето от дамите често се подлагат на всякакви, най-различни диети за бързо сваляне на килограми или хранителни режими за изгаряне на мазнини, като така и е широко разпространено да наблягат на количеството калории, а да не обръщат нужното внимание на нутриентите в храните.

Тези диети почти винаги се оказват еднообразни и липсата на много жизненоважни и необходими минерали и витамини всъщност става главната причина за наднорменото ни тегло и невъзможността ни да спрем да ядем навреме, което разбира се, бива последвано от куп самообвинения и отвратително чувство на вина и отчаяние.

Калцият и магнезият са сред най-ярките представители на групата от недостигащи на организма вещества. Тяхното отсъствие забавя метаболизма и усвояването на храните, което може да се окаже огромен проблем за здравето ви.

Лесно можем да разберем кога ни трябват – липсата им се свързва с нестихващото желание да си хапнем нещо сладко. И веднъж започнем ли, няма спиране, особено с така любимия на всички дами, шоколад.

Решението е просто: наблягайте всекидневно на храни с голямо съдържание на калций и магнезий като най-подходящи са млечните продукти и ядките.

Друго, често пренебрегвано нещо, което оказва влияние върху неутолимия апетит е настроението.

Научно доказано е, че когато човек се чувства щастлив, вероятността да преяде е в пъти по-малка, отколкото ако е изпаднал в депресия, останал сам в тях и единствената му мисъл е насочена към чипсовете, скрити в кухненския шкаф или шоколада под леглото.

В този случай всъщност виновна е липсата на витамини от В групата, която контролира стреса.

Чести симптоми на недостиг биват чувството за постоянна неразбраност, раздразнение, депресия, непрекъсната тъга, константната негативност, усещане за нараненост и нецялостност.

Витамини като В1, В5, В6 и В9 са тези, от които се очаква да се справят с негативните емоции и да подобрят настроението ни.

Но когато не ги приемаме в достатъчно големи количества, това няма как да стане. Те се намират във високо белтъчни храни от рода на месото, млякото, рибата, но и в много зеленчуци.

Наблегнете на салатите, съчетани с пържоли на скара – изключително здравословен избор.

Липсата на полезни мазнини също не е за пренебрегване.

Обърнете внимание на риби от сорта на сьомгата и на суровите ядки, но не забравяйте, че освен на добри нутриенти са и изключително богати на калории, така че не прекалявайте с количествата, за да не съжалявате после!

Не е нужно преяждането да продължава да е част от живота ви! Важно е да изхвърлите от главата си всички онези негативни мисли и да наблегнете на здравословния начин на живот.

В началото може да изглежда трудно, но съвсем скоро нещата ще се нормализират и не само ще се чувствате по-щастливи, но и всичките желания за вредни храни ще изчезнат.

Освен това да не забравяме и невероятния външен вид, който с правилно хранене и умерени тренировки лесно можете да постигнете!

Не се отказвайте при един провал – случилото се е случило. Намерете сили да претърпите още един след време и още един след това – стига да се случват сравнително рядко, дори и провалите са позволени!